Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Двамата кардиохирурзи кръстосват шпаги още на младини, но враждата продължава до края

Част от бойния им арсенал са плагиатство, лекарски грешки, ДС, връзки в Политбюро и завист

Две от светилата в кардиохирургията на България вадят един срещу друг шпаги съвсем млади и водят войната до края на живота си.

Основателят на ВМА генерал-майор проф. Йовчо Топалов е обвинявал неведнъж проф. Александър Чирков, че си е приписвал заслуги и е допуснал сериозни грешки в практиката си.

Проф. Топалов документира част от тях в книга.

Всичко започва, когато проф. Чирков се прибира в България и е помолен да консултира най-тежките случаи.

По време на обмяната на опит д-р Здравко Лазаров, ученик на създателя на ВМА, показва наученото във ВВМИ от него и поставя филтри на долната празна вена на трима болни в клиниката на проф. Чирков. След тези демонстрации Чирков нарежда тази методика да се прилага, като "забравя откъде ги е научил и съобщава в медиите, че той е въвел този способ за първи път в България".

Според проф. Топалов това не е първият опит от страна на колегата му да пренебрегва направеното преди него в областта на сърдечносъдовата хирургия у нас. Затова той се заема да опровергае написаното. Чрез документи и доклади от 1965-1966 г. Топалов доказва, че още тогава той самият е направил такава операция за първи път в страната и в света.

Проучването му е наречено "Сегментно стеснение на долната празна вена с автоматичен ушивател", като първоначално експериментира върху трупове и животни. След това

прилага иновативния метод върху пациент

от Карлово. Болният вече имал няколко белодробни микроемболии, като резултат от тромбофлебит на дълбоките вени на краката.

Операцията била успешна, като било създадено нещо като сито, което не позволявало на тромба да се придвижва по хода на долната празна вена. По-късно за тази цел Топалов въвежда филтри, които се имплантират в долната празна вена. Резултатите от тези операции той публикува в сп. "Хирургия" и получава признанието на светилата в световната кардиохирургия.

След като медиите у нас отпечатват опровержението му, проф. Топалов започва да следи изкъсо всяка стъпка на проф. Чирков.

Според създателя на ВМА

колегата му става известен у нас,

след като оперира от сърдечен клапен порок съпругата на ректора на Медицинската академия и втори министър на здравеопазването в България. Интервенцията е извършена в болницата на проф. Затер в Германия, а именитият немски лекар оглавявал Клиниката по сърдечносъдова хирургия във Франкфуртския университет. Именно в тази операция участвал и Чирков като асистент.

След това българинът е изпратен за 1 година на обучение в САЩ, но когато се прибира, проф. Затер го гони от клиниката, пише проф. Топалов в книгата си. Самият той научава за това през 1979 г. когато е на посещение в немската кардиоболница.

След това Чирков отива във Фрайбург, където става началник на отделение в Клиниката по хирургия към Медицинския факултет. За да преподава, е удостоен за преподавател от министъра на образованието на областта Баден - Вюртенберг. "Тоест той не е редовно избран от университета професор, а само удостоен преподавател. В Германия нямат термина преподавател, а обръщението там е "хер професор" - обяснява проф. Топалов. - Именно по тази причина, когато Чирков поиска от акад. Хаджиолов-син (министър на науката и образованието в България и зам.-председател на БАН) да му се признае титлата професор, му бе отказано."

Според проф. Топалов Чирков е поканен в България и заради съпругата на зам.-председателя на Държавния съвет Пеко Таков. Известната д-р Въла Горанова развива септичен ендокардит на аортната клапа на сърцето. Изпращат я при проф. Затер, където асистира Чирков, и за да му се отблагодари, Горанова заедно с акад. Атанас Малеев започват

да пропагандират името му сред партийните среди

Именно затова Чирков се прибира в България и основава клиника.

Тогава не само проф. Топалов отправял нападки към известния кардиохирург, но Чирков си ги обяснявал като завист. Той неведнъж е споделял в интервюта, че през тези години някои от колегите му си разчиствали личните сметки с него и го атакували по различни начини: "Не ме обичаха, защото лекувах членовете на Политбюро, а

Тодор Живков винаги ме приемаше

Всички идваха при мен с доверие, уважаваше ме цялото общество. Не знам защо постъпваха така с мен. Явно обаче злобата и завистта надделяват."

Според Топалов обаче проф. Чирков се ползвал с протекции и от ДС, защото след разследване на Великото народно събрание, където той бил член, Комисията по досиетата доказва, че

дошлият лекар от Германия бил агент

Проф. Топалов обаче не отрича, че колегата му бил добър хирург практик, "но далеч от създателите на оригинални методи, който не обичал експерименталните търсения и пренебрегвал всички постижения на кардиохирургията в България преди него".

Доводите на Топалов са продиктувани от няколко факта в практиката на проф. Чирков. Става дума за известния случай със спасеното 12-годишно момиче от основателя на ВМА. През 1987 г. майката на детето от Видин го чакала пред кабинета му. Тя го попитала колко трае една операция при слепчив перикардит (възпаление на външната обвивка на сърдечната торбичка - бел. авт.). Отговорил, че е от 2 до 4 часа. Тогава жената казала, че Чирков я излъгал, защото бил в операционната само 20 минути. Майката обяснила, че дъщеря й е сложена в графа безнадеждни случаи, но това била последната й надежда. Топалов отишъл при детето в Клиниката по детска кардиология. Изследванията показвали, че перикардитът е довел до излив на тъканна течост в двете плеврални кухини и в коремната също. Черният дроб бил силно увеличен. Затова спешно мести детето във ВВМИ. Извършва интервенция заедно с учителя си проф. Кръстанов на първия ден от Коледа и смята, че и

Господ е бдял над момичето

Разбира се, Топалов признава, че няма лекар, който да не се е сблъсквал с усложнения и неуспехи, но основното изискване е да е честен със своите пациенти.

"168 часа" опита да се свърже с приятели на проф. Чирков, които да хвърлят по-голяма светлина върху дългогодишния спор между медиците, но те отказаха да коментират.

Безспорен е фактът, че проф. Йовчо Топалов и проф. Александър Чирков бяха отлични кардиохирурзи, които починаха в последните месеци. Дали отново не кръстосват шпаги, някъде горе в небесните си болници?

Проф. Йовчо Топалов почина на 89-годишна възраст.
СНИМКА: ВАСИЛ ПЕТКОВ
Проф. Йовчо Топалов почина на 89-годишна възраст. СНИМКА: ВАСИЛ ПЕТКОВ