Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

5 г. затвор за рецидивист, разпространил хероин зад решетките

Окръжна прокуратура - Кюстендил е постигнала осъдителна присъда спрямо З. М. (на 31 години), предаден на съд за разпространение на дрога. Мъжът е многократно осъждан предимно за престъпления против собствеността. През октомври 2013 г. той постъпил в затвора в Бобов дол с 5-годишна присъда при строг режим.

На 30 септември 2019 г. З. М. разполагал с три цигари, като в една от тях на мястото на филтъра било поставено наркотично вещество. То било във вид на топче, завито в зелен полиетилен. Между него и друг лишен от свобода имало уговорка да му предаде въпросните цигари с дрога. За целта З. М. решил да използва друг затворник от съседната сграда. Той го изчакал докато се прибирал с групата си от вечеря и хвърлил цигарите през решетките на прозореца. Двамата разменили реплики на турски и цигански език, след което ангажираният за пренасянето на наркотика затворник ги вдигнал от земята.

Тези действия на З. М. били наблюдавани от инспектора в затвора и от други лишени от свобода. Било разпоредено цигарите да бъдат предадени и бил подаден сигнал до дежурния надзирател. От извършената физикохимическа експертиза на откритото в една от цигарите вещество, с тегло 0,032 грама, е видно, че то съдържа хероин.

Подсъдимият З. М. е бил привлечен към наказателна отговорност за разпространение на високорисково наркотично вещество. Престъпното деяние е било извършено от него при условията на опасен рецидив.

С присъдата на Окръжния съд в Кюстендил му е наложено наказание от пет години "лишаване от свобода" при "строг" режим на изтърпяване.