Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Английският пастор Даниел Ериксон-Хъл Снимка: Архив
Английският пастор Даниел Ериксон-Хъл Снимка: Архив

За трети пореден път в Районния съд на Сливен не тръгна делото срещу английския пастор Даниел Ериксон-Хъл, обвинен в блудство с 8 момчета, 5 от които не били навършили 14 години към момента на деянията през 2018-2019 година. Този път съдът върна делото на прокуратурата заради процесуални нарушения. На два пъти преди това делото не тръгваше, защото на първите две разпоредителни заседания по искане на защитата два съдебни състава си направиха отводи.

Тази седмица се проведе третото поред разпоредително заседание, в което съдът измени и мярката за неотклонение на чужденеца, който е задържан под стража по това дело още от 19 септември 2019 година, и му наложи парична гаранция от 50 хиляди лева. Хъл обаче все още не е на свобода, тъй като прокуратурата ще обжалва това решение за промяна на мярката за неотклонение на обвиняемия пред Окръжния съд в понеделник, съобщи говорителят на Районната прокуратура в Сливен Христина Блецова. Мотивът е, че в родината си пасторът вече е бил осъждан за същото престъпление и сега може да се укрие.

Срещу Даниел Хъл, който като пастор в християнската институция "Християнски център "Единство" в Сливен преди задържането си живееше и проповядваше в най-бедната част на местния цигански квартал "Надежда", се води и дело в Окръжния съд на града за неплатени от него данъци в размер на 31 641 лева за получени дарения. Първото заседание по това дело е насрочено за 11 февруари т.г. от 10 часа.

Заседанията на съдилищата по обвиненията срещу англичанина обикновено протичат дълго, тъй като той се възползва от правото си да ползва преводач на родния му английски език.