Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Валентин Леков е осъждан за продажба на фалшиви шофьорски книжки

Негов приятел, който ремонтирал дома на жертвата, го насочил към плячката

Осъждан за търговия с фалшиви шофьорски книжки задигна 850 000 лв. от тайник зад камина в Ямбол, след като негов близък му казал за парите. Кражбата Валентин Леков извършил на 21 октомври м.г., а на 20 януари 44-годишният мъж бе заловен.

Преди няколко месеца местен бизнесмен, чието име “24 часа” ще спести, ремотнирал къщата си. Близък на Леков бил сред работниците. Той бил сред хората, изработили тайника. Скришното място било зад камината и направено с достатъчно дебели материали, за да не пострадат парите.

Още докато работел там, мъжът споделил на приятеля си Валентин за тайника. Леков веднага се заинтересувал, започнал да разпитва подробно за бизнесмена. Научил, че се занимава с дървен материал и строителство. Взел адреса и решил да обере мъжа.

Вече знаел къде са камината и охранителните камери. Строителният работник дори му дал копие от ключа за входната врата. Задигнал го, докато още ремонтните дейности продължавали.

След като приключили, двамата мъже изчакали да мине поне месец. Късметът им се усмихнал, след като бизнесменът заминал в чужбина по работа. Така в нощта срещу 21 октомври м.г. Леков се промъкнал в дома му. Веднъж стигнал до тайника, мъжът ударил джакпота. В него имало 750 200 лева, 50 000 евро, 7 милиона виетнамски донги, 450 бразилски реала, както и златни накити.

Леков бил разкрит на 20 януари и задържан заедно с 5-има негови съратници. Засега те са само свидетели. При обиските са намерени едва 54 000 лв. Валентин Леков е стар познайник на полицията. Преди години е арестуван за автокражби. През 2019 г. е осъден на година условно за продажба на фалшиви шофьорски книжки на малограмотни.

Леков поддържа висок стандарт на живот, става ясно от профила му във фейсбук. Често отскача до чужбина, дори по време на пандемията. Чалготеките заемат специално място в живота му. Почитател е на еротичните романи на Ема Чейс, които са единственото му влечение към литературата. Сам определя характера си със следния цитат от същата авторка: ,,Аз сам като кубчето на Рубик. Толкова те вбесява, като не можеш да го наредиш, че ти се иска да го фраснеш в пода и да го разбиеш или направо да го метнеш през прозореца. Но не го правиш. Не можеш да го направиш. Задължен си да продължиш да си играеш с него, докато разбереш как, по дяволите, се нарежда”.

“Парите и жените нямат собственик. Кой колкото ги задържи”, пък е един от последните му статуси в социалната мрежа.

Леков е обвинен в кражба в особено големи размери. В четвъртък съдът го е оставил в ареста. Мъжът може да обжалва.

Валентин Леков е задържан за крупната кражба.
Валентин Леков е задържан за крупната кражба.