Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Необходим е План Б, ако новите щамове преодолеят ваксините

Неотдавна "168 часа" публикува интервю с квантовия физик д-р Иво Куцаров, който от години работи в Япония. В него той разказа за мерките, които се вземат в Страната на изгряващото слънце и всъщност именно те обясняват защо от 126 млн. души починалите от COVID-19 бяха само 2751 към 21.12.2020 г., докато сега - 27 дни по-късно - са 4596.

Д-р Иво Куцаров
Д-р Иво Куцаров

Тези дни д-р Куцаров участва в популярен подкаст с учени от Германия, САЩ и Великобритания, за да набележат План Б срещу коронавируса, ако План А с ваксините не сработи достатъчно добре.

В групата са осиновената внучка на един от братята на президента Дуайт Айзенхауер - Никол или Ники Айзенхауер, която оглавява AIMS - организация, свързана с военните, германският епидемиолог и разработчик на нови медикаменти Кнут Витковски от Ню Йорк, генетикът Кенет Дей от Калифорния, Джеймс Лунден - лекар от Охайо, германският ваксинолог Инго Фрике и британският лекар и водещ на популярното онлаин предаване Филип Макмилън.

Стратегическата цел на групата е да разработи системни стратегии за постигане на устойчиви решения срещу COVID-19 и бъдещите глобални заплахи срещу общественото здраве.

Куцаров като специалист по физика на твърдото тяло и квантова физика често е канен да дава оценки за ефективността на различни модерни технологии, предпазващи от коронавируса. Включително на иновативната израелска разработка, която вече е инсталирана в испанския кралски двор. Но освен това той е човекът, който обработва метаданни за коронавируса и за коварните нови щамове, за да подпомогне научната общност да търси и разработи многостранни подходи в борбата с този опасен патоген.

Поради големия интерес от чужбина, публикуваме интервюто и на английски.

Due to the great interest in the interview abroad, we also publish it in English.

- Г-н Куцаров, имате ли обяснение защо някой тласна цялата научна общност да търси решенията срещу вируса предимно във ваксините? Защо подходът не бе по всички фронтове? Сякаш лъвският пай от финансирането бе насочен именно натам, като се загърбиха много други решения.

- Аз също си задавам въпроса защо още в началото не се концентрираха усилията в откриването на по-прецизни тестове. Всички сили бяха хвърлени в създаването на ваксини, а сега се оказва, че честите локдауни карат вируса да мутира много бързо. Буквално на всеки 2-3 месеца някъде по света се появява

нов щам

При грипните вируси това става много по-бавно - на около 6 месеца.

- Каква е причината?

- Когато вирусът не намира приемник, веднага търси как да промени протеините, шиповия протеин и генетичната си модификация, за да се адаптира. Така възникнаха различни варианти - бразилски, южноафрикански, британски и дори японски - нещо, което никой не можеше да предвиди.

Сегашната РНК ваксина не е ваксина в класическия смисъл. Това е имуностимулираща инжекция - тя засилва имунитета и намалява вероятността от усложнения, но не е доказано, че спира инфекциозния канал. Това е нов тип препарат и за него все още няма достатъчно данни. Още повече резултатите в Израел не показват спад при заразените до момента.

Затова мисля, че се избра пътят за търсене на ваксини, защото това

изглеждаше бързо

и лесно решение,

но на мен ми се струва, че е по-скоро прибързано. За съжаление в този период някои фондации и институции намалиха бюджетите за медицинските изследвания и разработката на лекарства, ако не са свързани с ваксини. Така че имаше политическа намеса, но това не означава, че не се търсят и други решения.

Китайската ваксина Синовак бе регистрирана в Унгария.
Китайската ваксина Синовак бе регистрирана в Унгария.
С всеки нов щам ще възниква въпросът дали ваксините ще могат да осигурят защита от него. Затова трябва да се работи по всички фронтове - обеззаразяване на въздуха, дезинфекция, засилване на имунитета, търсене на медикаменти, добавки, билки, като всичко това е подплатено със сериозни изследвания за тяхната

ефективност

срещу вируса и безопасност

за организма.

Това може да е дълга игра и е добре да се подготвим за нея. Нека го направим солидно, именно такива мерки със сигурност ще ни помогнат за борбата с нови щамове и вируси.

- В България вече се обсъжда тестването на контролируемо и управляемо стерилизиране на въздуха чрез UV-C лампи и вентилационни системи, които изсмукват вирусните аерозоли за секунди.

- Този подход е правилен, защото вирусите са във въздуха и трябва да се уловят, да се свалят или да се убият. Всяка технология трябва да се тества за ефективно, бързо ликвидиране на вируса (около 10 - 15 минути) и да се докаже, че е напълно безопасна за хората.

Специалистите, които се занимават с аеродинамика, с UV светлини и вентилационни системи, трябва бързо да направят полеви въздухопречиствателни устройства, които да се подложат на изпитания и да се въведат в държавни, обществени институции, в училища, в университети, офиси и др.

- В Европа и САЩ политиците много рекламират ваксините, и в Япония ли е така?

- Премиерът тук заяви, че всеки носи лична отговорност и трябва сам да прецени. Призова възрастните да оценят плюсовете и минусите, да се поинтересуват и сами да решат коя ще е най-подходящата ваксина за тях. В Япония всички ваксини ще са

безплатни

Държавата ще поеме всички разходи за евентуални негативни странични ефекти или ако вследствие на ваксинацията някой почине.

Тази практика се е наложила, защото държавата много добре знае какво е да се допускат на пазара ваксини, които не са докрай проверени в практиката, особено в дългосрочен план. Още повече че се появиха случаи с възрастни в Норвегия, в САЩ, които починаха веднага или много бързо след поставянето на ваксината. В Израел има и хора с парализа на лицевите мускули вследствие на ваксината. Затова Австралия обяви, че първо трябва да се проведе проучване дали те са подходящи за възрастни, защото при тях с имунната система има проблеми, независимо дали ще ги удари вирусът, или ваксината.

Мой познат в американската FDA каза, че все още не се знае какви ефекти предизвиква ваксината в организма по отношение на мутагенност или реактогенност и специалистите тепърва трябва да изяснят

тези механизми

Паралелно с това се проверява дали ваксините осигуряват защита срещу новите многобройни щамове. Множество институти във Великобритания и Германия работят в тази посока, но за съжаление след всеки нов локдаун се появява и нов щам. В Япония сега също констатираха появата на такъв.

Затова препоръчвам на всички хора,

докато чакат реда си за ваксините

и избират коя би работила най-добре за тях, да вземат превантивни мерки и да засилят имунитета си. Това е особено важно преди поставянето на ваксината.

Мерките са прости. Вземат се витамини D3, К2, Омега 3-6-9. Вече има достатъчно натрупани данни и изследвания, че дефицитът им в организма води до по-голям шанс за тежко протичане на заболяването и обратното.

Хората с наднормено тегло, със склонност към диабет и диабет, още повече трябва да внимават. Витамин D3 е сложен за синтезиране, не е достатъчно само излагане на слънце, необходим е прием на D2 и той заедно с разходките на слънце навън образува D3.

- В Япония има ли протокол за здравословно хранене?

- Помолих колеги в Япония за информация и те ми изпратиха цял наръчник за здравословното хранене - кои храни в диетата на японеца допринасят за пълноценно хранене и кои не.

Тъй като тук се консумира много риба, ферментирали соеви зърна, натто, тофу, приемът на D3 и К2 е в достатъчни количества. С йода тук също няма проблем заради присъствието на водорасли в менюто. Установено е, че в диетата на японците най-вероятно липсват цинк и селен и са посочени храните, с които те могат да се набавят. Тези, които не обичат риба, рибено масло, яйца,

могат да си

осигурят D2 от гъби

Полезно в случая е и кокосовото масло.

Дисциплината по отношение на здравословно хранене и начин на живот трябва да е общонационална задача, а не да се разчита само на ваксините.

Разбира се, има генетични особености, хора със сърдечносъдови заболявания, мъже над 70 години - там трябва много да се внимава. В никакъв случай не трябва да се консумира алкохол, особено в деня преди поставяне на ваксината. Тютюнопушенето също е контрапродуктивно, защото увеличава фибриногена в кръвоносните съдове, а именно по този начин се позволява на вируса по-лесно да атакува организма. Съветът ми е - пазете си имунната система, не ходете за дълго в спортни клубове, необходимо е леко натоварване на мускулите, големите натоварвания имат

обратен ефект

върху имунитета, най-подходящи са разходките.

Необходимо е да се проучат и билките, търсенето на многостранно решение не трябва да се забавя, защото ако план А не сработи, няма да има време за търсене на план Б. Когато сложим всички яйца в една кошница и тя падне, почти никое няма да остане здраво.

Необходимо е да погледнем към изследванията, които се правят в Германия и Китай, там се експериментира с билки, с традиционна медицина, с активни добавки, с извлеци от храни.

- Вие обработвате метаданни, тоест боравите с огромна база данни с изследвания. Имате ли информация как протича ваксинацията в Израел?

- Там повече от 20% от населението вече е ваксинирано, но заразяването не спира, темпът не намалява до момента. Тоест, тук има някаква загадка - или е необходим по-дълъг период след поставянето на ваксините или сме атакувани от нови и нови щамове, които не могат да бъдат лесно спрени с ваксините. Има и вариант, при който самите тестове да водят до объркване, тъй като не успяват да уловят дали дадено "заразяване" произтича от вируса или от инжекцията. Все още има много фактори, които не са изяснени и затова изчакването е най-правилната позиция.

- Мислех си, че израелските държавни органи много добре са проверили ваксината, преди да се пристъпи към подобна масова ваксинация. Още повече, излязоха данни, че страната е платила по-скъпо от останалите, за да получи по-големи количества.

- Израел е много интересна страна за фармацевтичните компании, защото те

съхраняват медицинските досиета на всички граждани от 20 години насам в електронен вид. Тоест, дори нещо да се обърка, причините могат да се търсят в някакви по-стари заболявания дори, от тази гледна точка това е изключително удачен експеримент. Сега примерно когато постъпват сигнали от Норвегия, САЩ за усложнения при някои хора след ваксиниране, е много важно да се знае историята на техни предишни заболявания.

Вирусът търси как да се репликира, а заради локдауните не открива достатъчни приемници и мутира във все по-заразни форми.
Вирусът търси как да се репликира, а заради локдауните не открива достатъчни приемници и мутира във все по-заразни форми.
Така че няма как да знаем дали в Израел имат информация за ваксината или е решено на държавно ниво да бъдат ваксинирани всички. Това решение

може би е

било правилно,

когато са циркулирали само 1-2 щама, но сега кой може да бъде абсолютно сигурен, че е най-рационалното.

- Тоест, да се настроим за продължителна битка?

- Възможно е това наистина да се превърне в ендемия, знаем ли кога ще спре, докога вирусът ще мутира? Самият той е в затруднено положение, защото поради локдауните не намира нови приемници и създава по-заразни щамове, и не е ясно дали при тях смъртността е по-висока, или отслабва.

Тази вирусна еволюция трудно ще бъде спряна и от най-развитата и напреднала наука и технология. Предполагам, че дори суперкомпютрите да предскажат някои варианти на мутациите, вирусът може да създаде други, срещу които ваксините може да не осигуряват същата защита. Опасенията ми са, че това ще е дългосрочна борба. Никой не може да гарантира, че сегашните ваксини ще спрат вируса. Затова трябва да се търсят устойчиви многостранни решения - така че именно затова е необходимо да засилим имунната система, да се интересуваме от ваксините и коя е най-подходяща за нас, обеззаразяване на въздуха, дезинфекционни мерки, търсене на нови медикаменти и препарати. Всичко това може би ще ни осигури

стабилизиране,

но не е ясно дали ще се доведе до пълното изчезване на вируса в краткосрочен план. Това е моето заключение на базата на многото дискусии, които водих с шестте специалисти. Дори в Япония според последното проучване на общественото мнение 38% от хората не възнамеряват да си сложат ваксина, защото смятат, че няма достатъчно данни за безопасността им.

Затова мисля, че всички трябва да задаваме трудни въпроси и да търсим точни и изчерпателни отговори.

- Какъв е критерият за локдаун в Япония, примерно?

- Не трябва да се гледа броят на заразените, а дали болниците са претоварени. Ако имат свободен капацитет от около 25% или повече, не е нужно да се стига до затваряне. Другото, което трябва да се следи, е дали броят на починалите не нараства твърде бързо. Това бе потвърдено и от американски колега - според него броят на заразените

не е показател,

тъй като не е ясно колко от тях наистина ще се разболеят. Факт е, че колкото повече затваряния на икономиките има, толкова повече нарастват новите мутации на вируса и те ще стават все по-трудни за предсказване. Става нещо като N-Game, когато никой не знае дали ваксините или имунитетът ще се справят с поредния нов щам. Разбира се, не трябва да се стига до антиваксърство, а внимателно да се проучват фактите.

- Какви са мерките сега в Япония?

- Образованите, по-младите много се грижат за и себе си, и за останалите. Възрастните са много, болниците са претоварени. Ако се прецени, че човек на години не е за лечебно заведение или не го приемат, а той няма роднини да се грижат за него, съдбата му не е ясна. До момента са починали 4596 души. Между 50 и 60 души на ден, важното е, че тази цифра не нараства в последните 2 седмици, независимо колко са новозаразените на ден.

Възрастните ходят единствено да пазаруват, като се спазва необходимата дистанция

на опашката на касата, има и каси на самообслужване, училищата и университетите не се затварят.

- Защо сега сякаш вирусолозите не могат да помогнат, уж има коронавируси от много време, но този определено ги затруднява?

- Защото вирусите, с които те са се занимавали през последните 20-30 години, са от различен вид. Учените не могат да отговорят и не е лесно да се направят точни статистически изследвания, за да се разбере какво всъщност става в толкова много измерения. Затова д-р Филип Макмилън каза, че трябва да се разбере патологията на този вирус.