Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

С бившия спортен директор Георги Иванов, Ясен Петров записа някои впечатляващи победи.
С бившия спортен директор Георги Иванов, Ясен Петров записа някои впечатляващи победи.

Новият селекционер на българския национален отбор по футбол Ясен Петров определено е късметлия и неслучайно го наричат Щастливия Джанини. Точно преди да избухне епидемията в Китай, той е треньор там, а отборът му играе пред 50-хилядната екзалтирана публика на Ухан. Но по някакво невероятно стечение на обстоятелствата именно тогава ангажиментът му приключва и той се изолира у нас с голямото си семейство в китно българско село.

Днес е амбициран повече от всякога да заложи на стратегия, в която

ще разчита предимно на

млади момчета

Роденият на 23 юни 1968 г. Петров започва първите си стъпки във футбола в школата на “Ботев” в родния си град Пловдив. Изявен полузащитник на терена, много бързо той получава и своя прякор Джанини. Причината е, че стилът му наподобява този на именития италиански футболист. Дебютът му за мъжкия футбол също е за “Ботев”, а през сезон 1991/1992 като футболист на “Левски” Ясен Петров печели и Купата на България. След като се завръща за две години в “Ботев”, следва нов трансфер - този път в столичния “Локомотив”. Именно с него полузащитникът

стига до втори триумф за Купата

на страната

през 1995 г. Това е и последният спечелен трофей от “Локомотив” (София) до днес. Кариерата на надеждния играч продължава в чужбина, като най-дълго време прекарва в няколко клуба в Китай.

У нас той изиграва общо 231 мача, в които се разписва 50 пъти, а има и три срещи в сметката си за националния отбор. Като играч се "пенсионира" сравнително рано - на 33 години. Още на следващата година обаче решава да продължи своето бъдеще във футбола като треньор и застава начело на един от отборите, в които прекарва най-дъло време - “Локомотив” (София). По това време столичани изпитват сериозни трудности, но се забелязва прогрес както в играта, така и в точките им под ръководството на младия специалист. След “Локомотив” (София) Петров застана на кормилото на “Ботев”, а след това и на “Черно море” (Варна), като изведе отбора до финала за купата срещу ЦСКА. За съжаление на Ясен Петров неговият тим загуби големия мач с 1:3 от водените от Пламен Марков “армейци”.

Въпреки това хвалбите по адрес на пловдивския Джанини валят, тъй като не всеки наставник успява на 37 години да изведе отбора си до битката за трофея. Апетитите за подписа му са доста, а някои от феновете, които се сдобиха с него, сензационно го обявиха за враг и предател на родния му “Ботев”. В още по-болезнен се превръща фактът, че под негово ръководство “Локомотив” нанася

една от най-разгромяващите загуби на “Ботев”

в пловдивското дерби, като “смърфовете” спечелиха с внушителното 4:0 на “Лаута”.

Изненадващо обаче през март 2008 г. Петров хвърли оставка, а легендарният за “Локо” Христо Бонев също се оттегли временно, солидарен с наставника. Може би най-запомнящ се бе престоят на Ясен Петров начело на “Левски”. Той застана на кормилото на “сините” през май 2010 г., а резултатите, които записа, зарадваха всички на “Георги Аспарухов”. Още в първия кръг от елита отборът му победи ЦСКА с 1:0, а в Европа записа успешна кампания, като влезе в групите на Лига Европа.

Там “Левски” се открои с впечатляващи победи над “Спортинг” (Лисабон) и “Гент”, като може би само онзи куриозен автогол на Иво Иванов срещу бъдещия френски шампион “Лил”, попречи на родния тим да продължи и във фазата на директната елиминация.

Вторият полусезон обаче не бе толкова успешен и “Левски” загуби катастрофално вечното дерби с 1:3 на “Герена”. В крайна сметка титлата отиде за втора поредна година в “Литекс”, а момчетата на Ясен Петров финишираха втори.

Разочарован

от това развитие,

наставникът напусна поста в края на сезона и си взе почивка като щастливо женен баща на три деца. Малко след това цялата фамилия се отправи за Китай. Междувременно най-голямата му дъщеря Елена и любимият й Любомир се ожениха през 2015 г., а кумове на красивата двойка бяха Ива и Димитър Пашеви (Димитър е син на легендата на “Ботев” Атанас Пашев). През целия този период до 2019 г. Ясен Петров ръководеше китайските “Шъдзяджуан”, “Бейджинг Ентърпрайсис” и “Хенан”. Въпреки дългия престой в Поднебесната империя Джанини бе категоричен, че никога не е губил интереса си към родния шампионат.

“Тръпка е, че съм пред вас отново - каза развълнуван той след избирането му за национален треньор. - Осъзнавам с какво се захващам, но никога не съм бил далеч от българския футбол. В Китай на телевизора гледах местното първенство, а на лаптопа си - мачовете в българското.

Починах си година

и шест месеца

Наблюдавах български футбол и националния отбор. Не съм спирал да се интересувам от това какво се случва.”

Петров добави, че ще разчита на млади футболисти, както е правил винаги през треньорската си кариера: “Ако намерим баланс и всички се борят като лъвове, нещата може да отидат към по-добре. От нищо не се притеснявам, като няма резултати, съвсем нормално е да бъда сменен. Аз съм отговорен за тима. Изпълнен съм с оптимизъм и

дано нещата станат

Който го е страх от мечки, не ходи в гората.”

Помощници в щаба му ще бъдат Георги Шейтанов, Александър Георгиев и Костадин Видолов, а всички около тях искрено им желаят успех.