Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Седир Джапаров е осъден на 11 г. и половина за отвличане

Освободен е предсрочно след протести

Политик популист, осъден за отвличане на човек, спечели убедителна победа в предсрочните президентски избори в Киргизстан, провокирани от народно въстание срещу предишното правителство. Садир Джапаров стана шестият президент, след като победи с близо 80% от гласовете според Централната избирателна комисия на планинската държава в Централна Азия. Повече от 80% от гласувалите подкрепиха и предложението на Джапаров за преразпределение на политическата власт от парламента към президента, писа "Ню Йорк Таймс".

През септември м.г. 52-годишният Джапаров все още беше в затвора, излежавайки продължителна присъда от 11 години и половина

по дело за организиране на отвличането на областния управител

- обвинение, което той заклеймява като политически мотивирано. В резултат на бурни вълнения през октомври заради спорните парламентарни избори Джапаров беше освободен от затвора. Той оглави протестите, а след това стана премиер. Няколко дни по-късно зае длъжността временен президент, преди да подаде оставка и да се кандидатира за този пост. Разследващият орган на страната бързо отмени присъдата на Джапаров, припомня вестникът. Политикът, определян от критиците си като корумпиран националист, свързан с организираната престъпност, се опита да консолидира обществото в подкрепа на кампанията си.

Анализатори прогнозираха победата му още по време на предизборната надпревара, тъй като според социологическите проучвания Джапаров се оказа фаворит на избирателите от регионите на Киргизстан, а най-близките му сътрудници заеха ключови позиции в сегашното правителство, пише Би Би Си.

Според Ерика Марат, анализатор и професор във Вашингтонския университет за национална отбрана, настоящите избори в страната трудно може да бъдат наречени легитимни; освен това са изминали само два месеца от решението за провеждането им до деня на гласуването. "Като се има предвид, че това бяха предсрочни избори, което не съответстваше нито на конституцията, нито на закона, това е само продължение на опита на Джапаров и неговите поддръжници да го легитимират като държавен глава", казва тя.

Джапаров - киргизкият Тръмп

Популярността на Джапаров и неговият шеметен възход (той се озова на премиерския стол пет дни след излизането си от затвора) изненадаха мнозина, но не и екипа му, твърди Би Би Си. Образът на Джапаров на герой е изграден върху поредица от несправедливости, на които според неговите поддръжници е бил подложен политикът. По време на трите си години в затвора Джапаров наистина преживя големи сътресения -

първо беше открит

с рани след неуспешно самоубийство,

после загуби своите родители и сина си, докато е зад решетките. Баща му умря през септември 2017 г. на 84-годишна възраст от заболяване. Според руски медии тогава Държавната служба за затворите не разрешила на Садир Джапаров да присъства на погребението му.

Освен това според неговите привърженици е бил подложен на политическо преследване заради искания за национализиране на голямата златна мина "Кумтор", собственост на канадска компания. Често

във видеозаписите

си от затвора

самият Джапаров

говори срещу правителството

В резултат образът му на мъченик, пострадал от несправедливостите на властите, беше утвърден в обществото.

"Затворническата килия се превърна в своеобразна капсула за Джапаров, който се оказа в по-изгодна позиция в сравнение с президента и правителството, които допускаха грешка след грешка", смята политическият коментатор Азим Азимов. Той, както и други експерти, смята, че феноменът на успеха на Джапаров не е изключение за Киргизстан, а по-скоро глобална тенденция, когато на фона на разочарованието от институциите на властта избирателите правят неочакван избор. "Някой приема, че всички институции на властта са се провалили и

да бъдеш президент, не е толкова трудно

Всеки може да направи това, например комик, водещ на токшоу или затворник. Основното е, че има добър човек", обяснява Азимов.

В кръговете на демократите според Би Би Си Джапаров най-често е сравняван с напускащия американски президент Доналд Тръмп, особено след като привържениците му нахлуха в Капитолия в началото на годината. Професор Ерика Марат прави паралел между събитията. "Преди няколко дни беше превзет Капитолият в САЩ - ярък пример за това как популистите и автократите може да се опитат да запазят властта по всякакъв начин, като манипулират своите често слабо образовани и бедни поддръжници. В САЩ те бяха арестувани и наказани по закон, но в Киргизстан има съвсем различен сценарий. В същото време - отбелязва проф. Марат - идването на власт на такива политици е дело на други безскрупулни чиновници, които често застават на страната на вчерашния враг, за да продължат да заемат високи позиции и да се обогатяват с корумпирани методи."

"В Киргизстан само за няколко дни много привърженици на Джеенбеков (бившия президент - бел. ред.) преминаха на страната на Джапаров и гласуваха за него като министър-председател", казва Ерика Марат.

В същото време може да се твърди, че

Джапаров не е новодошъл в политиката

Започва кариерата си през 2005 г. като депутат в родния си район Тюп в северната част на страната, а след това бързо става съветник на тогавашния президент Курманбек Бакиев и е назначен за комисар по борбата с корупцията. По време на масовите протести през 2010 г. и последвалия етнически конфликт в южната част на страната, отнел живота на повече от 2000 души, Джапаров, както самият той твърди, участва активно в миротворческата мисия, въпреки че често публично говори от името на основната нация - киргизите. Докато е зад решетките, също неведнъж е казвал, че “националните малцинства в Киргизстан са само наематели”.

Това е една от причините Джапаров, въпреки че самият той идва от Север, да спечели популярност в южната част на страната.

Бившата съветска република

с население 6,3

милиона души,

периодично се изправя пред политически борби.

Трима от нейните президенти, включително предшественикът на Джапаров - Сооронбай Джеенбеков, бяха свалени от насилствени въстания след независимостта на страната през 1991 г. Дълбоката бедност, клановото съперничество и регионалното разделение между Севера и Юга пречат на последователно сменящите се правителства да упражняват пълен контрол над страната. Много правителства са корумпирани, печелят от доходоносни контрабандни маршрути през страната от Китай, пише "Ню Йорк Таймс".

По време на последните политически вълнения

протестиращите превзеха

главната сграда на

правителството,

в която се помещават парламентът и офисът на президента. Възмутена от твърденията за масово купуване на гласове в парламентарните избори миналата есен, буйна тълпа нахлу в сградата. След протестите руският президент Владимир Путин заяви, че основният проблем на Киргизстан е в това, че неговите елити се опитват да установят вътрешнополитическия живот "по моделите на някои западни страни".

В опит да разшири правомощията си Джапаров, изглежда, следва примера на Путин, посочва "Ню Йорк Таймс". Но този път може да бъде рисков. Курманбек Бакиев, друг предшественик на Джапаров, се опита да консолидира всички лостове на властта в страната по време на мандата си през 2005-2010 г.

В крайна сметка той беше свален с кървави бунтове

Киргизстан е държава, в която руският е официален език и е тясно свързана с Москва. По време на кампанията си Джапаров обеща да поддържа връзка с Русия. Москва управлява авиобаза близо до столицата Бишкек и също така е основната дестинация за стотици хиляди киргизки работници мигранти. Друг ключов партньор на Киргизстан е съседен Китай. Икономическият гигант на Изтока е основният инвеститор в обеднялата икономика на страната и основен кредитор на правителството, отбелязва изданието.