Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Георги Марков, депутат от гражданската квота на ГЕРБ и бивш конституционен съдия
Георги Марков, депутат от гражданската квота на ГЕРБ и бивш конституционен съдия

От Митьо Маринов

Датата 4 април не е добра - предизборната кампания ще е през зимата

- Г-н Марков, президентът обяви, че изборите ще са на 4 април. Добра дата ли е това?

- Когато президентът обяви датата 28 март, аз пръв в България реагирах срещу нея публично и казах дори, че може да му се наложи да пренасрочи изборите. Признавам, че Радев има изключително конституционно право да насрочи изборите на 4 април, но датата не е добра.

Предизборната кампания съгласно Избирателния кодекс ще започне на 4 март. Веднага се върнах на 3 март 1990 г., когато десетки хиляди седесари бяхме на площад “Александър Невски” и скандирахме: “Желю президент!”, беше кучи студ и прехвърчаше сняг.

Защо, за Бога, трябва

да правим кампания

през зимата,

през март, а изборите не са през май, когато денят е по-голям и ако не друго, избирателите ще могат на мегдана да видят поне очите на кандидатите. Прекарахме пандемия през март, април и май 2020 г. и май беше най-лек.

- Тази година се навършват точно 30 г. от първите демократични избори за обикновено народно събрание. Вие сте депутат не само от ВНС, но и в 36 -ото НС от листите на СДС. Каква аналогия може да се прави между политическата обстановка тогава и сега?

- Нещата са несравними. 1991 г. имаше изключително мощна синя вълна. Пееха се незабравими сини песни. Вълната създаде група депутати от СДС – т.нар. 39-те, която напусна ВНС.

По моя идея част от тези депутати направихме драстична гладна стачка, в резултат на което спечелихме 2 млн. гласоподаватели, а в същия ден на местните избори оставихме на БСП само няколко окръжни града. Гласуваха над 82% от българските избиратели, нещо, което сега е немислимо. При днешната политическа ситуция в България и очевидната криза на партиите не може и да се мисли, че някоя може да постигне резултат от 2 млн.

Искрено се учудих на Сергей Станишев, който е един умен човек и постави задача на Корнелия Нинова да изкара 1,1 млн. гласа. То звучи като шега, но понеже той не е шегаджия, мисля,

че това е по-скоро

приятелски огън

и ако не ги постигне, вече ще я мъмри. В България единствената партия в момента, която може да се мъчи евентуално да доближи един милион и евентуално да ги постигне е ГЕРБ.

Да не говорим за избирателната активност, която ще е поне наполовина по-ниска от тази през 1991 г. В момента в България нито има партия, нито личност спасител, която да предизвика политическа вълна.

- Има нови политически партии.

- Да, има нови политически партии, но със стари играчи. И Цветанов, и Христо Иванов са били министри при Бойко Борисов, Мая Манолова пък - омбудсман с помощта на Борисов. Слави Трифонов не е участвал в управлението и това е известен плюс за него, но пък той от дълги години води политическо шоу и за мен е част от политическия пейзаж на България.

Няма вълна, подобна на царската през 2001 г., когато с 2 млн. гласа на практика се свали СДС и правителството на Костов, който иначе вдигна България на крака след катастрофалната зима на Виденов и БСП. Такова политическо цунами срещу ГЕРБ в момента няма. Има малки партии с добре познати играчи, които ще се борят не да спечелят изборите, а да влязат в парламента.

- Как вирусът ще се отрази на вота?

- Изборите по време на чумата в Румъния показаха спад на активността.

Аз продължавам да поддържам тезата, че тази чума е биологична война. Политологът Иван Кръстев, който е умен човек, оспори това, защото по войните някога хората са бягали, препълвали са жп гарите и летищата. Но тази трета световна война е биологична, тя не е с бомбардировки и танкове, затова няма да има и разрушения.

Затова сме сменили

каските с маски и няма

къде да избягаме

Затова са празни летищата и тя води до разрушаване на икономики, психики и традиционния начин на живот. Чувал съм, че във Франция по време на Втората световна война ресторантите не са затваряли. Доживяхме и олимпиада да отложат.

- Очаквате ли някакви обрати при изборните битки?

- За мен София ще определи изхода на мача кой и с колко ще победи и кои ще влязат в парламента.

- Нали все пак София не е България?

- Да, така е, но в столицата има 42 мандата, 42-ма депутати от София ще влязат в парламента. На изборите през 2017 г. много добре си спомням резултатите. Аз бях втори в листата на 24-и избирателен район, след Владислав Горанов. Спечелихме с 10% над БСП, а там листата се водеше от възможно най-доброто лице на партията за всички времена – Стефан Данаилов. Едва ли има по-популярен българин от него. Спечелихме и в другите избирателни райони съответно с 9 и 8%. ГЕРБ вкара 20 депутати. В София битката беше ГЕРБ и БСП.

4 г. по-късно в столицата има важен политически играч, това е партията “Да, България”. Не симпатизирам на тази партия. Тя е ярък представител на неолибералната общност в България и НПО-та на Сорос. Бяха щедро обгрижвани, за най-голямо съжаление, от ГЕРБ и правителството на Борисов през всичките тези годни.

Кръгът “Капитал”

кадруваше в ГЕРБ

Те не са никаква градска десница, защото при тях има и любеници. На Запад любеници викат на зелените, защото са зелени отвън, но червени отвътре. Тази неолиберална общност дори проникна в съдебната власт в София, разполага и с медиен комфорт. Те успяха миналата година да овладеят властово основни централни общини в София като “Лозенец”, “Триадица”, “Средец”, “Оборище” и разполагат и с властови ресурс.

За София не е за подценяване и партията на Божков.

- Освен негови служители кой друг може да влезе в електората му?

- През годините Божков е бил собственик на двата най-големи столични футболни клуба, и то щедър. Разполага с контакти във фенските маси и на двата клуба. Да не говорим за “Еврофутбол”, в чиито клубчета из София работеха много хора, а още повече играеха. Все пак мисля, че победител в София ще е ГЕРБ, защото зримо промени столицата. За 10 г. 3 метролинии, зала “Армеец”, бул. “Витоша”, реновирани културни обекти като Сатиричния театър, детски градини и т.н. А другите за 65 г. какво направиха - две нули.

- Казахте за София, а как виждате провинцията?

- Очертава се

битката за

София да е

много тежка,

докато в битката в провинцията ГЕРБ ще има сериозен превес. Партията разполага с огромна армия в цялата страна от кметове, общински съветници. Като говоря за силна кметска власт, нямам предвид само големите градове с популярните кметове. Бил съм на много обиколки из страната и съм изключително впечатлен и от кметицата на Казанлък, и от тази на Тетевен, и на Ловеч, и от кмета на Бяла, и на Смолян, Поморие, Дупница, Хасково, Нова Загора, Севлиево, Бяла Слатина, да не говорим за Враца. Лично ги познавам тези хора. Това е голяма армия, а останалите партии нямат такъв ресурс.

ГЕРБ ще успее да победи БСП, която е раздрана и прегоряла от вътрешни противоречия и от безкрайно много партийни форуми. Знакови депутати и кметове я напуснаха, знакови бизнесмени бяха изключени.

Единствен проблем в провинцията ГЕРБ може да има с Цветанов. За мен отстраняването му от партията беше грешка. Бойко и Цецо бяха сиамски близнаци, но успяха да ги разделят. Цветанов е най-добрият партиен строител на прехода.

- Опишете как виждате следващия парламент.

- Това може да е 6 и повече партиен парламент с много слаби партии, с много малко обществена подкрепа. Който и да е мандатоносител, ако има под 1 млн. избиратели, трудно ще може да се смята за силен победител. Затова давам кратък срок на следващото НС – от няколко месеца до една година.

Това ще бъда

истинска

менажерия,

в която ще се прави някакъв опит да се създаде кабинет или ала Беров, или Орешарски. Как свършиха тези кабинети, всички знаем.

- Политолози предсказват края на ерата “Борисов” и друг кандидат за премиер на ГЕРБ, Приравняват съдбата му с тази на Костов.

- Бойко ще спечели пета поредна парламентарна победа. ГЕРБ срещу БСП 5:0. Няма да му дадат обаче да направи кабинет, както стана през 2013 г. Дори и да загуби, той няма да дава оставка като Костов навремето, защото няма пред кого. Костов наследи СДС, а Борисов създаде ГЕРБ.

Борисов няма какво да разцепва, защото той е партията. Той ще е в добра позиция на силен лидер на опозицията и ще им гледа сеира как ще правят кворума. Борисов яйца и домати няма да хвърля, ГЕРБ още няколко години ще управлява на местно ниво около 5 млн. българи. ГЕРБ друг премиер не може да има, защото това ще е краят на партията.

Не може царска

партия без цар и

ГЕРБ без Борисов

- През 1991 г. познахте, че ще има избори до дупка, а сега какво предричате?

- При тази пропорционална система, наложена от БСП 1991 г., и при този инатлък системата да е пропорционална въпреки желанието на 2,5 млн. граждани да е мажоритарна и въпреки обещанието на БСП да внесе закон поне за смесена, ние сме обречени на 10-годишна политическа криза.

- Какво е решението, за да излезем от такава криза?

- Парламентарна република сме, а правителството е еманация на парламента и не може да има силно правителство със слаб парламент. Бариерата от 4% е много ниска, което дава възможност за безпринципни коалиции.

Или да се въведе смесена избирателна система, която ще допринесе за по-стабилно парламентарно мнозинство. Това е германският и унгарският пример. Или трябва да минем на гръцкия вариант. Гърците изживяха тези парламентарни турбуленции. Ципрас побеждава, ето ти 50 депутати бонус, управлявай! Мицотакис побеждава, ей ти 50 депутати бонус, управлявай! Ти носиш отговорност. Ние в следващите 10 г. сме обречени на перманентна политическа криза и ще се скъсаме от избори до дупка.