Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пренебрегват сигналите за насилие цели 65 дни

"Война и никаква милост" - такива призиви отправят крайнодесни и конспиративни групи в САЩ за деня, в който Джо Байдън ще се закълне като президент на САЩ, докато демократите се опитват да организират импийчмънт в последните дни на Доналд Тръмп. Атакувалите Конгреса на 6 януари, при което загинаха петима души, се подготвят за втори рунд от битката.

Свикват хората си във Вашингтон ден преди инаугурацията на 20 януари на новия държавен глава. "Даже не ме интересува дали Тръмп ще остане на власт.

Интересувам

се от войната”,

написа анонимен потребител в платформата TheDonald.win, цитиран от Ен Би Си нюз.

"Много от нас ще се върнат на 19 януари 2021 г. с оръжие в ръка в подкрепа на решителността на нашата нация, която светът никога няма да забрави! Ще дойде множество, с което нито армията, нито полицията може да се справи", публикува популярен крайнодесен американец в платформата парлър.

Привържениците на Тръмп използваха чатовете на парлър, телеграм и платформата TheDonald.win, за да координират бунтовете на 6 януари, при които бе щурмуван Конгресът, символ на американската демокрация. Именно там се разпространяваха призиви за окупиране на хълма Капитолия, където заседават сенаторите и представителите.

А когато вътре нахлува множеството демонстранти, градската полиция, виждайки кръвопролитието, се обажда в Пентагона да изпратят подкрепление от Националната гвардия. Няма време да се пускат официални запитвания и да се минава през всички инстанции. Но ген.-лейт. Уолтър Е. Плат, директор на армейския състав,

отговаря уклончиво по телефона,

съобщава "Ню Йорк Таймс". Нямал право да реагира, преди да получи заповед от висшестоящите си началници. Шефът на полицията в столицата Робърт Дж. Конти три пъти го питал: "Отказвате ли?" Задава този въпрос три пъти. "Не, не отказваме, но трябва да получим потвърждение", отговаря генералът.

В същото време екипът на кмета на Вашингтон вижда кадри с окървавения Конгрес на САЩ. Помощта от Националната гвардия идва, но твърде късно - вече има петима загинали. Много служители на охраната са уволнени заради съучастие.

Федералните агенции и полицейското звено, което отговаря за сигурността на Капитолия, не са предупредили властите в дните преди бунтовете, че те могат да доведат до кръвопролитие и насилие въпреки множеството постове в крайнодесни сайтове, пише в. "Ню Йорк Таймс".

Случилото се обаче не е изненада за тези, които

следят конспиративните и екстремистки групи.

В тях се забелязваха предупредителни знаци, съобщава Би Би Си. Още в нощта на изборите президентът Тръмп се изправи на трибуната в Източната стая в Белия дом и обяви победа. "Подготвяме се да спечелим тези избори. Честно казано, ние победихме в тези избори", казва той.

Час по-рано той туитва в своя профил: "Опитват се да откраднат вота". 65 дни по-късно протестиращи нахлуха в Конгреса. Идеята за фалшифициране на изборите се прокрадваше в туитовете на президента цели месеци преди изборите. Това се разви в деня на вота още докато течеше самият процес на гласуване. Видео на републикански наблюдател, на когото са забранили да влезе в секция във Филаделфия, взриви мрежата. По-късно мъжът бе пуснат в стаята, но той даде старт на серия от клипове, снимки, графики и жалби, всичките под хаштага #StopTheSteal (Спрете Кражбата - бел. ред.).

В групата са поддръжници на конспиративното движение QAnon, членове на общността "Спрете Кражбата", екстремисти, крайнодесни активисти, тролове и други.

Подтекстът беше ясен - Тръмп печели, но някой от "дълбоката държава" се опитва да му открадне победата. В ранните часове на 4 ноември, когато гласовете още се брояха, президентът Тръмп обяви победа. В групата "Спрете Кражбата", която набра 300 000 членове за часове, потребители призоваха към гражданска война и революция.

Когато на 7 ноември медиите обявиха победата на Джо Байдън, поддръжниците на Тръмп се заканиха да предприемат шествия във Вашингтон, а президентът туитна, че може да се появи на демонстрацията. В внозинството са крайнодесни, антиимигрантски, мачовски групи, които са редовни при протести с насилие.

Когато по-късно адвокатите Сидни Пауъл и Лин Уд внесоха жалби от 200 страници за изборни нарушения, 65-годишната Пауъл заяви, че това може

да отвърже Кракен - митично морско чудовище

от скандинавския фолклор. Кракен много бързо се превърна в интернет мим като символ на "изборните фалшификации" според привържениците на Тръмп. Двамата юристи станаха любимци на конспиролозите от QAnon, които смятат, че президентът и тайно военно разузнавателно звено се борят с "дълбоката държава", измислена от тези, които боготворят сатаната. 200-те страници на адвокатите се оказаха пълни с конспиративни теории.

Всички съдилища отхвърлиха исканията на Тръмп. Но това не спря привържениците му. Те отправиха смъртни заплахи към републиканските представители в щата Джорджия, включително към губернатора Брайън Кемп, секретаря на щата Брад Рафенспъргър и отговорника за изборите в щата Гейбриъл Стърлинг. Нарекоха ги предатели.

“Някой ще бъде наранен, някой ще бъде прострелян, някой ще бъде убит 

и това не е добре", заяви в емоционална реч на пресконференция Габриел Стърлинг на 1 декември. Дни по-късно в Мичиган секретарят на щата Джослин Бенсън, която тъкмо е украсила коледната елха с 4-годишния си син, чува виковете на 30-ина протестиращи пред дома си: "Бенсън, ти си престъпник", "Ти си заплаха за демокрацията". Видео от демонстрацията се излъчва на живо във фейсбук.

И това е само един от множеството шествия срещу организаторите на вота в страната. В Джорджия симпатизанти на Тръмп минаха под прозорците на Рафенспъргър, натискайки клаксони. В Аризона секретарят на щата Кати Хобс получи заплаха: "Наблюдаваме те".

Колкото повече щати отхвърляха жалбите за фалшификации, толкова повече се ожесточаваха привържениците на президента, призовавайки към насилие. На 12 декември се проведе второто шествие под мотото "Спрете Кражбата" с нови ексцесии.

Когато на 14 декември Електоралната комисия обяви победата на Джо Байдън, това подейства на крайнодесните като наливане на масло в огъня. Те обявиха, че

само директната конфронтация

ще спаси оставането на Тръмп в Белия дом. Видният представител на движението QAnon Рон Уоткинс го призова да последва примера на римския император Юлий Цезар и да извика военните. Той припомни момента, в който Цезар започва гражданска война, като пресича реката Рубикон през 49 пр. Хр.

На 18 декември екипът на Тръмп се събра да обсъди стратегията си. Според "Ню Йорк Таймс" Майкъл Флин също поискал отиващият си държавен глава да се позове на Закона за военното положение и с помощта на офицерите от армията да спечели отново изборите.

След тази среща в крайнодесните чатове се заговори за война и революция. Там точно е уговорена срещата пред Конгреса на 6 януари. Очаквали, че вицепрезидентът Майк Пенс като церемониалмайстор ще отхвърли гласовете на Електоралната комисия, Тръмп ще извика военните и ще се стигне до масови арести и затвор в Гуантанамо бей на "предателите".

Когато става ясно, че Пенс и други ключови фигури от Републиканската партия ще спазят закона, протестиращите се ожесточават. "Пенс ще отиде в затвора, за да чака процес за предателство", написаха в туитър участници в шествието. "Ще бъде екзекутиран от противопожарната команда", добави друг.

В социалните платформи габ и парлър езикът

е още по-брутален.

Открито обсъждат как да преодолеят барикадите, носейки огнестрелни и други оръжия. Даже се говори за превземане на Капитолия.

На самия 6 януари Тръмп се обърна към хилядите протестиращи и ги призова"мирно и патриотично да вдигнат глас, за да бъдат чути", както и да се отправят към Капитолия.

Неговите симпатизанти продължават да вярват, че изборите са фалшифицирани и той трябва да остане в Белия дом. Те дори се съмняват в автентичността на видеообръщението му, че новата администрация ще встъпи в длъжност на 20 януари, с което признава победата на Байдън. Привържениците на отиващия си държавен глава смятат, че чрез компютър е генерирана фалшива самоличност, а Тръмп е затворен на тайно място.

Какво ще се случи другата сряда, когато е инаугурацията на Джо Байдън, не може да се предвиди, но при всички положения органите на реда трябва да са по-подготвени, отколкото при защитата на Капитолия.