Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Президентът смути с гости за изборите и ядоса най-богатия българин, финансирал протестите Консултациите с извънпарламентарните партии при президента започнаха с “Има такъв народ” на Слави Трифонов, но шоуменът не присъства на срещата.

Странна компания избра за консултации президентът извън партиите на Слави Трифонов и Христо Иванов

Серия въпроси предизвика изборът на президента Румен Радев с кого да се консултира за провеждането на парламентарните избори. Някои като партиите на Слави Трифонов и Христо Иванов изглеждаха очаквани, други - като партията на Костадин Костадинов от Варна, изглеждаха като гаф, доказващ свързаност. А присъствието на човека, доказано създаващ сайтове за фалшиви новини - пиара Арман Бабикян, е обидно за достоверните медии, но не и за държавния глава.

Някои от отсъстващите на консултациите като партията на Васил Божков се засегнаха, че не са поканени. В което може би има основание, защото

те са легална

партия

с истински вътрешнопартиен живот и участваха активно в летните протести. Настрана остава и неотреченият досега факт, че собственикът на Националната лотария подкрепи финансово уличното недоволство, което стихна, след като най-богатият българин се зае с партийно строителство.

За сметка на това поканени бяха т. нар. “отровно трио”, за което не е ясно ще участва ли на изборите и чрез кого.

Общо 128 са политическите партии в регистъра на съда, но само няколко извънпарламентарни получиха покана за консултации с президента Радев. Някои дори не са учредени партии като “Изправи се.БГ” на Мая Манолова. Други като “Възраждане” на Костадин Костадинов пък са в процес на закриване.

Освен Божков се обиди и СДС, който разпрати писмо до медиите, че

датата за избори

е параван за

нов Отечествен

фронт

под егидата на президента. Те обвиняват Радев, че събира на “Дондуков” 2 само проруски партии и така ги официализира.

“Статуквото на всяка цена иска да се възпроизведе. Правят се, че не ни забелязват и не съществуваме. Страх ги е от нас”, написа пък Божков във фейсбук.

Кои бяха поканените от президента?

Първа бе “Има такъв народ” на Слави Трифонов, но вместо него се яви зам.-председателят на партията и главен сценарист в шоуто Тошко Йорданов.

Втори с Радев се срещнаха “Демократична България”. В последните месеци обединението се асоциира предимно с бившия правосъден министър от правителството “Борисов 2” Христо Иванов, който бе особено активен с хората си от “Да, България” на площада срещу правителството и главния прокурор. Акцията му с гумена лодка на плажа Росенец край т. нар. летни сараи на Доган покачи очакваните резултати на ДБ за следващите парламентарни избори. Социолози дават петото място с около 9%. В него обаче освен “Да, България” влизат и ДСБ и “Зелените”. Другият съпредседател е ген. Атанас Атанасов, бивш шеф на Национална служба “Сигурност”. Той също бе на консултациите с Радев, но пак остана в сянката на Иванов, който твърдо пое ръководството на ДБ и почти всеки ден пуска видеа на живо от точки на България - като пътя до Рилския манастир и компресорната станция “Расово”, критикувайки управляващите.

Трети в събота влязоха Мая Манолова с “Отровното трио”. Триото бе организатор на протестите, а Манолова дълго обитаваше палатковия лагер на майките на деца с увреждания. Дори заедно се барикадираха във фоайето на Партийния дом.

“Изправи се.БГ”

на Манолова

обаче има общо

20 партньора из

цялата страна,

сред които “Спаси Перник”, движение “Днес” и сдружение “Българска домашна ракия”.

Съботните консултации приключиха с “Възраждане” на Костадинов, чиито хора бяха най-активните провокатори на “великите народни въстания”. Партията от месеци е в процес на закриване от съда.

Неделните консултации с президента започнаха с бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов. Партията му “Републиканци за България” бе учредена в края на септември.

Последва АБВ, чийто лидер сега е бившият вътрешен министър Румен Петков. Президентът Георги Първанов създаде партията преди 7 г., като отцепи част от БСП. АБВ обаче партнира със столетницата на местните избори през 2019 г. Запознати твърдят, че на парламентарния вот социалистите няма да се коалират с АБВ.

Консултациите с извънпарламентарните Радев закри с никому неизвестната партия МИР на бившия столичен общински съветник Симеон Славчев. Учредява я през 2018 г., преди това той е бил част от БСП, но я напуска с Татяна Дончева и отива в “Движение 21”. Щом става съветник в София, Славчев напуска и Дончева. Временно със Светльо Витков и Венци Мицов правят “Политическа група 5”.