Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Прокурор Владимир Шейтанов
Прокурор Владимир Шейтанов

Разследването е за убийство и се води от следовател в Кюстендил

Най-вероятно сам се е прострелял със законен пистолет по лични причини

Преди 10 г. на събрание се коментира, че употребява алкохол, което го наранява

Убийство, самоубийство или нещастен фатален инцидент е смъртта на прокурор Владимир Шейтанов от Кюстендил?

Намерен е сам, прострелян в дома си, в центъра на града на 29 декември около 13 ч. Трагичната новина потресе негови колеги, роднини и приятели и все още остава загадка.

Колегите му от Окръжна прокуратура – Кюстендил, веднага започнаха разследване за престъпление по чл. 115 от НК - убийство. Разследването е възложено на следовател от следствения отдел към Окръжна прокуратура. Най-вероятно става въпрос за самоубийство с личния си законно притежаван пистолет.

Докато обаче не се изключат всички възможности за насилствена смърт и намеса на външен човек, щом има труп, прокуратурата стандартно образува досъдебно производство за убийство.

Никой няма логично обяснение

защо 55-годишният успешен магистрат е посегнал на живота си. Малко вероятно е това да е свързано със служебните му ангажименти.

Хора, които го познават отблизо, смятат, че по-скоро причината е лична. Зад гърба си има два несполучливи брака. Първата му съпруга е сестра на негов колега. Втората му жена, 45-годишната Вася Пешева, е един от най-известните и успешни адвокати в Кюстендил, с която имат две непълнолетни момичета. От 2007 до 2011 г. адвокат Пешева бе председател на общинския съвет от ГЕРБ, след това още един мандат общински съветник.

През 2019 г. обаче родителите се развеждат.

Няма драми и скандали около раздялата

Семейният апартамент от 79 квадрата, двуетажната вила в с. Соволяно, парцел в с. Жиленци и двете тойоти са поделени цивилизовано, но прокурорът страшно страдал от раздялата с жена си и децата. Често изпадал в депресия, а година след развода не можел още да се съвземе и да приеме новия начин на живот. Най-вероятно, в дните около семейните празници, той се е почувствал самотен, нещастен и заради това е предприел крайната стъпка да се самоубие.

В служебен план прокурор Шейтанов има успешна кариера. Завършил е Софийския университет през 1990 г. Работил е само и единствено в прокуратурата от февруари 1991 г., като е заемал всички длъжности - младши прокурор, прокурор в районна прокуратура, заместник районен прокурор. През 2003 г. е повишен в ранг прокурор от Апелативна прокуратура. От 14 март 2005 г. до 14 март 2010 г. е административен ръководител на районната прокуратура, когато се кандидатира за втори мандат.

ВСС го избира, но след

не особено приятно заседание

на 28 октомври 2010 г. Тогава той сам споделя, че е преживял разочарование и болка от случка, предшестваща избора му за втори мандат. Шейтанов вече е изкарал един мандат, но се оказва, че за втори няма кой да го предложи и сам се кандидатира. Тогавашният главен прокурор Борис Велчев, по предложение на окръжния прокурор на Кюстендил Камен Пешев, предлага на ВСС да избере районен съдия на поста.

При явяването си на заседание на ВСС на 28 октомври 2010 г. членове на ВСС проявяват интерес и го питат защо не е предложен от своите шефове в прокуратурата, каквато е обикновено практиката. Пред състава на ВСС Шейтанов признава,

че му е “непонятно” защо не е предложен

Не е водил никакви разговори с окръжния прокурор, за да разбере защо не го предлага за административния пост.

Пред ВСС разказва за събрание на 20 януари 2010 г. в кабинета на окръжния прокурор, на който присъствали ръководството на Окръжна прокуратура и колегите от Районна прокуратура. "Г-н Пешев категорично заяви, че въпреки добрите професионални резултати, които аз имам като ръководител, поради някакви мои, направо не ми е удобно да го споменавам, качества, не ставам за административен ръководител", отговаря Шейтанов пред ВСС. Този отговор обаче не удовлетворява част от кадровиците в съдебната власт и му задават

уточняващ въпрос: “Какви качества?”

"Ами злоупотребявал съм с алкохол и съм развалял колектива. Цитирам го дословно. Ето виждате ли какъв човек съм, да, наистина консумирам алкохол, не виждам нещо странно в това нещо. По този повод си позволих да изпратя едно писмо до г-н Велчев, главния прокурор, с което остро протестирах, че по този начин, в присъствието на моите колеги подчинени, моето име по този начин се засяга.

Разбирам да бях извикан на четири очи, да ми каже: Шейтанов, ти не ставаш за тази длъжност, защото, и аз не знам защо. Може би не съм достатъчно вградим в новата схема на г-н Пешев за оставащите години от неговия мандат. Така си го обяснявам. Не съм корумпиран, не съм свързан с никакви групировки по никакъв начин.

Смятам, че в обществото се държа съвсем нормално, съвсем адекватно, а пък личният живот на всеки един магистрат, доколкото не е свързан с общественото му положение и длъжността, която заема, все пак трябва да си е негов личен проблем", разяснява Шейтанов. Това обаче още не е достатъчно и някои от ВСС продължават да го питат дали има констатирани случаи, в които това да е станало известно на колеги, на обществеността в Кюстендил и изобщо

да е имало инциденти,

от които да се направи извод, че той наистина злоупотребява с алкохол.

"Никога, под никаква форма, при никакви обстоятелства моето име никъде, нито в Кюстендил, нито в който и да било град не е свързано с подобен род моя дейност. Никога, нито в местна, нито в каквато и да е преса, нито в отношенията ми с други контролни органи, никога, никога, никога, под никаква форма. И вие щяхте първи да разберете за това нещо. Не виждам нещо, а пък и аз не злоупотребявам с алкохола, ще ви кажа най-откровено - пийвам си по една-две ракии понякога, защото страдам от хроничен хепатит "Б"", продължава с разясненията си прокурорът и действително името му никога не е замесвано в някакъв битов или личностен скандал.

Друг член на ВСС продължава обаче да търси обяснение защо се е стигнало до такова обсъждане в кюстендилската прокуратура и го пита дали пие през работно време. "Ако трябва да сме честни - пил съм през работно време преди Коледа, преди големи празници, например в кабинета на г-н окръжния прокурор, когато той черпи за втория си мандат съм пил вино, както всички колеги."

Тогава се намесва министърът на правосъдието Маргарита Попова, която пита дали наистина е употребявал алкохол в кабинета на окръжния прокурор.

"Когато човекът почерпи по една чаша бяло вино за втория мандат.

Не виждам нещо страшно

А иначе, не. Никога. Не е констатирано по никакъв начин, нали ще има преписки, дисциплинарни производства, не знам откъде просто, аз съм направо зашеметен и още ме боли от тази квалификация, която беше направена пред всичките мои колеги. Аз смятам, че не е редно, каквото има да се каже, административният ръководител, по-висшестоящи, може би е редно да го каже на четири очи на по-нисшестоящия, а не да го злепоставя пред колегите му", продължава с обясненията си Шейтанов.

Тогава министър Попова се намесва и слага край на неприятния разпит: "Добре. Колеги, имате ли още въпроси да задълбаете в битовизмите или нещо сериозно може да питате колегата?"

Така препитването на Шейтанов приключва и

след гласуване той печели поста

на ръководител на районната прокуратура с 13 гласа "за", 3 "против" и 1 "въздържал се". Накрая членовете на ВСС заключават, че той притежава необходимите професионални и нравствени качества, целия си служебен път е преминал в прокуратурата и резултатите са добри.

Четири години по-късно, през 2014 г., Владимир Шейтанов отново издига кандидатурата си, но за административен ръководител на окръжна прокуратура. Тогава кандидатите са четирима.

Концепцията, която представя, получава одобрение от членовете на ВСС. Характеристиката, която му дават, е, че "няма образувани досъдебни производства и повдигнати обвинения срещу него, няма наложени наказания, притежава сериозна теоретична подготовка и способност за аналитично мислене, способност за работа в екип и се ползва с уважението на колегите си". Проверка на работата му установява, че постановените от него актове са обосновани и законосъобразни. Преписките и делата решава качествено и в срок.

“Съзнавам напълно отговорността,

която поемам. Самочувствие ми дава фактът, че целият ми професионален път е минал в системата на прокуратурата, последователно през всички длъжности. Твърдя, че познавам спецификата и задълженията, свързани с административното ръководство на Окръжна прокуратура -Кюстендил. Основание за това ми дава фактът, че абсолютно всички колеги, които работят там, са ми познати, бих казал някои от тях близки.

Някои от тях са били мои подчинени в Районна прокуратура – Кюстендил, преди години, така че смятам, че в чисто личностен аспект познавам колегите, познавам и администрацията", мотивира кандидатирането си прокурор Шейтанов пред кадровиците в съдебната система и допълва, че има самочувствие да поиска поста, защото смята, че е достатъчно подготвен за тази длъжност. Обяснява, че заради разположението на Кюстендилска област на две граници има специфика на престъпленията - контрабандата на акцизни стоки без бандерол, както и на наркотични вещества.

Акцентира на разпространението на наркотици,

което е "огромен проблем основно от квартал "Изток", където живее ромска общност".

Още тогава Шейтанов излага идеята си за медийната политика на прокуратурата. "За мен е от изключително значение прокуратурата да може да говори с гражданите на достъпен език и да обяснява. Ако ние не си направим сами правилен пиар, може би терминът не е съвсем удачен, няма да ни пожалят журналистите", казва той, а главният прокурор Сотир Цацаров го подкрепя: "Но е верен".

Член на ВСС обаче показва атестационен протокол Формуляр за 2007 - 2009 г., от който става ясно, че прокурор Шейтанов за този период не е изготвил нито един обвинителен акт, а само 7 споразумения. "Тази атестация е от преди пет години. В следващия атестационен период моята натовареност е много, много по-различна от тази. През последните пет години натовареността ми е много, много по-различна. Аз съм си взел бележка от тогавашните препоръки и тогавашната ми изготвена оценка", обяснява кандидатът и сочи, че под негово ръководство са намалели двойно оправдателните присъди по обвинителни актове на Районната прокуратура. Прокурор Магдалена Лазарова, който е изготвила новата атестация, допълва, че от 2010 до 2013 г. Шейтанов има 74 обвинителни акта, 10 споразумения, 29 постановления за отказ да се образуват досъдебни производства.

Всички членове на ВСС са единодушни, че представянето на прокурор Шейтанов е много добро, но той няма никакъв опит и стаж в Окръжна прокуратура, което отчитат като единствената причина да не заеме поста.

"Доброто е, че в конкурса участват четирима кандидати, от тях, без да подценявам когото и да било, тъй като всички са вложили старание както в изразяване на идеите си за бъдещо развитие на ОП, така и имат

определени постижения

От тях категорично бих отличил двама - това са колегата Владимир Шейтанов и колегата Камелия Стефанова. Ако трябва от самите тях да се разсъждава за вариант кой би бил най-оптимален за самата Окръжна прокуратура, аз бих подкрепил колежката Камелия Стефанова", казва главният прокурор Сотир Цацаров.

Прокурор Стефанова от доста години е в Окръжна прокуратура, в последните месеци тогава е временен административен ръководител и точно това наклонява везните в нейна полза. Така при гласуването Владимир Шейтанов получава 2 гласа "за", а Камелия Стефанова - 19. Останалите двама кандидати не получават гласове в своя полза.

Въпреки че не успява да се пребори за длъжността, професионалният опит, знанията и вижданията му за развитие на прокуратурата са

високо оценени от кадровиците

"Не виждаме да има някакъв сериозен служебен проблем, който би могъл да го накара да посегне на живота си. Той беше изключително добър професионалист, позитивен човек, ползваше се с уважението на колегите", коментираха покрусени негови колеги от Съдебната палата в Кюстендил.

На заседание на ВСС тогавашният министър на правосъдието Маргарита Попова го пита дали наистина е употребявал алкохол в кабинета на Окръжния прокурор.
На заседание на ВСС тогавашният министър на правосъдието Маргарита Попова го пита дали наистина е употребявал алкохол в кабинета на Окръжния прокурор.
Цацаров гласува срещу избора му за втори мандат.
Цацаров гласува срещу избора му за втори мандат.