Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Прокурор Владимир Шейтанов.
Прокурор Владимир Шейтанов.

Прокурор Владимир Шейтанов, който бе намерен мъртъв в дома си в Кюстендил днес, е преживял разочарование и болка от случка преди 10 г. Тогава трябва да се избира административен ръководител районната прокуратура в Кюстендил. Шейтанов вече е изкарал един мандат, но се оказва, че за втори няма кой да го предложи и сам се кандидатира. Действащият главен прокурор Борис Велчев по предложение на окръжния прокурор на Кюстендил Камен Пешев предлага на ВСС да избере районен съдия на поста.

При явяването си на заседание на ВСС на 28 октомври 2010 г., членове на ВСС проявяват интерес и го питат защо не е предложен от своите шефове в прокуратурата.

"За мен е непонятно защо аз не бях предложен. Не съм водил никакви разговори лично аз с него: защо, ти, Шейтанов, няма да си подходящ, имаше един, не знам доколко е уместно да го казвам, един, не разговор, а едно събрание на 20 януари тази година в кабинета на г-н окръжния прокурор, на който присъстваха ръководството на Окръжна прокуратура и колегите от Районна прокуратура, на което г-н Пешев категорично заяви, че въпреки добрите професионални резултати, които аз имам като ръководител, поради някакви мои, направо не ми е удобно да го споменавам, качества, не ставам за административен ръководител", отговаря Шейтанов пред ВСС. Този отговор обаче не удовлетворява част от кадровиците в съдебната власт и му задават уточняващ въпрос: "Какви качества?"

"Ами злоупотребявал съм с алкохол и съм развалял колектива. Цитирам го дословно. Ето виждате ли какъв човек съм, да, наистина консумирам алкохол, не виждам нещо странно в това нещо. По този повод си позволих да изпратя едно писмо до г-н Велчев, главният прокурор, с което остро протестирах, че по този начин, в присъствието на моите колеги подчинени, моето име по този начин се засяга.

Разбирам да бях извикан на четири очи, да ми каже: Шейтанов, ти не ставаш за тази длъжност, защото, и аз не знам защо. Може би не съм достатъчно вградим в новата схема на г-н Пешев за оставащите години от неговия мандат. Така си го обяснявам. Не съм корумпиран, не съм свързан с никакви групировки по никакъв начин.

Смятам, че в обществото се държа съвсем нормално, съвсем адекватно, а пък личния живот на всеки един магистрат, доколкото не е свързан с общественото му положение и длъжността, която заема все пак трябва да си е негов личен проблем", разяснява Шейтанов. Това обаче още не е достатъчно и продължават да го питат дали има констатирани случаи, в които това да е станало известно на колеги, на обществеността в Кюстендил и изобщо да е имало инциденти, от които да се направи извод, че той наистина злоупотребява с алкохол.

"Никога, под никаква форма, при никакви обстоятелства моето име никъде, нито в Кюстендил, нито в който и да било град не е свързано с подобен род моя дейност. Никога, нито в местна, нито в каквато и да е преса, нито в отношенията ми с други контролни органи, никога, никога, никога, под никаква форма. И вие щяхте първи да разберете за това нещо. Не виждам нещо, а пък и аз не злоупотребявам с алкохола, ще ви кажа най-откровено - пийвам си по една-две ракии понякога, защото страдам от хроничен хепатит "Б"", продължава с разясненията си прокурорът.

Друг член на ВСС го пита дали пие през работно време. "Ако трябва да сме честни - пил съм през работно време преди Коледа, преди големи празници, например в кабинета на г-н окръжния прокурор, когато той черпи за втория си мандат съм пил вино, както всички колеги…"
Тогава се намесва министърът на правосъдието Маргарита Попова, която пита дали наистина е употребявал алкохол в кабинета на окръжния прокурор.

"Когато човекът почерпи по една чаша бяло вино за втория мандат, не виждам нещо страшно. А иначе, не. Никога. Не е констатирано по никакъв начин, нали ще има преписки, дисциплинарни производства, не знам откъде просто, аз съм направо зашеметен и още ме боли от тази квалификация, която беше направена пред всичките мои колеги. Аз смятам, че не е редно каквото има да се каже, административният ръководител, по-висшестоящи, може би е редно да го каже на четири очи, на по- низшестоящия, а не да го злепоставя пред колегите му", продължава с обясненията си Шейтанов.

Тогава министър Попова се намесва и слага край на неприятния разпит: "Добре. Колеги, имате ли още въпроси да задълбаете в битовизмите или нещо сериозно може да питате колегата?"

Така препитването на Шейтанов приключва и след гласуване той печели поста на ръководител на районната прокуратура с 13 гласа "за", 3 "против" и 1 "въздържал се". Накрая членовете на ВСС заключават, че той притежава необходимите професионални и нравствени качества, целия си служебен път е преминал в прокуратурата и резултатите са добри.

Владимир Шейтанов е завършил Софийския университет през 1990 г. Последователно е работил само и единствено в прокуратурата от февруари 1991 г., като е заемал всички длъжности - младши прокурор, прокурор в районна прокуратура, заместник-районен прокурор и след това от 2005 до 2015 г. е административен ръководител на районната прокуратура.