Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay

Окръжен съд – Монтана намали от 4 на 2 години затвор наказанието на рецидивист, извършил кражба от кухнята на жена в село Лехчево, област Монтана.

Според събраните по делото доказателства през нощта на 2 срещу 3 юли 2019 г. Г. Б. А. откраднал от дома на В. Д. Г. в Лехчево движими вещи - три емайлирани тенджери, един ел. котлон „Кроун“, десет тави, два емайлирани кастрона, четири панера, четири панички, буркан с подправки и 20 м маркуч за поливане, всичко на стойност 230лева.

След сигнал до МВР органите на реда открили извършителя на кражбата и откраднатите вещи, част от които вече били продадени, и ги върнали на собственичката. С присъда от 1 октомври 2020 г. на Районен съд – Монтана Г. Б. А. е бил признат за виновен и осъден на 4 години „Лишаване от свобода“ при първоначален „строг“ режим. Според магистратите кражба е била извършена в условията на опасен рецидив, тъй като Г. Б. А. вече е бил осъждан през 2013 и 2017 г за подобни деяния с влезли в сила присъди на РС в Монтана и Козлодуй .

Срещу тази присъда в ОС – Монтана е постъпила жалба от Г. Б. А., в която твърди, че не е автор на деянието и моли да бъде оправдан. Според представителя на Окръжна прокуратура жалбата е неоснователна, авторството на кражбата е доказано, поради което предлага присъдата да бъде потвърдена. След като изслуша страните и провери обжалвана присъда Окръжен съд обяви, че няма законови основания за отмяна на произнесената присъда, тъй като всички събраните по делото доказателства сочат, че Г. Б. А е извършител на престъплението.

Според второинстанционния съд обаче обстоятелствата с правно значение за вината не са съобразени правилно, в резултат на което се е стигнало до несправедливо наказание, което не съответства на тежестта на извършеното. Подсъдимият е с трайно установено криминално минало и множеството наложени му до момента наказания не са изпълнили поправителния и възпитателен ефект, който законът свързва с наказанието. Но като взе предвид смекчаващите вината на подсъдимият обстоятелства: ниската стойност на отнетото и незабавното му връщане на собственика невредимо, макар и станало със съдействието на органите на МВР, Окръжен съд измени първоинстанционната присъда на 2 години „Лишаване от свобода“ и потвърди определения от РС „строг“ режим на изтърпяване на наказанието.

Решението на съда е окончателно.