Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay

Окръжен съд – Монтана взе мярка за неотклонение „Домашен арест“ на Б. И. П. , обявен за международно издирване с Европейска заповед за арест за трафик на голямо количество наркотици в Кралство Испания.

Според Европейската заповед за арест, издадена на 21.12.2020 г. от Наказателния отдел на Национален съд в Мадрид, в края на април 2011 г. 67 годишният Б. И. П. е бил заловен в Испания на автомагистрала 7 /Аликанте – Барселона/ със 876, 6 кг хашиш на продажба стойност 1 405 440 евро.

Срещу него в Кралство Испания има разследване за две деяния: за наркотрафик и членуване в престъпна организация – престъпления, за които испанските закони предвиждат 7 години затвор, лишаване от пасивно избирателно право за същия период и глоба от 14 005,44 евро. Б. И. П. е бил задържан от служители на МВР в Лом на 30 декември 2020 г. Делото пред Окръжен съд – Монтана е образувано по искане на Окръжна прокуратура – Монтана.

Според прокуратурата престъпленията, за които се издирва Б. И. П., са тежки и са наказуеми и по българските закони и за обезпечаване на изпълнението на Европейската заповед за арест е необходимо задържането му под стража. Б. И. П. и защитата му поискаха от съда по-лека мярка за неотклонение с мотива, че той не се е укривал от правосъдието, живял е над 20 години в Испания, а през последните месеци живее на постоянния адрес на съпругата си в Лом. След като се запозна с документите по делото Окръжен съд прие, че действително се касае за деяние с висока стопен на обществена опасност, но тъй като не съществува опасност Б. И. П. да се укрие и да осуети разглеждането по същество на Европейската заповед за арест и евентуалното й изпълнение, определи спрямо Б. И. П. мярка „Домашен арест“.

Определението на съда подлежи на обжалване и протест в 3 дневен срок пред Апелативен съд – София.