Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иван Комитов почина на 90 г. на 26 декември.
Иван Комитов почина на 90 г. на 26 декември.

Иван Славков му дава зелена светлина да създаде криминалното предаване, а ЦК на БКП няколко пъти се опитва да го спре

Иван Комитов се вмъква тайно в резиденцията му, но Фидел му позволява да запази кадрите

През 70-те години на XX век един от най-известните ни режисьори - Иван Комитов, създал “Студио Х”, заснема тайно как Фидел Кастро играе партия шах с най-младия световен шампион Гари Каспаров.

“Знам, че баща ми е имал уговорено интервю с министър-председателя на Куба - споделя пред "168 часа" дъщерята на Иван Комитов Мария Комитова. - Отишъл е в резиденцията на Кастро и носел със себе си малка камера, може би 16-милиметрова. Служителите на премиера го предупредили, че трябва да бъде тих и да изчака, докато шефът им си довърши партията шах с Гари Каспаров. Той обаче не сдържал любопитството си и се промъкнал тайно през терасата на горния етаж до салона. Видял, че те са само двамата, нямало никой друг.

Заснел как Каспаров бие Кастро

Охраната обаче успяла да го хване, че шпионира и незабавно съобщила на кубинския предводител, който обаче спокойно отсякъл: “Покажи си филма, нека да видят всички колко съм великодушен, нищо, че губя от Каспаров.”

Не е ясно защо великият шахматист е бил при Фидел Кастро, колко често го е посещавал и какви са били отношенията им. Дали са били приятели, или са имали някакъв общ интерес? Странното в случая е, че когато Ел Команданте почина, Гари Каспаров сподели, че Куба се е отървала от голямо чудовище.

Любопитното е, че големите медии CNN и BBC веднага разбират за лентата на Комитов и му предлагат луди пари за времето на соца. Над 20 хил. долара му обещава колега от американската телевизия само за да се сдобие с безценните кадри.

Режисьорът с присъщата му гордост обаче категорично отказва да продаде филма си, защото е българин и иска да го покаже у нас. Така се случва, че в България излъчват само няколко секунди и сензационната новина как Кастро пада на шах от Каспаров минава някак между другото, за голямо разочарование на родолюбеца.

Това е само една от хилядите истории на актьора режисьор Иван Комитов-Коми, който почина на 90-годишна възраст на 25 декември.

Още от зачеването си

той е белязан да обикаля света

Родителите му заминават за Щатите и именно там майка му разбира, че е бременна в третия месец. Тя обаче решава да роди Иван на родна земя, за да бъде българин и хваща кораб, който пътува почти 6 месеца. Прибира се в България и две седмици по-късно на бял свят се появява бебето. От дете Комитов дава заявка, че няма да бъде обикновен човек.

Започва да работи още в гимназията като конферансие и се снима като модел в журнали, за да си докарва някой лев. Тичал е по тенис кортовете да събира топките на играчите.

Преди да започне да се занимава с режисура, влиза в казармата, а една непринудена хитрост му докарва голямо главоболие. За да го измъкне за ден-два от казармата, негов приятел го пише резерва на един от най-бързите спринтьори. За огромна изненада въпросният шампион се разболява и

Иван трябва

да застане на

негово място

“Докато бил в казармата, баща ми тичал по 20 км с тежките кубинки - обяснява Мария Комитова. - Неговият приятел му обяснил: “Записал съм те в първи коридор. Наблюдаваш ги, заставаш на позиция, като се надигнат – надигаш се и ти. Като тръгнат да бягат, моля те, бягай и ти!” Така тичал, че ги задминал и финиширал първи с голяма дистанция. Впоследствие става републикански шампион.”

Продължава да се занимава със спорт, а години по-късно благодарение на него се запознава с бъдещата си жена - полякинята Албина Барбара-Биня, национален състезател на Полша по волейбол.

Голямата му мечта обаче била да следва актьорско майсторство и режисура в НАТФИЗ. Това била мисия невъзможна за него. В досието му пишело, че баща му е починал в Щатите и само този факт затварял всяка възможна вратичка. Комитов обаче не се отказва и някак успява да стигне до Вълко Червенков. Молбата му към тогавашния Първи в партията била да му разреши да стане студент. А той му отвърнал: “Така ли, моето момче, искаш да следваш? Одобрен си.

Не ме проваляй.”

След като завършва НАТФИЗ, започва активно да се занимава с театър и след това с телевизия.

Първоначално се препитавал като постановчик и се радвал на голямо женско внимание. Близките му го описват като магнетичен красавец с атлетично тяло. Висок, строен, с обаятелен поглед, с пъстри очи и гарвановочерна коса. Когато се разхождал по ул. “Раковски”, дамите тичали по него и се хвърляли на раменете му. Сърцето му обаче спечелила сестрата на Стефан Данаилов - Росица, която била първото му гадже. Двамата били истинска звездна двойка по онова време.

Паралелно с любовните му трепети по това време се създава и БНТ и Комитов е поканен там.

“Работихме заедно от 1968 г. - споделя пред "168 часа" неговата колежка Виолета Белева, която по-късно става част от екипа на “Студио Х”. - Иван тогава правеше новогодишната програма за черно-бяла телевизия. Техниката беше доста по-различна от сега. Снимаше се на 16 мм лента, два банда.

Правеше клиповете на всички известни естрадни певци.”

В следващото десетилетие той се изгражда като добър професионалист. Именно в тези години често пътува до Куба и успява да вземе интервюто с Фидел Кастро. Реализира иновативни за времето си телевизионни живи връзки "Ало, Белград, тук София", "Ало, София, тук Варшава". Работата му носи орден “Кирил и Методий I степен”. Бил е режисьор постановчик на "Златнияt Орфей" и в “Телевизионния театър” на БНТ.

Ценен е навсякъде по високите етажи на властта у нас и в чужбина.

Най-добрият му приятел бил съпругът на Людмила Живкова

Иван Славков, с когото работили заедно,

докато зетят на Тато е директор на БНТ. Двамата с Иван Вуцов-Вуцата, една от легендите на българския футбол, били неразделни.

В края на 70-те години Комитов започва сериозно да обмисля идеята си да създаде предаване, в което да се излъчват криминални филми, както и собствена продукция. Обсъжда идеята със Славков, който му дава зелена светлина едва през 1979 г.

Режисьорът започва да събира екип и да купува филми от всички световни кинофестивали. В отбора му като редактори влизат Виолета Белева, Жанет Радулова, Нели Костова и Адриана Василева. И четирите са безценни в работата си, като до последно той ги нарича "моите момичета" или моите хиксчета.

“На 4 януари 1980 г. в 22 часа се излъчи за първи път “Студио Х” - обяснява Белева. - Проблемът е, че имахме цензура и не трябваше да се показва организирана престъпност. От “Ангелите на Чарли” бяхме купили 100 епизода, но по телевизията се въртяха само 15.”

“Идеята беше, освен да се пускат филми с криминална тематика, уестърни, екшъни, класически кримки, неща по Агата Кристи, така и ние самите да произвеждаме кино - споделя пред "168 часа" Жанет Радулова. -

Това беше прощъпалникът на видеофилмите

Не беше много ясно как да стане от телевизионен театър лента, но се справихме. “Студио Х” беше за хора, които обичат да четат и харесват криминалния жанр. Имахме доста висок рейтинг. Правехме и субтитри по много смешен начин. Пишехме ги на книжни рула на специална машина, а ако сгрешим буква, изрязваме от някъде същата и я залепваме.”

Популярното предаване обаче винаги било на ръба и неведнъж на косъм от закриване от хора от ЦК на БКП.

“Имаше подаден сигнал от някаква баба, че италианският филм “Полицията търси помощ” е разстроил внучето й и то не можело да спи - спомня си Радулова. - В него имаше кървища и съспенс, а това не беше много позволено, но аз бях изрязала най-фрапиращите кадри. Тогава Коми (както наричали Иван Комитов - бел. авт.) дойде бесен при мен с новината, че

ще идва другар на проверка от “Агитация и пропаганда” на ЦК на БКП

и може да ни закрият редакцията. Огледах всичко за този филм, прегледах всички папки и излязох с довод. Обясних, че съм си свършила работата и по това време децата трябва да спят, а не да гледат телевизия. Размина ни се с малка забележка.”

След няколко месеца обаче “Студио Х” наистина е на крачка от спиране. Тогава вървял сериалът “Инспектор Райън”. В един от следобедите Комитов се появил ядосан в редакцията и започнал да крещи: “Защо, Радуловото, с теб винаги имам проблеми? Някакъв генерал се е обадил на зам.-директора Кирил Василев и му вдигнал скандал, че в наш филм ставало дума за шпионска мрежа в България”.

“Започвам аз отново да преглеждам папките, защото без дублаж всичко се чува много добре - обяснява Жанет. - Сериалът беше австралийски и имаше момент, в който се казва “Югоизточна шпионска мрежа”. Поглеждам на картата. В тази посока от Австралия е Нова Зеландия, тоест не става дума за югоизточната част на Балканския полуостров. Събрах всички документи и отидох при Кирил Василев. Разпънах му рулона с превода, показах му и той почервеня и изрева:

“Събирай си парцалите и се махай от тук”.

През 1989 г. обаче, когато настъпват промените, все пак “Студио Х” е закрито, а Комитов заминава за Полша, откъдето е и съпругата му, и става директор на Българския културно-информационен център във Варшава.

Как намира изгубения пръстен на Иван Славков, който му е подарък от Людмила Живкова, четете в следващия брой.

Иван Комитов като млад.
Иван Комитов като млад.
Фидел Кастро
Фидел Кастро