Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Детето е поискало хляб и се зарадвало, когато го получил с кренвирш.
Детето е поискало хляб и се зарадвало, когато го получил с кренвирш.

От 2 месеца тя не е излизала заради фрактурата, не си пиела лекарствата

Нито полицията, нито детската градина сигнализирали социалните и Агенцията за закрила на детето

Изгонила мъжа си през септември, а той не можел да си вземе детето, държала го под ключ

нес ми се крещи! Не, вие ми се от мъка и безсилие. Душата ми се разкъсва... Бях извикана на адрес при майка с дете в нужда. Дете на почти 6 г. Майката ми отвори. Беше на колене. Не можеше да стои, защото кракът й беше счупен от 2 месеца! Не беше ходила на лекар и не е гипсиран! Лазеше, кракът й бе зараснал накриво. Има някакви психични проблеми.

Но не за нея искам да кажа. На вратата до нея стоеше момченце със сплъстена и рошава коса, с големи кафяви очи. Облечено с тънка блузка и чорапи, по джапанки.

Устните му - посинели от студ

Протегна към мен трепереща ръчичка, свита в юмрук, и я отвори. В шепата си държеше няколко жълти стотинки. Едва ми проговори: "Ще ми купиш ли хляб?”.

В първия момент не осъзнах какво ми каза и влязох в апартамента. Още с първите крачки изпаднах в тотален шок...

голи стени с изпокъсани и мръсни тапети,

празни стаи с разхвърляни мръсни дрехи по циментов под. В едната стая - легло с толкова мръсни завивки, че и куче не би легнало там. В ъгъла - гърне, пълно с урина. Една маса, отрупана с празни съдове, и няколко детски играчки. Влязох в кухнята - същата картинка. Мръсни шкафове с разкривени и разтворени вратички, пълни с празни и смачкани кутии от лекарства и мръсни чаши. Хладилникът - с паяжини вътре. Никъде не се виждаше някаква храна... троха хляб нямаше.

В този момент осъзнах какво ми каза детето на вратата: "Ще ми купиш ли хляб?". Думите избухнаха в главата ми. Подкосиха ми се краката! Та то беше гладно. И не искаше пица, торта или някаква глезотия, а ХЛЯБ... 6-годишно дете. Попитах го дали е гладно, а то сведе глава и тихо отговори: "Да"."

В началото на декември този разказ бе публикуван в социалните мрежи от Йонка Иванова от фондация "Спаси човека". Разказът потресе цяла България, а адвокат Петър Николов, който без заплащане води дела на социално слаби хора и е известен с благотворителните си кампании, веднага се зае със случая, като посочи, че

“така изглежда дете наблюдавано от социалните”

“Заедно с адв. Марияна Борисова ще представляваме бащата - посочи Николов. - Но снимката, на която то държи кренвирша и хляба, трябва да служи като емблема на това

какво едно дете

не получава от държавата

Като символ на произвола и далаверата "социална услуга". Нашата цел е със съдействието на всички загрижени граждани и отговорни институции момчето по-скоро да се прибере вкъщи, да му се създадат нужните условия, да му се обърне внимание, така че то да се развива както своите връстници и да има детство. Таткото каза, че детето е най-ценното за него, и ние му вярваме след няколкото срещи и разговори, които проведохме. Понякога животът се стича така, че раздялата с детето ти е не по твое желание, и в такива моменти човек има нужда от малко помощ, за да се изправи.”

Около цялата история на семейството обаче има много неизвестни. Оказа се, че

майката е

психично болна

с диагноза параноидна шизофрения. Бащата на детето е изгонен от жилището им преди няколко месеца.

Именно заради странните обстоятелства около семейството съседка се обръща към Йонка, за да помогне на момчето.

"Отидох на 2 декември вечерта - споделя Иванова пред "168 часа". - Майката ми отвори на колене, пълзеше и не говореше адекватно. И другият й крак беше подут, имаше голяма рана. По-късно се оказа, че е тръгнала гангрена. Условията в апартамента ме потресоха. Стана ми жал за детето, защото то беше гладно и некъпано, беше му студено. То не беше нито уплашено, нито стресирано. Веднага отидохме и напазарувахме.

Видях, че ние не можем да се справим с този случай, защото не са необходими финансови средства. Майката и детето получаваха пенсия. Обадих се на кмета на общината, той веднага сигнализира съответните институции и задейства случая. Обвиниха ме, че съм събирала пари за детето, но това не е вярно."

Заедно с Йонка Иванова при майката и детето отива и сестрата на Ралица Ботина, която живее наблизо и също се отзовава да помогне.

"След това се организирахме повече хора, за да решим какво да правим, като първоначално не знаехме, че майката има психически проблем - обяснява пред "168 часа" Ралица. - Първоначално искахме да не съобщаваме на социалните, защото знаехме, че ще изведат детето, а след това е много трудно да се върне в семейството. Няколко дни посещавахме майката и момчето и им носехме храна. Тя отказваше да я отведем на лекар.

Момчето не беше травмирано

Играеше си, риташе си топката. То не е удряно. Опитах се да говоря с нея, но тя беше неадекватна. Попитах я как си е счупила крака, а тя ми даде 3 различни отговора. Веднага открихме бащата на детето Григор Славов и той разказа точно какво се е случило."

Пред "168 часа" Славов обясни, че е заедно с майката от близо 11 г. Знаел, че е психично болна, тъй като, когато станали гаджета, тя точно била излязла от психиатричната болница в Курило. До януари тази година всичко било наред, дори работела като чистачка на няколко места в София. Тогава обаче спряла да си пие лекарствата и състоянието й рязко се влошило.

"Изведнъж смени личния и лекуващия си лекар, както и медикаментите, които ги вземаше по здравната каса - споделя Григор Славов. - Знаех, че страда от това заболяване, но до началото на тази година никога не се е държала така. Държеше се неадекватно.

Гонеше ме от жилището,

но аз гледах да излизам с детето на детската площадка. Спря да готви, да чисти и да пере. Една вечер към 20,30 часа през септември каза, че ще излезе да си вземе кафе, но се върна с полиция. Каза, че нямам адресна регистрация там и трябва да напусна жилището. Полицията ме изкара, защото казаха, че тя е в правото си. След това не ми даваше да виждам детето изобщо. Не ми отваряше. Спях пред вратата и оставях храна пред вратата за детето."

Интересното е, че

майката отдавна се наблюдава от Агенция за социално подпомагане и Закрила на детето,

защото има още няколко деца от първия си брак, като нито едно не е отгледала. Едното е починало, другото е в приемно семейство, третото - при бившия й мъж, а четвъртото е израснало при майка й, като в момента е около 26-годишен мъж и живее в Благоевград с приятелката си.

Тя взема пенсия за себе си и за 6-годишния Илиян, който има решение на ТЕЛК за заболяване.

Според бащата социалните са ги посетили в края на август миналата година. Дали предписание да се направи освежителен ремонт и да се обезопасят балконите. Всичко това е направено.

Не е ясно обаче колко често семейството е посещавано от социалните работници и защо детето има ТЕЛК. От агенцията отказаха всякаква информация за "168 часа", като уточниха, че това е поверителна информация, тъй като съдържа лични данни.

"Когато изведоха детето от жилището и го настаниха в кризисен център, а майката изпратиха в Курило, социалните работници споделиха, че са ги посетили последно през май тази година и всичко по предписанието е извършено - казва Ралица Ботина. - Оттогава не са ходили в апартамента и никой не знае това дете и тази майка как са живели от септември до декември. Разпитах съседите, които казват различни неща. Чували са крясъци от жилището.

През прозореца са изхвърляни мебели

Попитах майката, но тя каза, че детето го е направило. Нали разбирате, че 6-годишно момче няма как да изпочупи всичко и да го изхвърли."

Всички, свързани със случая, обаче най-много се притесняват, че бащата няма да се пребори за детето си и то ще бъде настанено в приемно семейство, често ромско, което ще взема годишно общо около 2000 лв. За да не се случи това, адвокат Петър Николов се зае със случая и ще защитава Григор Славов.

Бащата на 6-годишния Илиян обаче е критикуван жестоко, че е оставил сина си при психично болната му майка, без да вземе никакви мерки.

"Звънях няколко пъти на 112, за да ми помогнат да видя детето си - казва през сълзи Славов. - Полицаите ми казаха, че нищо не могат да направят и трябва да търся правата си в съда и да си хвана адвокат. Аз обаче не знаех към кого да се обърна."

Нелепото в случая е, че неведнъж е сигнализирал органите на реда, но те не сезират нито една институция. Когато бащата напуска жилището, детето спира да ходи на детска градина, а директорката също не проверява какво се случва. Тоест

няколко различни институции не подават сигнал

до Държавната агенция за закрила на детето, въпреки че има сериозен проблем.

"Сега се борим Григор да си вземе детето, но това ще бъде много трудно, защото искат да изпратят Илиян в приемно семейство - обяснява Ралица Ботина. - Той е бил безсилен и това му е грешката, че не се е свързал с някого да му помогне. Първоначално сестрата на майката се съгласи да се грижи, но когато разбра, че ще взема само около 200 лв., се отказа. Запознах се лично с бащата и мога да твърдя, че

той може да си гледа детето

Говорих със съседи, които потвърждават, че той го е водил всяка сутрин на детска градина, а след това на близка площадка. Пазарувал е всеки ден различни лакомства. Купил му е таблет да си играе, но майката го е счупила заедно с телевизора."

Снимки, които ще послужат пред съда, показват, че апартаментът е бил в съвсем различно състояние, преди Славов да напусне жилището. Кадрите, които са от извеждането на детето, нямат нищо общо със състоянието на апартамента преди това.

"Бащата в момента живее на квартира в една стая - посочва Ботина. - Желанието ни е да съберем пари да му помогнем да наеме по-голям двустаен апартамент, за да може да си отглежда детето. Той работи на две места и се справя с месечните разходи, но не може да събере наем и депозит наведнъж. Затова открихме банкова сметка с IBAN BG81 UNCR 7000 1524 2461 36. Който може, нека помогне."

Целият апартамент бил мръсен.
Целият апартамент бил мръсен.
Условията в апартамента били потресаващи. Всичко било мръсно и изпочупено.
Условията в апартамента били потресаващи. Всичко било мръсно и изпочупено.