Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay

Окръжен съд – Монтана взе решение да предаде на съдебните власти на Германия българския гражданин Ц. Д. А. в изпълнение на Европейска заповед за арест за провеждане на наказателно преследване срещу него за извършен палеж.

Според Европейската заповед за арест, издадена от съда в град Вайсенфелс, на 1 май 2019 г. на паркинг в квартал „Бурвербек“ 27 годишният Ц. Д. А. запалил кашони, поставени под лек автомобил „Опел Астра“, собственост на българския гражданин И. Б., вследствие на което се запалил и автомобилът. Ц. Д. А. е бил обявен за международно издирване, на 7 декември т. г. е бил открит от полицията в Берковица и задържан, а Окръжен съд – Монтана му наложи мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

В съдебно заседание на 21 декември т. г. Ц. Д. А. изрази доброволно съгласие да бъде предаден на германските съдебни власти и не оттегли съгласието си в дадения му по закон тридневен срок. След като прецени събраните по делото доказателства, съдът прие предложението на Окръжна прокуратура – Монтана и искането на германските власти за предаването на българския гражданин за основателни. Според магистратите Европейската заповед за арест е издадена от компетентен орган и отговаря на изискванията на българския закон и Рамковото решение на Съвета на ЕС, деянието, за което се иска предаването, е престъпление, което съгласно правото на Германия се наказва със затвор до 10 години и съставлява престъпление и по българското законодателство и не са налице основания за отказ да се изпълни заповедта. Затова съдът реши да предаде Ц. Д. А. на съдебните власти на ФРГ за провеждане на наказателно преследване срещу него.

Предаването ще се извърши при условие , че след изслушване на българския гражданин в Германия той ще бъде върнат в България за изтърпяване на евентуално наложено му във Германия наказание „Лишаване от свобода“ или взета мярка, изискваща задържане.

Съдът взе по отношение на Ц. Д. А. мярка за неотклонение „Задържане под стража“ до фактическото му предаване на Германия.