Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Уважаеми коледари, българските традиции са прекрасни. Никой не оспорва това. Те са част от нашето национално ДНК, с което искаме или не искаме сме свързани. Традициите ни събират и ни правят нация. Без тях ние не се чувстваме цели.

Но традициите и обществата подлежат на еволюция – такава каквато например не смята, че развяването на окървавен чаршаф след първа брачна нощ – е съвместима с нормалното психично здраве. Също както и краденето на булки, например. Та този пост е по повод коледуването. Осъмнах на Бъдни вечер в един малък подбалкански град. Тиха нощ, свята нощ, нали? До момента докато местните пияндета не решиха да ударят тъпана в четири часа през нощта и да се правят на коледари.

И така до изгрев слънце. Няма значение, че хората искат да спят, че деца искат да спят, че болни хора искат да спят, че хора ще ходят на работа сутрина и трябва да спят! Сакралният български ген, обаче, е решил, че трябва да бие тъпана! Вижте, ако отидете в островите в Полизнезия – при бившите човекоядци, които биеха тъпана, когато им скимне, сега няма да го чуете тъпана, защото наследниците на човекоядците малко са се цивилизовали!

Призовавам и вие така малко да се цивилизовате! Знам, че много ви напира отвътре – „Булгар, Булгар!“, но все пак не сме 18 век, дори не сме 19-ти! Все пак много хора асоциират вашия тъп тъпан с огромната ви простотия и тотално изпадане от параметрите на цивилизацията. И да, като биете тъпана часове наред, да не мислите, че ставате по-големи мъже? Ами не! Хората ви псуват. Това е, замислете се по този въпрос…