Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Причината да напиша този пост е дискусията, в която участвах днес. Винаги когато пиша или говоря за комунизма изскача по някой много разбиращ от комунизъм индивид с довода: "Първо, в България комунизъм никога не е имало." Да, факт е, че другарите на успяха да постигнат утопичната полюция на Маркс, защото е непостижима. Вярно е, че не достигнахме до етапа, в който всеки щеше дава според възможностите си, ама щял да получава според потребностите си. В този смисъл да, комунизъм е нямало, щото го има го само в Утопията на Мор. Според марксизма, кървавата революция, "диктатурата на пролетариата" и социализма са исконна част от етапите, през които трябва да премине човечеството за да постигане марксисткия "рай" наречен комунизъм. Преминахме през етапа на революцията, на диктатурата на пролатариата, социалима, че и в развития социализъм навлязохме, нали? Остана ни само последния етап, но дадохме на късо икономически. През цялото това време в България 45 години управляваше комунистическата партия, нали? Нейната "ръководна роля" беше залегнала в член първи на конституцията на Народната Република. Член 1 (2) "Ръководната сила в обществото и държавата е Българската комунистическа партия." Любим ми е Член 39 (1) "Възпитaниeтo нa млaдeжтa в комунистически дух e зaдължeниe нa цялoтo oбщecтвo." С една дума си ДЛЪЖЕН да възпитаваш децата си в "комунистически дух". Член 46 (1) "Твopчecтвoтo в oблacттa нa нaукaтa, изкуcтвoтo и култуpaтa cлужи нa нapoдa и се развива в комунистически дух." И тук комунизъм, и в науката, и в изкуството, и в културата.
И тук искам да попитам, в Италия имало ли е фашизъм? Питам, защото там никога не е постигната целта на Мусолини за „корпоративна държава“. Щом не е постигната тази цел излиза, че е нямало фашизъм...
А в Германия има ли националсоциализъм? Питам, защото бляна на Хитлер е всемирен райх, в ще който живеят само арийци и който райх ще просъществува 1000 години. Хитлер също не успя да го осъществи, нали? Щом не е достигнал до последния етап, значи не е имало и нацизъм, нал тъй? Нито фашизма на Мусолини, нито националсоциализма на Хитлер постигат крайната си цел и етап на развитие, но ги наричаме единия фашизъм, а другия нацизъм, С една дума, в исторически план, за да бъде определен един тоталитарен режим като фашизъм, нацизъм или комунизъм, не е необходимо той да е постигнал крайната си цел. Самата "борба" и пътя към тази цел също са част от комунизма. Така, че ДА, в България е имало комунизъм цели 45 години! Според някои от хората, с които съм спорила "партията, която е управлявала просто си била присвоила името "комунистическа" и нейните членове само се наричали комунисти, ама били необразовани простаци, които само развявали ликовете на Маркс и Енгелс и дори нямали ясна представа за тяхната философия и "чистите идеи" на марксизма. И с това съм съгласна с уговорката, че не изобщо не смятам идеите на марксизма за "чисти". Отричането и претенциите, че е нямало комунизъм са опит за отричане на всички престъпления на този режим и бягство от отговорност. Другия циничен отговор е "такива бяха времената". Но пък не съм чула досега нито един комунист на оправдае митичния "монархо-фашизъм" с "такива били времената".