Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Половин час преди пристигането на камиона с ваксините здравният министър Костадин Ангелов и проф. Красимир Гогов ги очакваха пред "Булбио"
Половин час преди пристигането на камиона с ваксините здравният министър Костадин Ангелов и проф. Красимир Гогов ги очакваха пред "Булбио"

Министър Ангелов ще е първият българин, който ще бъде ваксиниран на връх Стефановден, все повече медици се записват за имунизация

В държавната фирма "Бул Био" бяха доставени 9750 дози, по 1100 отиват към Пловдив и Варна, а 650 за Бургас

Първите 9750 дози от ваксината на "Пфайзер" и "Байонтех" срещу коронавируса пристигнаха в София и 15 минути преди 8 часа сутринта бяха доставени до държавната фирма "Бул Био", където ще се съхранява част от тях, а друга ще бъде разпределена към останалите части от страната. С тях ще могат да се ваксинират около 4500 души.

"Ваксините са тук. Всичко с хладилната верига до този момент е спазено. Оттук нататък започваме логистиката за разпределение в шестте района според имунизационния план. След по-малко от час тръгва първият лъч по посока Пловдив и Бургас", каза здравният министър проф. Костадин Ангелов минути, след като ваксините бяха разтоварени и обяви, че навръх Стефановден, утре, той ще бъде първият българин,на когото ще бъде поставена ваксината.

Камионът, с който додйдоха първите ваксини
Камионът, с който додйдоха първите ваксини

Ваксинацията в страната ще започне на 27 декември в три града едновременно - София, Пловдив и Бургас. След час към Варна, Пловдив ще потеглят по 1100 дози от васкината, а към Бургас - 650, обясни шефът на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов. В останалите градове от шестте района имунизацията ще стартира на 28 и 29 декември, като Враца и Велико Търново ще получат ваксините си на 28 декември, обясни министър Ангелов. 

Транспортът бе специален за подържане на ниски температура, а кашонът с ваксините бе затворен в хладилник.
Транспортът бе специален за подържане на ниски температура, а кашонът с ваксините бе затворен в хладилник.
Министър Ангелов ще е първият ваксиниран българин.
Министър Ангелов ще е първият ваксиниран българин.

"Желаещите да се ваксинират се увеличават, постоянно има лекари и сестри, които заявяват желанието си да се ваксинират. Ако продължим с представяне на цялата информация, с обясняване на хората защо трябва да се ваксинират, ще постигнем желания резултат.
Амбицията ни е наистина да достигнем 70% обхват, защото след това ще хвърлим маските, ще виждаме своите близки, ще ходим на театър и кино - това е цената, която плащаме в момента, а тя не е никак малка", каза още той.

45 000 е достигнал броят на желаещите медици от първата фаза на имунизационния план. Заявки постоянно имало и от други структури, като работещите в хранителните вериги, нотариуси, адвокатурата, съюз на артистите.

"Желанието у хората да се ваксинират нараства. Лекарите са обучени", допълни проф. Гигов. 

Заедно с ваксините са пристигнали и информационни материали, които са насочени както към лекарите, така и към пациентите, с които те ще получат нужната допълнителна информация за процеса на ваксинирането и за самата ваксина.

"Предвидени са обучителни материали за всички участници в процеса. Има кратки характеристики, листовки за пациента, инструкции за съхранение, транспортиране, приготвяне и поставяне. Заедно с ваксините ще бъдат оставени и те, така че всички имунизационни кабинети да бъдат подготвени още утре", обясни шефът на Изпълннителната агенция по лекарствата маг. фарм. Богдан Кирилов.

Ваксинацията ще се извършва за момента основно в болниците с COVID отделения, както и в РЗИ.

През януари се очаква доставката на още близо 53 000 ваксини до достигане на общ брой от 62 500, колкото е заявката за първа доставка. С част от тях може да се започна ваксинирането и на възрастни хора, но за по-масово ваксиниране в страната, ще трябва да се изчака доставката на по-голем количества през следващите месеци, обясни министър Ангелов.

За фазите, които сме направили във ваксинационния план, сме се ръководили от постигане на медицинска целесъобразност и осигуряване на сигурността на държавата, чрез ваксиниране първо на тези, които водят пряко битката с коронавиуса. След  това започваме с втората фаза. Много големи длъжници сме на възрастните хора и като дойде по-голямо количество, ще изпълняваме фазите паралелно, като ще насочим усилия към домовете за възрастни и самите възрастни хора. Въпрос на време е да дойдат по-големи количества, за да изпълнявам всички фази синхронно, каза той.