Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мистериозното изчезване на 42-годишния дупничанин Янек Миланов пети месец не спира да е най-коментираната тема в Дупница. Върналият се в родния си град от Франция за лятна отпуска Янек сякаш потъна вдън земя на 31 юли вечерта. Тогава той е засечен да се качва в джипа на Васил Капланов-Каплата. Преди време Янек имал връзка с бившата жена на Каплата - Петя, заради което двамата се срещнали да си уредят отношенията. Оттогава следите на Янек се губят. Брат му Марио, който живее в Англия, се върна веднага у нас. Той се срещна с главния прокурор Иван Гешев и получи уверение, че прокуратурата работи активно по случая. Марио Миланов обаче изрази съмнения, че полицията в Дупница не е действала бързо и адекватно веднага след подадения сигнал за изчезването на Янек и са били пропуснати първите часове и дни, за да се тръгне по "горещи следи".

За 5 месеца бяха проведени десетки специализирани операции за издирването му. Бяха претърсени метър по метър околностите на града и близките села, водолази няколко пъти проверяваха язовир "Дяково", както и други водоеми, но засега цялото издирване е безрезултатно.

Във фейсук бе организирана група "Къде е Янек", в която масово хората изразяваха съмнения, че мъжът е отвлечен и призоваваха разследващите да "притиснат" Каплата, за да каже какво се е случило. Точно по повод подобен коментар от шефа на мотоклуб "Неразделни братя" Димитър Недев, Капланов му се обадил и го заплашил с думите: "Децата ти ще останат сираци".

Заради тази закана с убийство прокуратурата обвини Капланов и на 4 септември той бе арестуван. Окръжният съд в Кюстендил обаче го пусна под домашен арест преди дни. Съдът указа на обвиняемия, че няма право да напуска домашния си адрес без разрешение и допуска контрола да бъде осъществяван чрез средствата за електронно наблюдение.

В мотивите си Окръжен съд посочва, че от доказателствата по делото, все още продължава да съществува обосновано предположение, не е налице реална опасност от укриване, но е налице опасност от извършване на престъпление, доколкото сегашното, за което му е повдигнато обвинение е извършено по време на мярка „Домашен арест“, по друго досъдебно производство. Задържането под стража не следва да продължава, доколкото има категорични данни за влошеното здравословно състояние на обвиняемия Васил К., които са несъвместими с пребиваването му в местата за лишени от свобода.

Според адвоката му Ивайло Алексиев, Капланов вдигал кръвно в ареста, имал парадонтоза и трябвало да се храни с каши, каквито зад решетките не му давали. "Обвинението за закана с убийство е несъстоятелно. Не може да се тълкуват думите "Децата ти ще останат сираци" като закана да бъде убит Недев. От тези думи не е ясно дали децата ще останат без майка или без баща, по каква причина, да не говорим, че все някога хората остават без родители. Тази реплика не е директна и пряка закана с убийство, а предположение на прокуратурата", допълни адвокат Алексиев.

С обвинение се сдоби и синът на Капланов - Никола, затова, че е надраскал и спукал гумата на колата на Янек Миланов. Младият мъж остана за кратко в ареста и бе пуснат на свобода. За разпит и извършване на процесуално-следствени действия за кратко бе задържана и бившата жена на Каплата - Петя.

Разследването на окръжната прокуратура за отвличане на Янек е продължено, а обвиняем няма.