Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Нидал Алгафари
Нидал Алгафари

Приятели,
тъй като не всички са наясно какво е Коледа, ще се опитам да привнеса малко разяснения. Първо няколко реда от уикипедия.
Рождество Христово слага начало на ново летоброене. Създателят на новото летоброене, римският монах Дионисий Малки, изчислява, че Иисус Христос се родил на 754 г. от основаването на Рим. Рождество Христово е граница във времето и празник на празниците за християните.
В ранното християнство празникът Рождество Христово няма устойчива дата. Източните Църкви празнували това събитие на Богоявление (6 януари) още по времето на император Константин Велики, преди 336 г. В 3 век Ориген увещава християните да не го празнуват на този ден, като посочва, че на този ден праведният Йов и пророк Еремия скърбели (Йов 14:4; Еремия 20:14). Църковните отци от 3 и 4 век (св. Иполит, Тертулиан, Йоан Златоуст, Кирил Александрийски, блаж. Августин, Климент Александрийски) посочват 25 декември като исторически по-подходяща дата на Рождество Христово. В Рим Рождество Христово се празнува през втората четвърт на 4 век, в Антиохия в 375 г. св. Василий Велики въвежда празника в Константинопол в 379 г., по други сведения около 377 г. по заповед на император Аркадий и внушението на св. Йоан Златоуст, а в 430 г. започват да го празнуват в Александрия, в Палестина около 7 век. Арменската църква празнува Рождество Христово на 6 януари. Първата църковна служба на празника се датира от науката в 5 век.
Т.е. "светата църква" не е съвсем наясно с датата на рождението и всеки по влиятелен владетел, било той светски или пък "духовен" налага по свое усмотрение, кога да се е родил месията. Раждането на Христа е предвождано от масово избиване на младенците, което не го е предотвратил, въпреки мощта му.
Дядо Коледа, се преписва на свети Николай, който разкрил мъж убил и разчленил и скрил в бъчви трите му деца. Не само го разкрил, но ги и възкресил. Т.е. един светец направил, това, което не поискал да спре сам Христа. Факт е, че на децата им се обяснява повече за дядо Коледа, отколкото за рождението и те вярват в добрия дядо Коледа и даровете му, а не в Христа. А дядо Коледа е прототип на норвежкия бог Один, с бяла брада и магически сили способнен да лети. Той се грижи децата да спазват правилата, да се молят и да се държат добре и за това ги възнаграждава.
А в традициите ни, това е денят в който се събират родовете. Младите отиват при старите, защото са приемали, че трябва заедно да посрещнат първите по дълги дни. От Коледа започва нощите да се скъсяват, а дните да се удължават!
Пожелавам на всички мои приятели, да сте здрави, докато сте живи и да вярвате, че след всеки залез, слънцето пак ще изгрее. Да ви е утно, щастливо, сито и да ви е изпълнено с вълшебства