Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Почитателите на актьора организираха масов маратон с гледане на филмите му, за да окуражат продуцентите отново да го наемат

След като актрисата призна, че е била мъжа си, никой не смее да рекламира новите филми с нея

През май 2016 г. 30-годишната актриса Амбър Хърд се явява с посинено око пред съда в Лос Анджелис, за да поиска ограничителна заповед срещу съпруга си Джони Деп. Обвинението й е, че той системно я бие и тормози. Съдът издава заповедта, а на излизане Хърд разказва пред събралите се журналисти с подробности колко ужасен човек е мъжът й. Така започва един от най-шумните разводи на знаменитости в Холивуд през последните години.

Днес двамата отдавна са разведени, но изтощителните съдебни дела, излагащи на показ всеки срамен или странен детайл от връзката им, продължават. Една от кулминациите в тях бе преди около месец, когато английски съд постанови, че Джони наистина е "Бияч на жени". Присъдата дойде в отговор на делото, заведено от актьора срещу вестник "Сън", който го нарече по този начин от първата си страница. Покрай това обаче излязоха наяве

подробности, които предизвикаха интересен обрат

в тази наглед обичайна холивудска семейна драма. Деп изкара записи, в които актрисата в прав текст си признава, че по време на безкрайните им свади и тя е посягала на съпруга си. Това даде основание на феновете на Деп да започнат мащабна кампания в негова защита. В света на Холивуд обвинение като това, че си "Бияч на съпруги", обикновено означава бърз и зрелищен край на кариерата на обвиняемия, който идва далеч преди развръзката в съдебната зала. В този случай обаче подкрепата на почитателите на Деп му дава рядката възможност за втори шанс в киното.

"Нека видим дали ще ти повярват хората", казва Амбър Хърд в записа на телефонния разговор, в който бившият й съпруг я заплашва, че ще разкрие на света и нейните тъмни страни. "Кажи на света, Джони, кажи им... Аз, Джони Деп, мъж, също съм жертва на домашно насилие... и нека видим колко човека ще ти повярват и ще застанат на твоя страна!"

Тези думи на Хърд прозвучаха в съда в Лондон и предизвикаха неистов гняв сред феновете на Джак Спароу. В друг запис, публикуван по-рано тази година,

актрисата признава, че и тя е посягала

на Джони, както и че го е замервала с тигани и тенджери: "Съжалявам, че не те удрях като хората по лицето, а ти биех само леки шамари. Да, скъпи, биех ти шамари, но не съм те удряла силно", казва Хърд по телефона в разпален разговор, записан от бившия й съпруг. В крайна сметка съдът отсъди, че понятието "Бияч на жени" по повод на Деп не е клевета. Изкараните записи обаче нанесоха сериозен удар по репутацията на Хърд и внесоха интересна нова динамика в публичните образи на двамата бивши съпрузи.

Така в социалните мрежи се появиха две сериозни течения - едното в защита на Деп и другото, призоваващо за възмездие срещу Хърд. Първото започна да споделя десетки хиляди постове с хаштага "Справедливост за Джони Деп". Петицията събра над 100 000 подписа в сайта за популяризиране на инициативи "change.org". Заваляха призиви за бойкот на "Туентийн Сенчъри Фокс" - студиото, което уволни актьора от ролята му на злия магьосник от света на Хари Потър - Гринденвалд. Следващото издание на "Карибски пирати" също няма да бъде гледано от почитателите на оригиналния капитан Джак Спароу, след като от "Дисни" отрязаха Джони за ролята.

След масирания фенски отпор срещу края на кариерата на Деп започнаха да се появяват и организации и фигури от Холивуд, които го подкрепят. От "Диор" пък обявиха, че няма да прекратяват рекламните си договори с актьора. Тим Бъртън заяви, че иска да работи с него по

следващия

игрален филм

за зловещото "Семейство Адамс". Заговори се и за още една много голяма бъдеща роля - злодеят в поредицата за "Шерлок Холмс" с Робърт Дауни Джуниър в ролята на детектива.

В същото време, докато защитаваха любимеца си, феновете на Деп не пестяха усилия и в очернянето на репутацията на бившата му съпруга. "Биячка на мъже" - с този таг бе разпространен записът, в който Хърд си признава, че е удряла мъжа си.

Заваляха онлайн петиции

и подписки

за премахването й от поредните екранизации по комикси "Аквамен" и "Лигата на справедливостта".

От семейната драма пострада и козметичната компания "Лореал", чието рекламно лице е Хърд, тъй като феновете на Деп призовават за бойкот на продуктите й. На 20 декември, когато беше насрочена премиерата на нов телевизионен проект с участието на Хърд, почитателите на мъжа стартираха 24-часов масов маратон с гледане на неговите филми. С хаштаг "ДеПкември", зрителите направиха всичко възможно да заглушат отзвука от новата продукция на омразната за тях актриса и да покажат на филмовите студиа, че те стоят зад талантливия Деп и искат отново да го гледат във филми.

Разбира се, Хърд веднага обвини Деп, че координира атаките срещу нея, но и с непредубедено око се вижда, че повечето хора в социалните мрежи я мразят и без да са организирани.

Подобно стечение на обстоятелствата е доста необичайно за Холивуд. В последните години бе сложен

край на кариерите

на доста

уважавани актьори

след обвинения във физически или сексуален тормоз. Деп обаче изглежда ще има своя втори шанс и то благодарение на феновете си. Именно те дадоха увереност на филмовите продуценти, че оттук нататък всеки филм с участието на Деп ще бъде комерсиален успех.

Не така обаче стоят нещата с бившата му съпруга - в момента изглежда направо кошмарно да се прави реклама на продукция с нейно участие. Естествено, повечето критици и сега смятат, че присъдата "Бияч на жени" ще е финалният фатален удар срещу кариерата на Деп. Продуцентите обаче знаят, че не критиците купуват билети и носят приходи. Затова и фенската подкрепа не остава само под формата на хитроумни постове и мнения в социалните мрежи. В този случай тя е доказателство, че за почитателите е важна актьорската игра, а не личният живот на любимеца им. И най-важното, феновете показаха, че са готови да подкрепят своята звезда не само с думи, но и с билети и гледания - и с произлизащите от тях приходи. А това всъщност винаги е бил най-важният коректив в света на Холивуд.