Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Океания е регионът на Земята, до който най-късно е достигнало човечеството, а последната част от нея, заселена от хората, е Полинезия. Спечелили си слава на велики мореплаватели, нейните жители са успели да населят най-обширния район от земното кълбо. Така нареченият Полинезийски триъгълник обхваща повече от 10 000 острова - парчета суша с райска природа от Хавайските острови на север до Нова Зеландия на юг и Великденския остров на изток.

През вековете отдалечените на хиляди километри едни от други туземци, макар и от една група, започнали да говорят и доста различни езици. Но и до ден-днешен някои основни понятия се изразяват по един и същи начин. Така например от Тонга и Самоа до Хавайските острови думата "плавам" се изговаря почти еднакво.

Затова и въпросът откъде първоначално са тръгнали, е вълнувал още първите европейци, които са кръстосвали Южните морета и са се учудвали на тези племена с красиви черти и висока култура.

През годините са предлагани различни хипотези, но благодарение на генетичната археология, в последните десетилетия между учените бе постигнат почти пълен консенсус, че всички те произхождат от о. Тайван, Папуа Нова Гвинея и някои други части на Югоизточна Азия. По този начин изглеждаше, че завинаги е сложен край на една от ранните теории за произхода им от Южна Америка. Тя беше предложена от прочутия норвежки изследовател Тур Хейердал.

Тур Хейердал
Тур Хейердал
Наблюдаван подчертано скептично от научната общност, през 1947 г. той дори прави балсов сал "Кон-Тики" по подобие на тези, използвани от инките, за да достигне с него до Великденския остров (Рапа Нуи) и по този начин с риск за живота си доказва, че подобно плаване е било по силите на древните народи от западното крайбрежие на континента.

Разбира се, това, че нещо може да се докаже експериментално, не означава непременно, че то се е случило точно по същия начин. Така, въпреки че е правдоподобно, всички генетични, лингвистични и етнографски доказателства насочваха към преобладаващо югоизточноазиатски произход на полинезийците.

По отношение на самото заселване двете основни теории в наши дни се наричат "хипотеза за експресния влак" и "хипотеза за бавната лодка". Първата казва, че полинезийците първоначално идват от Тайван през Филипините и Меланезия.

Така се предполага, че западната част на Полинезия е била заселена между 3000 и 1000 г. пр. Хр. от хора от Тайван през Филипините, както и от части от Нова Гвинея. Докато миграцията към Източна Полинезия е започнала от около 900 г. сл. Хр., когато полинезийските пътешественици тръгват от Тонга, Самоа и други островни групи в Западна Полинезия, за да заселят Хавайските острови, Нова Зеландия, Великденския остров и други островни групи.

Според "хипотезата за бавната лодка" родоначалниците на полинезийците са от австронезийски произход, тоест имат връзка с Тайван, но предците на съвременните полинезийци са прекарали няколко века в бракове с папуаси и индонезийци, преди да се отправят към Полинезия. Първият възглед се подкрепя от лингвистични и етнографски данни, но за втората теория има и генетични доказателства.

На пръв поглед в тази картина на историята на Полинезия няма място за контакти с други цивилизации, но се оказва, че все пак е възможно Тур Хейердал да е бил прав поне отчасти за връзките на полинезийците с Америка. Доказва го генетично изследване, чиито резултати бяха публикувани през юли 2020 г.

Екип от учени от Станфордския университет е анализирал вариации в целия геном на хора от островите в Полинезия за признаци от индиански примеси. Изследването е обхванало 807 индивида от 17 островни популации и 15 индиански групи от тихоокеанското крайбрежие на Южна и Централна Америка.

"Откриваме убедителни доказателства за праисторически контакт на полинезийци с индианци - твърди пред "Нейчър" Александър Йоанидис, съавтор на новото изследване. - Резултатите ни показват, че индианците от крайбрежните райони на Еквадор и Колумбия са смесили гените си с жителите на Полинезия."

Интересното е, че съвременната генетика може да даде отговор и приблизително кога се състоял контактът между цивилизациите. Така според проучването срещата трябва да се е случила около 1150 г. сл. Хр. Естеството на тези генетични връзки и местоположението на този първи контакт все пак се разминават с досега съществуващите хипотези.

Къде е най-вероятно индианците да са се срещнали с островитяните от Тихия океан, четете в новия брой на сп. "Космос"