Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Премиерът Бойко Борисов е на инспекция в Пазарджик.

Заедно с него са здравният министър проф. Костадин Ангелов и екоминистърът Емил Димитров.

Те инспектират новата инсталация за компостиране и предварително третиране на биоразградими отпадъци в депото за отпадъци в Пазарджик. Инсталацията е на стойност 19 млн. лева.

Съоръжението ще обслужва 170 000 граждани от общо 7 общини (Пазарджик, Батак, Белово, Брацигово, Пещера, Лесичово и Септември).

Депото ще доведе до пречистване на въздуха и това ще рефлектира върху здравето на хората, каза Борисов.

По думите на Борисов процесът на рекултивация на депото и изграждането на новите инсталациии струва милиони, "а да хвърляш боклуците по ливадите е безплатно". Затова не е правено 30 години, допълни той.

Депото е било спряно през 1986 г. Сега коя година е? Тези, които обичат да бърборят много, да видят какво те са направили за 50 г. и да го сравнят с нашата работа за 10 г., заяви премиерът.

Инвестицията е за около 19 млн. лева, посочи кметът на Пазарджик Тодор Попов, който показа на премиера новите съоръжения. Кметът отбеляза, че до края на годината започва изграждането на западния околовръстен път на Пазарджик, което ще помогне за извеждането на тежкия трафик, който идва от Велинград и Пещера, и благодари на премиера.

Министър Емил Димитров обяви, че се рехабилитира мрежата по част от Баташкия водносилов път, с което ще се даде възможност на всички земеделски производители да бъдат захранени с необходимото количество вода.

Всички производители на ориз в Пазарджишко ще бъдат захранени с необходимото количество вода тази година, поясни още екоминистърът.

1 млн. лева са осигурени за ремонт на бившия учителски институт в Пазарджик, в който след реновирането от догодина ще започне изнесено обучение на професионалисти по здравни грижи, а в общежитието към сградата ще могат да бъдат настанени за живеене около 100 медицински сестри.

Ще субсидираме общините допълнително, за да има по-високи заплати за лекарите и сестрите, които отиват да работят в провинцията. Сега разработваме програма за жилища. Тук ще направим реновация на сграда, която да се дава на медицински сестри, за да могат да учат. Ще могат да я ползват и лаборанти, заяви проф. Ангелов.

Поздравете докторите и сестрите, благодарение на тях броят на излекуваните и оздравелите е по-голям от заболелите. Това го дължим изцяло на тяхната денонощна работа и на всичките организации, които Министерството на здравеопазването в момента прави, заяви премиерът Борисов пред представителите на болницата в града.