Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

2020 г. ни отне много велики спортисти - легендарния баскетболист Коби Брайънт, треньора Радомир Антич, бившия президент на "Реал" (Мадрид) Лоренсо Санс, неподражаемите Диего Марадона и Паоло Роси, а сега по своя небесен път пое и емблематичният френски треньор Жерар Улие.

Бившият наставник на "Ливърпул" и френския национален отбор почина на 14 декември, няколко дни след като претърпя сърдечна операция. За нас, българите, Улие завинаги ще остане в спомените ни с фантастичния мач на "Парк де Пренс" на 17 ноември 1993 г. Именно той бе

начело на "петлите"

в паметния двубой, от който започнаха невероятните успехи на българското златно поколение. Неслучайно след гола на Емил Костадинов в 90-ата минута се роди и емблематична фраза "Господ е българин!".

Жерар Улие е роден на 3 септември 1947 г. в малкото селище Теруан в Северна Франция. Амбициран да завърши висше образование, той заминава за Лил, за да учи в университета. За съжаление още през първата година е принуден да изостави редовното обучение, защото трябва да започне работа и да финансира лечението на тежко болния си баща. В крайна сметка Улие успява да се справи с тези предизвикателства и завършва, за да стане преподавател в начално училище.

Но животът е изпъстрен с обрати. Част обучението му предвижда да специализира в продължение на една година в Ливърпул, където Жерар за първи път наблюдава легендарния отбор на града. Младежът буквално е

омагьосан

от футбола

Тъй като това е любов от пръв поглед, французинът започва да играе за няколко аматьорски клуба. Улие имал хъс и правел силни мачове като полузащитник на любителско ниво, но така и не успявал да влезе в професионалния футбол. Едва 26-годишен той прави пробив в треньорската професия, а 9 години по-късно вече е начело на популярния отбор "Ланс".

Под ръководството на Жерар

тимът се

завръща в елита

на френския футбол и дори се класира в турнира за купата на УЕФА. Заради впечатляващите резултати начело на "жълто-червените", Улие е привлечен за наставник на един от лидерите - “Пари сен Жермен”. Като мениджър на парижани Жерар печели първата в историята на отбора титла на страната. През 1986 г. триумфира с трофея от Лига 1.

Три години по-късно бившият полузащитник става помощник-треньор на националния отбор на Франция, което е свързано и с един от най-щастливите периоди в живота му - тогава той сключва брак с дългогодишната си приятелка Изабела, с която имат две момчета.

Резултатите, които постига, са толкова впечатляващи, че малко след това Жерар Улие е издигнат за

старши треньор

на Франция

Мачът с България обаче е фатален за кариерата му. Загубата и пропуснатият шанс отборът му да се класира за световното първенство в САЩ през 1994 г. за сметка на нашите национали, принуждават треньора да подаде оставка.

Шампионът на Франция с ПСЖ все пак продължава да води "петлите", но като наставник на отборите до 18 години, а след това и до 20 години.

Затишието в треньорската кариера на Улие приключва, когато в края на 90-те той застава начело на английският колос

"Ливърпул". Там записва името си със златни букви в историята на славния клуб, като през сезон 2000/2001 г. отборът печели цели пет трофея. "Мърсисайдци" триумфират на родна сцена с купата на Лигата, купата на ФА и Къмюнити Шийлд, а черешката на тортата е спечелената Купа на УЕФА след един луд финал, завършил с 5:4 срещу испанския "Депортиво" (Алавес). По-пътя до големия мач момчетата на Улие, водени от най-добрия футболист за годината Майкъл Оуен, елиминират не само бъдещия италиански първенец "Рома", а и испанския гранд "Барселона".

За допълнителна украса на "Анфийлд", тимът спечелва и суперкупата на Европа, след като побеждава носителя на трофея от Шампионската лига "Байерн" (Мюнхен). В края на годината Улие печели наградата и за най-добър треньор в Европа. Но през 2001 г. заедно с големите успехи, за Жерар започват и здравословните проблеми. В мач срещу "Лийдс" на мениджъра му става зле и е откаран в болница. Причината - сърдечносъдови проблеми. След кратка почивка той отново се завръща

на скамейката,

за да поведе червените, и те отново през 2003 г. да спечелят Купата на Лигата, побеждавайки вечния враг "Манчестър Юнайтед" на финала с 2:0.

Постигнал всички възможни върхове начело на "Ливърпул", треньорът напуска, за да си вземе кратка почивка и да поеме "Олимпик" (Лион).

По това време "хлапетата" са абсолютен хегемон във френския футбол, като печелят пет поредни титли в Лига 1, а под ръководството на Улие грабват шестата и седмата. Благодарение на това наставникът им е избран и за треньор номер едно на годината във френския футбол. Освен с титлите неговият престой в "Лион" ще се запомни и с това, че тимът побеждава в две последователни години най-успешния отбор на Стария континент "Реал" (Мадрид). "Хлапетата" на Улие печелят съответно с 3:0 през 2005 г. и с 2:0 през 2006 г. След като си взема

дълга почивка

от три години заради проблеми със сърцето, французинът отново приема предизвикателството да се завърне на Острова, този път като мениджър на "Астън Вила".

Отново обаче болното му сърце се обажда и опитният наставник е принуден да сложи край на треньорската си кариера.

През следващите години здравето на Жерар Улие сякаш се стабилизира, дори на 5 октомври 2016 г той и съпругата му Изабела бяха официални гости в Лондон, за да отпразнуват "25 сезона във Висшата лига", а и за да съберат пари за благотворителна инициатива.

Очевидно здравословните проблеми са продължили, защото Улие наскоро претърпя сърдечна операция заради проблеми с аортата. Специалистът бил убеден, че ще се възстанови и дори преди няколко дни изпратил SMS-и на свои близки, в които гарантирал, че накрая всичко ще е наред. За съжаление

прогнозата

му се оказа погрешна. Улие издъхна в болницата в Париж, а смъртта му потресе всички клубове, които бе ръководил.

"Скърбим за смъртта на нашия треньор, спечелил требъла, Жерар Улие!", заявиха от "Ливърпул". От "Астън Вила" също уважиха бившия си мениджър: "Всички сме дълбоко натъжени от тази вест".

Бившият футболист Дани Мърфи, който бе част от звездния тим през 2001 г., пък определи Улие като "най-тактически подредения треньор за времето си".

Мнозина футболисти и треньори също отдадоха почит на Жерар Улие, чиято кончина е поредната голяма загуба за световния футбол.