Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

COVID уби най-известния ни билкар д-р Тошков, илачите му не го спасиха

COVID-19 уби един от най-известните билкари в България, д-р Милко Тошков. Лечителят, който през годините опитваше да помага на хората със силата на природата, накрая не успя да помогне на самия себе си.

Според близки на известния лекар веднага щом разбрал, че е заразен с опасния вирус,

той се изолирал у дома и започнал да се лекува със собствените си билки.

Синът му Милко Тошков уточни, че когато баща му разбира, че е заразен, се свързва с личния си лекар, който назначава дистанционно лечение.

След като това не дало резултат, влязъл в болница и моментално бил приет в реанимацията на една от столичните болници. Лекарите направили всичко по силите си, за да спасят Тошков, но организмът му не успял да се справи с болестта. В такъв тежък за всички негови близки момент е крайно неморално да се прогнозира какво щеше да се случи, ако д-р Тошков навреме беше потърсил помощ от конвенционалната медицина.

Факт е, че мнозина други по света постъпиха в болница още при проявата на първите симптоми

и пак изгубиха битката с

коварната болест

Факт е също така, че вирусът понякога не може да бъде победен с топъл чай, витамини, билкови отвари и много ентусиазъм. Затова и лекарите винаги призовават да се потърси тяхното съдействие, ако пациентът усети, че положението се влошава.

Със сигурност новината за кончината на д-р Тошков ще покруси мнозина, които през годините го боготворяха заради приноса му в изучаването на билките и тяхното правилно комбиниране, за да се противодейства на заболяванията, които вървят ръка за ръка със съвременния човек. Имаше и такива, които

обвиняваха билкаря, че обещава да облекчи

или дори да излекува болести, за които традиционната медицина все още не е намерила адекватно противодействие. Всеки сам може да прецени докъде се простира лечебната сила на растенията, които ни заобикалят в природата, и откъде започва чистото фантазиране.

Самият д-р Тошков приживе казваше, че навремето се е отчаял от затрудненията си да лекува пациентите с техниките, които е научил в дебелите медицински книги и затова е потърсил силата на заобикалящата ни природа. След като завършва медицина, той се връща в родния Чепеларе, за да помага на съгражданите си. Мнозина са излекувани, но мнозина си тръгват, без да получат лек за болката и отчаянието. Тогава според собствените спомени на д-р Тошков в продължение на

5 години той започва да обикаля от колиба на колиба в

Родопите,

за да събира рецепти от старите хора за лечебни отвари. На свой ред изучава билките и експериментира с тяхното комбиниране, така че да бъде извлечен максимален ефект.

"Разочаровах се от официалната медицина, след като виждах как хапчета и антибиотици не действат на моите пациенти. Но после след седмица-две идваха при мен напълно възстановени. Разказваха ми, че след моя кабинет са посетили стаичката на местен билкар. Вместо да му се разсърдя, че върши по-добра работа от мен, реших да го посетя и да взема част от неговите тайни. Късметът ми беше, че успях да съчетая академичното образование със силата на природата", казваше приживе д-р Тошков.

В продължение на 5 години той събира рецепти и сам разработва свои. Очевидно му се получава и той

създава над

50 препарата,

които се продават успешно в аптеките. Успоредно със събирането и комбинирането на билки той започва да се занимава и с ирисова диагностика.

"Винаги съм мечтал с един поглед в окото да открия заболяването на човека и да му спестя лутането по болници и кабинети.

Попаднах случайно на древния метод, дошъл от Китай и Египет,

и го разработих с прочетеното в специализираната научна литература", казваше на своите пациенти д-р Тошков. Самият той обещава на клиентите, че билковите му отвари помагат за лечение на разширени вени, тромбоза, артрит, хронични болки в ставите и костите.

С напредването на кариерата си като билкар той започва да твърди в интервюта си: "Имам пациенти, на които съм помогнал да излекуват туморни процеси. Но това се случва много рядко и не смея да твърдя, че мога да излекувам всеки човек, болен от рак". Именно тези му обещания го изправят на нож срещу представителите на традиционната медицина. Те обвиняват билкаря, че дава фалшива надежда и така може да разубеди болните да следват установения алгоритъм за борба със злокачествени заболявания. Д-р Тошков

не влиза в открита конфронтация

и продължава да продава успешно своите продукти.

В критичния момент обаче билковите отвари не успяват да помогнат на своя създател. След това и конвенционалната медицина се оказва безпомощна.

Дано познанията му в комбинирането на лековитите билки не бъдат загубени след неговата смърт, още повече че съпругата му Мариана години наред го подкрепя в създаването и тестването на полезните отвари.

"168 часа" поднася искрени съболезнования на близките на д-р Милко Тошков.