Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Алкохол, наркотици и хапчета преследват Чандлър вече 23 години

Жестока война със зависимостта към наркотиците, депресията, загубата на самоличност. Това са само част от битките на симпатичния Чандлър от сериала “Приятели” в реалния живот. За актьора Матю Пери ситкомът и славата се оказват проклятие, с което се бори и до днес.

Въпреки това се забелязва и светлина в тунела, след като неотдавна той обяви, че ще се ожени за приятелката си Моли Хървиц, с която са заедно от 2018 г.

“Реших да се сгодя. За щастие, аз имам връзка с най-страхотната жена на планетата сега”, разказва Пери пред списание “Пийпъл”.

За 51-годишния Матю

връзката с 29-годишната красавица е като спасителна лодка,

с която се надява, че ще се измъкне от демоните, с които се бори през последните години.

Новината за годежа му дойде само дни след като се появиха негови папарашки снимки в холивудски сайт. На тях той изглежда неузнаваем - пълен, с подпухнало лице и занемарен външен вид.

“Надявам се бракът да му помогне - сподели и неговият баща Кийт Морисън, който също е актьор. - Наистина се надявам, ние от семейството му няма какво друго да направим сега, освен да се надяваме. Всъщност това правим от много години насам.”

Проблемите на актьора започват почти веднага след старта на сериала през 1994 година. Преди това години наред той се опитва да пробие безуспешно в друга холивудска продукция. Доволен е от епизодичните роли и от не особено високото заплащане. Когато се явява на прослушване за знаменития сериал, той определено успява да впечатли създателите Дейвид Крейн и Марта Кауфман. Самите те вече имат сценарий, но го променят многократно, за да напаснат ролите към всеки от актьорите.

Така Чандлър се оказва герой, който

се чувства неловко

в присъствието

на жени,

защото Матю Пери споделя с продуцентите, че той също е имал този проблем в ученическите си години.

“Никога не ми е вървяло с жените - признава Пери. - Може би не знаех как да общувам с тях. Разбира се, това се промени веднага след като станах известен. Аз пак не можех да общувам с тях, но те просто идваха при мен сами. Бях богат и мегапопулярен. Това беше достатъчно. Не беше нужно да правя нищо.”

След като актьорският състав е събран окончателно, създателите вече са убедени, че успехът на ситкома е гарантиран, и се оказват прави. Вероятно затова точно преди премиерата на първия епизод

всички от екипа отиват на вечеря в “Сийзър Палас”

в Лас Вегас,

за да отпразнуват “последната си вечер на анонимност”. Още на следващия ден те вече са известни в цяла Америка.

Успехът на “Приятели” е феноменален и носи на Пери много пари. Хонорарите на актьорите в сериала скачат от 22 500 долара за епизод през първия сезон на 1 милион долара през последните два сезона - девети и десети.

Славата обаче скоро проявява и своята мрачна страна. Пери все по-често прибягва към различни хапчета и алкохол. Всичко започва с безпаметни купони, срещи с фенки, интервюта и пак купони.

Първият му сериозен срив е през 1997 г. Тогава актьорът постъпва в клиника, за да се бори със своето пристрастяване към болкоуспокояващи и по-конкретно с викодин.

Започва да приема медикамента заради проблемен мъдрец

и нараняване след инцидент с джет. Викодинът обаче постепенно се превръща в неразделна част от ежедневието му и така в един момент Пери решава да потърси професионална помощ. В клиниката прекарва близо месец, за да разкаже по-късно:

“Това беше най-страшното нещо,

което някога ми се е случвало. Добиваш нова доза уважение към самия себе си и към живота, след като преминеш през нещо толкова трудно.”

Макар че бързо се връща на снимачната площадка и не позволява личните му проблеми да провалят ролята му, още тогава по-наблюдателните фенове забелязват, че в този период килограмите му варират. Месеци след изписването му той достига критичните за него 66 кг. Тогава отново влиза в болница заради “стомашни проблеми”. Впоследствие се оказва, че става дума за панкреатит - хронично възпаление, причинено или от алкохола, или от хапчетата. Пери твърди, че този път не е ползвал медикаменти, но не отрича, че има проблем с алкохола.

“В моя случай това беше труден живот - тежко пиене и недостатъчно хранене”, признава Пери.

До този момент все още никой от екипа не знае, че

проблемите се задълбочават

Един ден през 2001 г. истината излиза наяве, защото Пери просто не се появява на снимачната площадка.

Неговият лекар Лиса Кастелър казва, че “по препоръка на медици” той е постъпил на лечение в клиника за рехабилитация.

Години по-късно самият Матю признава, че макар да е бил приятел с колегите си в “Приятели” и да е бил на върха на славата си, той все пак е бил самотен, защото се е борил с алкохолизма си. Никога не се е появявал пиян или надрусан с хапчета на работа, а с “болезнен махмурлук”, което потвърждават и колегите му.

В един момент положението толкова се влошило, че той повече не можел да се крие и всички разбрали. Нещо повече, в свое интервю през 2016 г. актьорът казва, че не си спомня почти нищо от това, което се е случвало между трети и шести сезон на “Приятели”.

“Не забелязахме веднага какво се случва - спомня си години по-късно колегата му от сериала Дейвид Шуимър. - Сега си давам сметка колко бурни години бяха. Бяхме толкова обсебени от собственото си его и не забелязвахме какво става. Всеки от нас имаше проблеми и демони, с които се бореше. Може би и затова бяхме наистина толкова добри в сериала.”

Холивудската реалност е другият страшен кошмар,

с който Пери трябва да се сблъска след края на сериала. Той така и не успява да участва във филм, който поне малко да се доближи до успеха на ситкома.

“Вече имах етикет. Бях Чандлър. За всички бях Чандлър. Дори за режисьори, за продуценти. Невероятно как това остави толкова дълбок отпечатък върху целия ми живот. Обичах тази роля, но тя просто затвори всички други врати за мен”, съжалява на моменти за успеха си екранният Чандлър.

През най-трудните години в борбата със зависимостите жените в живота му остават на заден план. Те не липсват, но си тръгват бързо. Любовната му афера с Джулия Робъртс, която започва на снимачната площадка на “Приятели” след нейна епизодична роля, месеци наред е любима тема на таблоидите в Холивуд. Двамата се появяват на няколко премиери заедно, изглеждат наистина влюбени, но след това тя просто изчезва от живота му.

“Гледах как се съсипва и много страдах, защото

го обичах

от цялото си сърце - споделя Джулия Робъртс след края на връзката им. - Той обаче не се оказа силен, а аз имах нужда от силен мъж. Накрая разбрах, че ще избере хапчетата пред мен, затова се оттеглих.”

Следват още десетки авантюри с красавици, сред които и “спасителката на плажа” Ясмин Блинд, но никоя от тях не се задържа за дълго. В интервюта след това повечето споделят едно и също - в началото връзката вървяла безпроблемно. Матю бил забавен, умен, грижовен. Но само след няколко седмици сякаш влизал в някакъв безкраен цикъл от алкохол и хапчета, от който не можел да излезе с месеци.

За феновете на сериала и до днес остава загадка дали между него и Кортни Кокс е имало любовна афера. Таблоидите са изпъстрени с публикации как Кортни разбива сърцето на Пери, омъжвайки се за режисьора Дейвид Аркет, след което

той се отдава

на алкохола,

но тази теория никога не е потвърдена.

“He кpия, чe я xapecax кaтo жeнa oщe щoм я зъpнax - разказва Пери. - Moлex ce дa ми дaдaт cцeнa, в кoятo cъм пo-близък c нeя. Дopи нa шeгa гo пoдмятax нa cцeнapиcтитe и тe нaкpaя мe чyxa. Koгaтo я цeлyнax за пъpви път, имax чyвcтвoтo, чe ми се е сбъднала някаква мeчтa. Hямaшe как дa cтaнeм двoйка и в живoтa, тъй кaтo пo тoвa вpeмe тя вeчe излизaшe c Дeйвид (Apкeт).”

По-късно се оказва, че всичко това е измислица, защото рейтингът на ситкома падал.

“Aз cи мeчтaex зa eднa цeлyвкa, a тe ми възложиха цял poмaнc. Бeшe cyпep”, лаконичен е Чандлър.

В най-тежките му периоди на депресия в последните години неотлъчно до него е баща му Кийт Морисън.

“Успехът на “Приятели”

изненада Матю,

както и всички нас - казва Морисън. - Изобщо не се учудвам, че той бе избран за такава роля. Тя отговаря точно на неговото специално чувство за хумор. Той е надарена душа и много умно и добро момче. За съжаление, опозна славата по най-лошия за него начин. В един миг просто се загуби, сякаш забрави кой е и оттам вече пътят на обратно бе много труден.”

Той далеч не е единственият актьор от любимия сериал, който изживява сериозна криза заради славата. Лиса Кудроу също започва да залита и заради нея изместват снимките на цял сезон от сериала, защото тя не иска да се прибере от духовното училище в Индия. Налага се продуцентите да отидат на крака и да я увещават. Но те са наясно със странностите й, защото в първите сезони на сериала, когато тя е над 30-годишна,

Кудроу твърди, че все още не е била докосвана от мъж

Причината е, че е изключително консервативна и религиозна личност и решила да се пази за брака си. По-късно тя споделя, че съпругът й е първият и единствен мъж, с когото е била.

Дейвид Шуимър също преминава през криза и години наред след последния епизод отказва да се появява във филм. Признава, че се чувства емоционално изтощен и единственото му желание е да се скрие от света.

Кортни Кокс също се бори със зависимостта си към пластичните операции. Тя залита към прекомерната употреба на филъри и процедури за подмладяване и разкрасяване.