Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Да въведат декларация, иначе отбраната срещу безплатната доброволна имунизация ще прерасне във въоръжено въстание

Безсмислените дискусии изтощават жестоко духа. Нямам предвид мача на Кубрат Пулев, което си е обичайна безделническа тема и касае пряко само Кубрат Пулев. Но джанкането за ваксините заплашва да прерасне в невиждан и нестихващ кошмар.

Отначало имахме полемика "Защо са безплатни?" Търсеше се скрит подъл подтекст, конспирация, невидим капан за поданиците на KLETA MAJKA BALGARIQ. Филолози любители изтъкваха, че нещо, което е закупено от държавата, не може да е безплатно, след като е платено от бюджета.

И все пак, имайки предвид, че съвестните данъкоплатци са значително по-малко на брой от тези, които традиционно не плащат никакви задължения, за част от населението ваксините на практика се оказват напълно безплатни. Финално бунтарите рязко изгубиха интерес към темата, когато се разбра, че словосъчетанието "безплатни ваксини" се използва от всички правителства, включително от Белия дом, а нашето просто следва тренда.

След това тролско неблагополучие, без пауза за почивка, директно се влезе в жесток обществен спор относно ползите и вредите, опасността от чипиране, безплодие и всякакви евентуални страдания в бъдеще.

Хора, които никога не са се тревожили какъв ефект върху здравето им биха могли да окажат татуировките, пиърсингът, филърите, ботоксът, силиконовите импланти, лазерната епилация, солариумът, хапчетата за отслабване на хормонална основа, лифтингът, липосукцията, опакованите храни, алкохолът, наркотиците и пр., изведнъж се разбесняха, все едно са подложени на гонения и изтезания. Внезапно тялото им стана храм! Дори плах опит да им се напомни, че ваксинирането срещу COVID-19 ще бъде напълно доброволно, провокира яростна антиваксърска атака.

Дръзне ли човек да постави върху профилната си снимка във фейсбук слоган: I will take a COVID-19 vaccine, бива оплют и заклеймен като идиот, глупак и слуга на статуквото. Феномен, който поразително напомня заклеймяването на непротестиращите през лятото. Цитирам

реакции от стената на колега с про-ваксинна ориентация:

"Отдавна не си интересен за никого. Освен маска и ваксина, можеш да си сложиш каквото ти харесва и където ти харесва. О кей? Впрочем, чувството за съпричастност на гей обществото винаги ме е впечатлявало." (Човекът само си е сложил надпис).

"И защо гейове и лесбийки, и всякакви ненормални форми на живот… са по-интелигентни?!? Някой от тяхната тинеста прослойка го е измислил…" (Надписът е в червено, не е на фона на дъгата).

Друг колега, откровен социалист, също обявява открито намерението си да се ваксинира, ето коментарите:

"Предател!!!!"

"Ваксина не се слага по време на епидемия. А тия ваксини са шменти капели, защото са тествани само и единствено върху млади и здрави хора, да ги пуснат по-бързо на пазара."

(Колегата ръководи един от най-четените информационни сайтове, предполага се, че взема информирано решение).

"За 100 години не можаха да направят лек за рак, за 10-ки години срещу СПИН, но сега за 2-3 месеца направиха ваксина срещу болест, която все още не познават и то без да правят аутопсии на "измрелите".

(Няма обяснение защо "измрелите" е в кавички.) Решен да отстоява позицията си докрай, няколко дни по-късно същият човек пише: "Ще се ваксинирам. Независимо от това, че и Бойко ще го направи…" Отдолу е получил отзив от сънародничка в Италия: "Това вече го разбрахме. Защо трябва да ни се натрапва всеки ден? Съжалявам, никога не съм се противопоставяла на мнението Ви по много друго теми, но това вече ми идва в повече. Съжалявам."

(На същата госпожа преди няколко месеца Кирил Ананиев й приличаше на "току-що слязъл от трактора.)

Грехота би било да не се спомене и един въпрос, споделен от колегата Петър Стоянович. Цитатът е без редакционна намеса:

"Иванка Николова: ИСКАМ ДА ПОПИТАМ. НЕ МОЖЕ ЛИ СЛЕД, КАТИ МИ ПОСТАВЯТ ВАКСИНАТА ДА СТИСНА МЯСТОТО И ДА Я

ИСЦЕДЯ

ИЛИ С БИЛКИ ДА СЕ ПРОЧИСТИ ОРГАНИЗМА ОТ ОТРОВИТЕ. БЛАГОДАРЯ ВИ." (Стоянович е анонсирал тази перла на прогресивната мисъл с думите: "Те ще са избиратели през март.")

Повече от очевидно е, че от широката спонтанна дискусия няма абсолютно никаква полза, а разгръщането на разяснителна кампания от страна на държавата само би наляло допълнително масло в огъня на тежката масова простащина и безпросветност. Хубавото е, че в България вече съществуват утвърдени традиции спрямо антиваксърските настроения, които би следвало да се приложат и по отношение на имунизацията срещу COVID-19.

На всички родители и настойници е дадена възможност да попълнят още в родилното отделение декларация за отказ от ваксиниране на техните деца.

Документът

е адресиран до началника на неонаталогичното отделение на съответната болница, основава се на Закона за здравето и на Конвенцията за защита на правата на човека и човешкото достойнство във връзка с прилагането на постиженията на биологията и медицината.

Нищо не пречи и днес държавата да предостави на гражданите декларация за отказ от ваксина срещу вируса SARS Cov-2, която да се попълва онлайн и да се адресира до личния лекар. И без това новите ваксини няма да бъдат достатъчни за имунизацията на цялото население по едно и също време, освен това ще бъдат спестени парите на съвестните данъкоплатци и никой няма да се чувства засегнат. Иначе отбраната срещу безплатните доброволни ваксини заплашва да прерасне във въоръжено въстание.

Разбира се, в бъдеще, когато антиваксърите открият, че пътуването със самолет, летуването в съседна държава или участието в масови мероприятия е вече невъзможно без сертификат за имунизация, имат пълното право да си купят ваксина и да си я поставят за своя сметка. По същия начин, както се принуждават все пак да ваксинират децата си, щом се изселят в западна държава, където поставянето на ваксините срещу морбили и пр. е задължително за посещение на училища и детски градини.

Учените многократно предупреждават, че за затихването на епидемията е необходимо около 70 процента от населението да развие антитела, но при толкова мощна съпротива подобна цел е непостижима. Засега социологическите проучвания показват, че едва малко над 20 процента от българите са склонни да се убодат безплатно.

Декларацията за отказ от ваксина срещу COVID-19 е най-честният начин за елиминиране на проблема и утвърждаване на демокрацията. Държавата я дължи на своите граждани. Защото Бог дава, но в кошара не вкарва.