Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Любовта, удоволствието и надеждата са превантивна медицина и ефективно лечение

20% от преболедувалите Covid-19 отключват психично заболяване в рамките на три месеца, твърдят учени от Оксфордския университет. Изследването им, публикувано в The Lancet Psychiatry, установява, че при всеки пети човек, прекарал вируса, се появяват проблеми като тревожност, депресия и безсъние. Според специалистите една от причините е, че

коронавирусът засяга централната нервна система

и може да доведе до отключване на различни психични проблеми. От друга страна, завишените случаи на депресии и тревожност са резултат от огромния стрес заради самата пандемия.

Световната здравна организация алармира, че обездвижването, изолацията, загубата на доходи, продължителният страх и загубата на близки могат да отключат психични разстройства при много хора, както и да изострят състоянията на вече диагностицирани пациенти. Специалистите са категорични, че заради пандемията съществува и завишен риск от развитие на зависимости – към алкохол, медикаменти или наркотици.

Във филма „Страхът. Анатомия на една емоция“ на Карло Малмеди е цитирана притеснителната статистика, че около 15% от хората страдат от патологичен страх. И това важи при стандартен начин на живот. В ситуации на епидемии, природни бедствия или международни конфликти процентите стигат над 70. А патологичният страх пречи на всекидневния живот.

Психолози от различни страни отбелязват, че през последните месеци се наблюдава

повишена тревожност сред децата,

както и потиснатост сред младежите. Категорични са, че е необходимо да им се обърне професионално внимание чрез консултации, групи за взаимопомощ и подкрепа. Необходимо е да се предостави и адекватна подкрепа на здравните специалисти и хората на първа линия за справяне с кризи на тревожност, паника, безсъние.

Как да се справим с психозата, четете в брой 11/2020 на хартиеното издание на сп. "Космос".