Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Задържаният под стража Иван Кехайов от старозагорското село Дъбово се самоопределил под тази си снимка във Фейсбук като Манекена.
Задържаният под стража Иван Кехайов от старозагорското село Дъбово се самоопределил под тази си снимка във Фейсбук като Манекена.

Окръжният съд в Стара Загора наложи днес най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" на 24-годишния Иван Кехайов от село Дъбово. Той е в ареста по обвинение, че на 3.12.2020 г. в с. Дъбово, община Мъглиж, е отнел чужди движими вещи - пари, в размер на 20 лева и мобилен телефонен апарат, от владението на 74-годишния Илия Ханзъров с намерение противозаконно да ги присвои, като е употребил за това сила и грабежът е придружен с убийство.

Определението на съда подлежи на обжалване с частна жалба и/или протест пред Пловдивския апелативен съд в 3-дневен срок.

Делото се гледа по скайп-връзка, осъществена със затвора в Стара Загора, заради усложнената епидемична обстановка в страната.

Окръжният съд прие, че събраните по делото доказателства позволяват да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъплението, за което е привлечен към наказателна отговорност. То, според закона, се квалифицира като тежко умишлено. Самият обвиняем е дал подробни обяснения за случилото се, в които, по свой начин, се е признал за виновен. Той продължавал да поддържа версията, че нападнал мъжа, за да отмъсти за накърнената си семейна чест, тъй като той правел неприлични сексуални предложения на майка му срещу заплащане. Разследващите обаче не са открили подобни доказателства, а и в Дъбово не вярват на това, тъй като убитият се ползвал с добро име сред съселяните си - бил бивш военен, сега се изявявал като активист на местния пенсионерски клуб.

До момента Иван не е осъждан и не е имал криминалистични прояви, но деянието и деецът се определят като такива с висока степен на обществена опасност, поради което съдебният състав определи той да остане с най-тежката мярка за неотклонение. В селото му го определят като доста агресивен, макар че досега не се бил замесвал в престъпления. В профила си във Фейсбук се самоопределил като Манекена.

По неофициална информация разследващите са успели да открият стъклото, с което жертвата била прободена в гръкляна, обвито в парче плат, напоено с кръв. Това станало след като бил претърсен широк периметър около къщата на убития. По-рано окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов съобщи, че по тялото на Илия имало нанесени многобройни травматични увреждания, част от които - с ръце. Гръбначният му стълб бил прекъснат в областта между шестия и седмия шиен прешлен, открита е и черепно-мозъчна травма. Според прокуратурата, смъртта на 74-годишния мъж е била мъчителна.