Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

КАЗУС: Къщата на Галена и Галин попада в спорната територия на горския венец.
КАЗУС: Къщата на Галена и Галин попада в спорната територия на горския венец.

ФОЛКПЕВИЦАТА Галена и мъжът є - производителят на вафли Галин, може да си имат големи неприятности с прокуратурата заради къщата, която са вдигнали в най-хубавата част на Велико Търново.
Част от имота им попада в "Натура 2000", а друга - в Националния дендрариум "Втора Българска държава". Терени в уникалния горски венец, както е известен още дендрариумът, имат и общински съветници от различни партии във Велико Търново и строителни предприемачи.
Проблемите на Галин и Галена и на техните съседи идват от постановление на Върховната административна прокуратура, издадено наскоро. С него се ревизират и атакуват в съда всички сделки с имоти в дендрариума. Горският венец, който опасва Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец и Арбанаси, е

спасен от изсичане


и застрояване, радват се от местния комитет "За спасяване на горите във Велико Търново".
За да се стигне до намесата на Върховната административна прокуратура, минават години на тежки битки с институциите. Уникалният Национален дендрариум "Втора Българска държава" е залесяван в продължение на много години. В него се намира единствената в региона бадемова гора. В миналото по тези места Стефан Стамболов е създал първото ловно сдружение в България. Част от този дендрариум попада в "Натура 2000" под името "Търновски височини". Въпреки това част от гората се изсича от строители и богаташи, които

вдигат палати


в защитената територия.
Източници на "168 часа" разказват, че предприемчиви бизнесмени са правили заменки на пущинаци от Хаинбоаз за места в горския венец.
Тези сделки са гласувани от Общинския съвет във Велико Търново по предложение на дългогодишния кмет на града Румен Рашев. Градоначалникът, който запази поста си за
рекордните три мандата
дори обявява гората за частна общинска, въпреки че тя е изключителна държавна собственост. Гражданите от комитета във Велико Търново скачат срещу своеволието на кмета и подават жалби и до Еврокомисията.
Магистратите в самия град обаче си правят оглушки. Местната прокуратура на всички нива отказва да озапти мераците на кмета да се бетонира горският венец. В постановлението на Върховната административна прокуратура сега изрично е подчертано, че преценките на местните прокурори са неправилни "относно нищожността на извършените сделки с имоти", които попадат в националния дендрариум.
Покрай битката за гората след дълго ровене в архивите е намерен документ от времето на Тодор Живков, който се оказва, че е още в сила. Това е заповед от 1981 г., издадена от Комитета по архитектура и благоустройство при Министерския съвет, Българската академия на науките и Министерството на горите и горската промишленост. С нея се

обявява
създаването

на Национален дендрариум "Втора Българска държава", като част от грандиозните мероприятия за отбелязване на 1300-годишнината от създаването на Българската държава.
Със заповедта се определя зона за отдих на Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец - въпросният дендрариум. Неговите граници са утвърдени и със скица. В тях не може да се строи. Този документ никога

не е отменян

подчертават юристи пред "168 часа". Те са категорични, че дендрариумите са обявени за изключителна държавна собственост и в тях не може нито да се строи, нито да се правят заменки.
Върховната административна прокуратура е установила, че поземлената комисия и Общинският съвет във Велико Търново са пренебрегнали статута на дендрариума. Затова в него е връщана земя и са ставали продажби и заменки на терени.
Източници на "168 часа" от Велико Търново обясняват, че мнозина от съветниците в общината съвсем съзнателно са си

затваряли очите

Техни роднини и бизнес партньори се уредили с апетитни терени в горския венец.
Постановлението на ВАП от 5 май удря шамар върху прокурорите във Велико Търново, които са отказали да се намесят и да защитят интересите на държавата. През годините са бездействали и две министерства - на земеделието и на регионалното развитие и строителството.

Съдебната сага на кмета Румен Рашев

НЕСМЕНЯЕМИЯТ от години кмет на Велико Търново Румен Рашев получи неотдавна две години условна присъда.
Обвинението срещу него е злоупотреба с власт, в резултат на което са нанесени щети за 423 000 лв. Другият обвиняем по същото дело - бившият главен архитект Елена Абаджиева, е оправдана.
Процесът започна през есента на 2010 г. и приключи едва преди месец. Според обвинението през 2002 г. кметът е дал на строителния предприемач Илия Илиев право на строеж върху общински терен. Бизнесменът и градоначалникът са приятели, което е публична тайна в града. Близките им контакти са доказани и със записи, направени със специални разузнавателни средства, обясняват пред "168 часа" отлично запознати.
Имотът, около който избухва скандалът, се намира край спортния комплекс "Васил Левски" във Велико Търново. Там преди години е имало тенис кортове и трибуни, но с течение на времето те рухват и не се използват за спорт, а стават паркинг.
Общината решава да се направят подземни гаражи на няколко нива, а след това отгоре да се изградят нови спортни обекти. Направен и конкурс и победителят е приятелят на кмета Илия Илиев. Още при изготвянето на проектите общината е прецакана, твърдят юристи.
Бизнесменът Илия Илиев първо се договаря да вдигне "многофункционална сграда-хотел". Тя трябвало да е спортен хотел с категория 3 звезди. Общината по първоначалните договорки трябвало да получи 20,23% обезщетение от имота.
По-късно проектите са фино променени. Хотелът става осеметажна сграда с магазини, жилища и подземен паркинг гараж.
През юни 2007 г. строителството е завършено. Собствеността на Илия Илиев в осеметажната сграда са 46 апартамента, 12 магазина, снек-бар, езикова школа и фитнес зала; подземен паркинг на две нива с общо 208 места за паркиране, 7 магазина, бърза закуска, кафене, ветеринарномедицинска амбулатория. Общината получава едва четири тенис корта, помещения под северните трибуни, както и кафе, представляващо открита тераса и малко помещение без прозорци, което се брои за склад. Те са само боядисани и с поставен теракот, фаянс, тоалетни и мивки. Ангажиментът да се оборудват остава за сметка на общината.
Докато започне процесът срещу кмета Рашев, бизнесменът Илия Илиев вече е разпродал апартаментите и магазините.
Две години по-рано, на 27 декември 2005 г., фирмата на Илия Илиев продава на съпругата на кмета Румен Рашев мезонет. Той е от 244 кв. м и за него са платени 104 хил. лв. с включен ДДС. Имотът се намира в сграда точно срещу тенис кортовете.  

Отварят архивите

ОТ ПРЕСЦЕНТЪРА на Агенцията по горите обясниха пред "168 часа", че във връзка с постановлението на Върховна административна прокуратура е изискана документация, свързана с дендрариума. Тя ще бъде предоставена на Окръжната прокуратура във Велико Търново. Ще се съберат копия на проектите за дендрариума още от 1982 г. Поземлената комисия и общинският съвет трябва да извадят от архивите си всички решения, с които се предоставят, заменят или продават имоти в спорната територия.
След като се събере цялата документация, Окръжната прокуратура ще иска от Административния съд да обяви сделките за нищожни. За взетото отношение по всеки конкретен случай Окръжна прокуратура-Велико Търново трябва да уведомява писмено Върховната административна прокуратура.
Едва тогава Агенцията по горите ще предприеме съответните действия, уточняват от пресцентъра.

Главни герои на прехода

Румен Рашев първо е областен управител. На този пост е от юни 1999 г. През есента на същата година става кмет и управлява до ден днешен цели три мандата.
Елена Абаджиева, която е другата подсъдима с него, е главен архитект от 1994 г. Неотдавна е пенсионирана.
Търговското дружество "Илстрой" ЕООД се притежава от Илия Илиев. Занимава се основно със строителна дейност. Придобива незастроени парцели и вдига върху тях жилищни сгради, след което ги продава. Покрай бизнеса си Илиев поддържа добри отношения с главния архитект на Велико Търново Елена Абаджиева.
Строителят Илиев и кметът Рашев са близки още от 1999 г., твърдят в града. По това време Румен Рашев като областен управител разменя с ЕТ "Илстрой-Илия Илиев" имот от 3,7 дка - частна държавна собственост срещу два апартамента от по 175,62 кв. м и 119,77 кв. м в груб строеж. Към заменката Илиев прибавя и три компютърни конфигурации "за уравняване на дяловете" - както е отбелязано в документите.
По време на съдебния процес срещу кмета Рашев строителят Илия Илиев твърди, че е помогнал на държавата, защото е предоставил двата апартамента за нужди на съда.
Едното жилище е от 175,62 кв. м и се намира на ул. "Любен Каравелов" във Велико Търново. През 2000 г. е дадено на Апелативния съд. Година по-късно го купува съдия Здравко Трифонов. Той беше огласен от Комисията по досиетата като агент на бившата ДС с псевдоним Максим. Здравко Трифонов е бивш председател на Окръжния и на Апелативния съд във Велико Търново и ексчлен на Висшия съдебен съвет. Той се прочу скандално в цяла Европа като докладчик по делото "Борилски", след като се разписа под оправдателна присъда за убийците.

Придобивки за фамилията

ПРЕЗ трите мандата на кмета Румен Рашев освен съпругата му, тъстът и синът му също стават собственици на добри имоти. На 2 декември 1999 г. тъстът на Рашев - Георги Желязков Съботинов, който живее в Плевен, си купува от Илия Илиев апартамент от 94,16 кв. м. Жилището е в сграда, вдигната от ЕТ "Илстрой-Илия Илиев" във Велико Търново. Цената му е повече от символична - 10 580 лв. Тази цена се оказва по-ниска от данъчната оценка на апартамента, която възлиза на 11 444,80 лв., установява прокуратурата.
На 16 февруари 2005 г. синът на Румен Рашев - Георги, става собственик на апартамент от 59,16 кв. Жилището на 22-годишния тогава кметски син е построено от "Илстрой" ЕООД във Велико Търново. Цената му е 7000 лв., а данъчната оценка на имота - 7734,25 лв. Пред съда Илия Илиев заявява, че цената е толкова ниска, защото апартаментът бил недовършен в груб строеж, нямал дограма и врати. Илиев подчертал: "Даже нямаше и стени!", което разсмяло залата.

ПРИДОБИВКА: Съдия Здравко Трифонов получил апартамент по служебна линия.
ПРИДОБИВКА: Съдия Здравко Трифонов получил апартамент по служебна линия.
ДЕЛО: Кметът Румен Рашев (в средата) се изправи пред съда.
ДЕЛО: Кметът Румен Рашев (в средата) се изправи пред съда.
НЕВИННА: Съдът оневини бившия главен архитект на Велико Търново Елена Абаджиева.
НЕВИННА: Съдът оневини бившия главен архитект на Велико Търново Елена Абаджиева.
ЕКСТРИ: Строителят Илия Илиев вдигнал осеметажен блок до кортовете вместо хотел.
ЕКСТРИ: Строителят Илия Илиев вдигнал осеметажен блок до кортовете вместо хотел.
Илия Илиев
Илия Илиев