Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

90-годишната Маргарет Кийтън се ваксинира.
90-годишната Маргарет Кийтън се ваксинира.

Уилям Шекспир беше втори. Имунизацията в Англия започна с аплодисменти и сълзи от радост

Ваксинирането срещу коронавирус във Великобритания започна във вторник още преди да е изгряло слънцето.

В 6,31 часа 90-годишната Маргарет Кийтън получи първата доза от разработката на “Пфайзер” и “Байонтек” и се вписа в историята на страната в борбата срещу епидемията. Тя каза, че се чувства привилегирована да има този шанс и го приема като най-добрия подарък за предстоящия си 91-и рожден ден следващата седмица, защото

ще ѝ даде

възможност

да бъде със

своите близки

и приятели,

които от месеци не е виждала заради коронавирусните ограничения.

“Съветвам всеки, на когото предложат ваксина, да се възползва”, коментира още Кийтън. Тя е била продавачка в бижутерийни магазини и се е пенсионирала само преди четири години.

“Бях в болницата за лечение и затова получих възможност да съм сред първите. Знам от лекарите, че има още един-двама души от моето отделение, които чакат да го направят”, обясни тя. Маргарет има син, дъщеря и четирима внуци. Бабата призна, че не може да намери думи, с които да благодари на британското здравеопазване за грижите за нея през годините и за този специален момент.

Докато гледаше нейното ваксиниране в болницата в Ковънтри,

здравният министър

Мат Ханкок

се разплака от вълнение

по време на тв участие. Това е втори път за последните 10 дни, в които той не може да сдържи сълзите си, след като призна в парламента, че е изгубил от COVID доведения си баща наскоро.

“Беше толкова тежка година за толкова много хора. Остават още няколко месеца, докато успеем да ваксинираме всички най-уязвими. През това време трябва да продължим да се придържаме към правилата за социално дистанциране, за да предпазим тях и нашето здравеопазване”, коментира Ханкок.

Не само той беше емоционален при старта на ваксинационната кампания. Медиците в болницата в Ковънтри направиха шпалир и изпратиха с аплодисменти Маргарет Кийтън.

Репортер на Би Би Си пък призна, че едва ли много хора ще повярват кой е вторият получил защита срещу коронавирус, преди да обяви името на Уилям Шекспир.

81-годишният

съименник на

великия писател

дори е роден

в графство Уорикшър

като него, което предизвика истински бум от коментари в социалните мрежи. Един от тях гласеше, че това е операция по укротяване на коронавируса, шеговито сравнение с известната Шекспирова комедия “Укротяване на опърничавата”. 

Вторият ваксиниран беше Уилям Шекспир.
Вторият ваксиниран беше Уилям Шекспир.

Едва ли изборът на Маргарет Кийтън и Уилям Шекспир да са първи е случаен. Представители на NHS признаха преди дни, че обмислят много внимателно как целият процес да бъде поднесен пред британската общественост, за да насърчат повече хора да се подложат на доброволно ваксиниране.

Само във вторник се очакваше да бъдат инжектирани 5000 души в 50 големи болници в цялата страна, като на някои места дори се предлагаше и чай и бисквити на ваксинираните.

Правителството успя да спази обещанието си сред първите да бъдат обитатели на старчески домове и техният персонал, а също и медиците на първа линия, въпреки сложната организация по правилното съхранение и транспортиране на продукта на “Пфайзер” и “Байонтек”. Тяхната ваксина трябва да се съхранява на минус 70 градуса и може да издържа в обикновен хладилник само 5 дни. Това наложи да се поставя предимно в големи болници и на хора, които са на лечение от други болести в тях.

За момента обаче това е единствената ваксина, получила одобрение в западния свят, и то само във Великобритания. Очаква се да бъде разрешена и в ЕС в началото на следващата година. Поставя се чрез две дози през 3 седмици.