Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ел Команданте с два марлина печели съревнованието. Признава на писателя, че му е помогнал за Кубинската революция

– Прочетох вашето интервю пред „Ню Йорк Таймс“ и че много сте се радвали от свалянето на диктатора Батиста. Ще ви призная, че вие сте наш съучастник и имате принос!

– Как така? Как бих могъл?

– Вашата книга „За кого бият камбаните“ ми помогна със съвети и стратегии в битката с армията на Батиста в Сиера Маестра.

Така трябва да е звучало признанието, което прави Фидел Кастро пред Ърнест Хемингуей по време на трийсетминутен и особено тайнствен разговор помежду им през май 1960 г. Те се усамотяват настрана, след като Ел Команданте печели ежегодния и много престижен риболовен турнир в Хавана, чийто патрон е писателят.

Двамата мъже са се срещали точно два пъти, но митът за приятелството им е неразрушим. Причината е, че както Кастро не крие, че е голям фен на американския творец, така и Хемингуей е почитател на революционния дух на Фидел и често го хвали публично.

Никой от тях никога не разказва за какво точно са си говорили в онзи майски ден. Ърнест подхвърля тихо единствено на жена си Мери, че изглежда е осигурил вдъхновение за Кубинската революция чрез „За кого бият камбаните“. Кастро потвърждава това години по-късно в интервю, споменавайки книгата.

В онзи момент Мери забелязва, че по лицето на Папа Ернесто (така кубинците наричали писателя) не се е изписала гордост от това, което му е било казано, а по-скоро тревога. Не е моментът за такива откровения. Напрежението между САЩ и Куба е опасно високо. Неприятно предчувствие за бъдещето напира у писателя. По дяволите, ако му отнемат рая...

Не греши. Съвсем скоро Хемингуей ще трябва да напусне любимата Куба. И само година по-късно ще сложи край на живота си в Кечъм, Айдахо.

Целият материал четете в "Космос"