Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Георги Марков
Георги Марков

Унгарците с основание се надяват да имат поредния носител на Нобелова награда, ако ваксините на Pfizer и Moderna се окажат успешни. В основата на очакваните спасителни ваксини е революционната научна разработка на проф. Каталин Карико. Именитият учен е роден в град Солнок, Унгария през 1955 г. и завършва биохимия в Университета на град Сегед. В годините на комунизма унгарците имаха право да излизат на Запад един път на 3 години. Каталин се възползва от тази „привилегия“ през 1985 г., продава на черно ладата си и заедно със съпруга си Бела, и 3-годишната дъщеричка Жужана взимат еднопосочен билет за САЩ. Парите скриват в мечето на детето.

Проф. Каталин Карико
Проф. Каталин Карико

С големия си талант, къртовска работа и финансови възможности маджарката става именит професор, а вече и вицепрезидент в BioNTech. Нейно научно откритие става основата на толкова чаканите ваксини по света Pfizer и Moderna.

Унгария се гордее със своите десет нобелови лауреати, родени в страната. Да пожелаем на проф. Карико да бъде 11-тата!

Любопитно е, че дъщерята Жужана Франция, която е и унгарска, и американска гражданка, взима две олимпийски титли за американците в дисциплината „гребане – осморка“ на Олимпиадите в Пекин и Лондон.

Проф. Каталин Карико заяви за националното унгарско радио, че винаги е мечтала научната й дейност пряко да помогне на хората, което е на път да се случи.

За тази хуманна дейност, поклон!

(от фейсбук)