Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Личният му лекар и приятел Леополдо Луке е разследван за непредумишлено убийство, той: “Отговорен съм само за това, че го обичах и удължих живота му”

Легендата пада и си удря главата дни преди смъртта си и седмици след мозъчна операция, разкри медицинската сестра Дахиана Гисела

В последните дни търсел хора, които отдавна е зачеркнал

“Аз съм Марадона - вкарвам голове и правя грешки. Мога да понеса всичко, имам рамене, достатъчно големи да се бия с всеки.”

А след головете и след грешките имаше винаги викове, глъчка, вълнения до краен предел, които само Дон Диего като никой друг можеше да предизвика. Тишината не му прилягаше. Дори след самия него, с края му - отново същото.

Часове след като аржентинската футболна легенда издъхна на 60 години в дома си край Буенос Айрес, започнаха да се отправят обвинения в убийство, а наследството му да пресмятат купища дъщери и синове.

Какъвто в живота, такъв и в смъртта. А в деня преди да издъхне, опитва да се надсмее над това как преди две десетилетия италиански лекар го предупреждава, че няма да доживее 60 години. Ето го на толкова и 24 дни отгоре.

“Какво разбират тия кучи синове”, казва.

В моментите насаме със себе си само той си знае обаче защо напоследък е имал нужда да търси и да се чува с хора от миналото си. За тази негова необходимост пише аржентинският вестник “Кларин”, позовавайки се на сведения на хора от обкръжението на звездата. За последно той разговаря с племенника си Джони Еспосито и отива да си легне.

25 ноември. В дома на Марадона в град Тигре са Джони, братовчедът Максимилиано Помарго, готвачката Монана - незаменима от четвърт век, един прислужник, телохранител и медицинска сестра. Дон Диего се възстановява от мозъчна операция заради субдурален хематом, направена по-рано през месеца. При нея са били констатирани апатия, анемия, депресия, дехидратиране на организма.

Обездвижен е. Приема доста медикаменти. Седем: кветиапин, налтрексон, габапентин, венлафаксин, луразидон, омепразол и витамин “Б” комплекс, плюс лекарство за шизофрения - първо в списъка.

Меланхоличен е. Събужда се от сън, закусва, връща се в леглото и казва, че не се чувства добре. Това са последните му думи

В 11,30 часа пристигат за ежедневното си посещение личният му лекар Леополдо Луке, неговият психолог и личен приятел Карлос Диас. Както и психиатърката Аугустина Косачов, която го е лекувала от алкохолната абстиненция. Всяка сутрин и вечер минава и адвокатът му и също близък приятел Матиас Морла, но в този момент него го няма. Лекарите влизат в спалнята, където Десетката изглежда като че ли спи. Опитват се да го събудят, но тогава става ясно, че не проявява признаци на живот. Извикан е екип на спешна помощ, но и те са безпомощни.

В 11,50 часа тялото на световния шампион за 1986 г. е откарано за аутопсия в моргата в Сан Фернандо. Заключението на съдебните лекари е “остра сърдечна недостатъчност при пациент с разширена кардиомиопатия, хронична застойна сърдечна недостатъчност, която е генерирала остър белодробен оток”.

26 ноември. Матиас Морла призовава прокуратурата да разследва медицинските лица, ангажирани с грижата за Марадона преди смъртта му. Закъснението на линейката той определя като абсолютна престъпна небрежност.

“Недопустимо е, че моят приятел е бил оставен без медицински надзор в продължение на 12 часа - написа адвокатът в социалните мрежи. - След това пък на линейката е бил необходим повече от половин час, за да стигне до него. Това е криминална идиотия. Това са факти, заради които ще настоявам да се проведе разследване. Както

Диего ми казваше: “Ти си моят войник, действай без никаква милост”

В същото време и самият Морла става мишена на остри нападки от почитатели на Десетката, които твърдят, че го е убил, като го е накарал да присъства на светско спортно събитие скоро след направената му операция, докато все още не е бил укрепнал.

27 ноември. Дон Диего е изпратен в последния си път, погребан без сърце. Този важен орган се оказва изваден и запазен за допълнителни изследвания, тъй като по време на аутопсията лекарите забелязват, че е два пъти по-голямо от обичайното, твърди “Кларин”, позовавайки се на източници от следствието.

Не е ясно какво ще се случи със сърцето на Дон Диего, но се смята, че то ще бъде поставено в гроба му, след като бъде изследвано щателно. Със сигурност за това ще следи Матиас Морла, който брани по всички линии авторитета и паметта на легендата.

Той остро разкритикува и служителите на погребалната агенция, снимали се с тялото на футболната легенда. Диего Молина, качил кадър с покойника в социалните мрежи, не само бива уволнен, но е и засипан със смъртни заплахи заради стореното.

Срещу него дори има подписка за отнемане на гражданските му права.

Ескалацията тепърва предстои.

29 ноември. В дома на д-р Леополдо Луке е направено щателно претърсване, което продължава и в частната му клиника, и в кабинета му. Полицията събира досиета в търсене на вероятни доказателства за небрежност, тъй като е започнато разследване на обстоятелствата около смъртта на Марадона. То е било разпоредено, след като дъщерите му Далма и Джанина са декларирали, че не са сигурни, че медикаментите, с които е лекуван баща им, са били най-правилните.

Десетката получава разрешение от Луке да напусне болницата осем дни след претърпяната операция (на 11 ноември). Според лекарят престоят му е бил удължен максимално, а Дон Диего е страдал от абстинентен синдром, което не е повод за хоспитализация.

Освен всичко се твърди, че аржентинецът е имал сериозна караница с доктора според свидетели, които твърдят, че дори е имало “удар”. Двамата се скарали дни преди смъртта на легендата и според някои източници той е уволнил Луке. Сега същият е разследван за непредумишлено убийство.

Лекарят настоява, че няма какво да крие и е “горд” от лечението, което е прилагал на Марадона.

“Искате ли да знаете за какво съм отговорен? - през сълзи обясни Луке. - За това, че го обичах, за това, че се грижих за него, за това, че удължих живота му, за това, че имаше подобрение до края.”

Той също така заяви, че е направил “всичко, което е могъл до невъзможното”, за да спаси своя приятел. Според собствените му думи Луке е бил човекът, убедил легендата да си направи мозъчната операция.

“Диего мразеше лекарите, мразеше психолозите, мразеше всичко, което бе свързано със системата на здравеопазването. Въпреки всичко се нуждаеше от помощ - разказва лекарят. - Чувствам се много зле заради смъртта на моя приятел. Бях на погребението му, а също и на поклонението му, защото такова бе неговото желание. Там видях доста лица, които не бях виждал никога преди това... и същите тези лица заявиха, че никога не съм бил до него... просто не мога да повярвам. Не се упреквам за нищо. Хората си търсят изкупителна жертва и не виждат никой друг освен мен”.

Луке разяснява, че медицинският екип, който е бил до легендата, е трябвало да му помага да се бори с абстиненцията от алкохолната зависимост, а не да реагира при инфаркт.

“Те трябваше да следят да си взема лекарствата и да не пие”, категоричен е докторът.

Интригата се заплита, защото адвокатът на медицинската сестра Дахиана Гисела обяви, че Марадона е паднал и си е ударил главата само седмица преди да почине. Не е бил откаран в болница след инцидента.

Гисела призна, че е била принудена да лъже при първоначалните си показания, като според “Кларин” тя е чула Марадона да мърда в стаята си, но не е влязла вътре, за да го остави да спи. Чак по обяд влязла в стаята с психиатър и психолог.

От фирмата Medidom, която я е наела, я принудили да напише, че го е проверила.

“6,30 часа - пациентът си почива, 7,30 часа - чух ходене в стаята и диуреза в химическата тоалетна, 8,30 часа - продължава да си почива, 9,20 часа - отказва да му се направят проверките на виталитета”. Следващото вписване е чак от 11,55 часа: “След няколко почуквания на вратата болният не отговаря”.

В 12,10 часа е записано “пациентът няма пулс. Направен му е сърдечен масаж, но безуспешен”.

“Пациентът си почива, спи и диша нормално” е посочено от предишната сестра, която е била на смяна до 6,30 часа сутринта.

Според записите на Medidom линейката не е имала голямо забавяне - сигналът е получен в 12,17 часа, а екипът е бил на адреса в 12,28 часа.

“Има тотална и абсолютна липса на контрол на ситуацията при лечението. И вече има доказателства за това.”

Това оповести съдията по гаранциите Орландо Диас, който променя разследването от “причина за смъртен случай” на “смърт по непредпазливост”.

Полицията претърси и дома на психиатърката Аугустина Косачов.

“Това е нормална практика при такива разследвания. Обвинението е в непрофесионализъм”, обясни нейният адвокат Вадим Мичанчук. Според него няма никакви основания за ареста на клиентката му.

Стана ясно също, че Марадона е планирал да се лекува в Куба след Коледа.

Адвокатът Морла каза, че за това е бил известен и Тони Кастро - синът на Фидел Кастро, който е поел цялата организация по настаняването и престоя на аржентинската легенда. Марадона обаче не стигна до мястото, което наричаше “моето спасение”.

Не може да се отрече, че някога Дон Диего не мислеше за здравето си. Злоупотребите му с алкохол и наркотици и нощните му подвизи неминуемо го отровиха трайно. Колкото повече растеше величието му в световен мащаб, толкова по-големи ставаха и дозите... Кокаинът не го пожали. Но Марадона винаги е имал усещане за безсмъртие.

Сигурен е в него и до онзи първи критичен миг през 2000 г., когато е откаран с шеметна скорост към интензивното отделение. Тогава решава да вземе по-сериозни мерки, като заминава на лечение в Куба. Там е посетен от лидера Фидел Кастро, с когото стават добри приятели и който приема много лично добрите грижи за здравето на футболиста. Кубинците наистина успяват да го възродят, но дори Ел Команданте не може да го избави от пороците му.

Любимите му отрови са причината 4 години по-късно Марадона отново да е на една крачка от среща със своя създател, след като е покосен от инфаркт. След мач на “Бока Хуниорс” футболната легенда кани у дома избрани приятели, за да се позабавляват, както си му е редът. Доставчиците на алкохола и белия прах не смогват да изпълнят поръчките. След два дни във вихъра на купона Дон Диего се хваща за гърдите. Отново прескача трапа.

През следващите години Марадона пак и пак престъпва прага на модерни частни болници, за да бъде отстранена поредната повреда в организма му. Кръвоизлив в корема - най-добрите коремни хирурзи зарязват всичко друго в името на един по-специален пациент. Светилата за пореден път го спасяват и за пореден път той доказва, че е безсмъртен.

Но никой никога не успява да го спаси истински. Много малко наистина се опитват да го направят. Дон Диего сякаш е прокълнат да бъде заобиколен от хора, които всячески се опитват да се възползват от величието и парите му, без да се интересуват от раните в душата му.

Марадона винаги е бил сам в битката със своите бесове. Само доня Тота някога знаеше как да успокоява демоните у сина си.

Вероятно със смъртта на майка му през 2011 г. си отива последният човек, който наистина се притеснява за неговото здраве. И той никога не забрави саможертвата й и нейната умела игра, че я боли стомахът винаги щом стане време за вечеря, за да остави оскъдната храна изцяло за осемте си гладни деца. И за момчето си, което бе богоизбрано.