Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Последната изява на Камен Чанев на сцената на Старозагорската опера бе на 6 ноември т.г. - тогава той изпълни ролята на Отело в едноименната опера на Джузепе Верди.
Снимка: Архив на Старозагорската опера
Последната изява на Камен Чанев на сцената на Старозагорската опера бе на 6 ноември т.г. - тогава той изпълни ролята на Отело в едноименната опера на Джузепе Верди. Снимка: Архив на Старозагорската опера

Световноизвестният тенор Камен Чанев, който почина на 56 години в четвъртък след усложнения от COVID-19, ще бъде погребан в събота в 11 часа в двора на митрополитския храм "Свети Димитър" в Стара Загора.

Това съобщи за "24 часа" старозагорският митрополит Киприан, който е голям почитател на операта като изкуство и често застава на диригентския пулт на Старозагорската опера, защото има музикално образование.

Идеята Чанев да почива навеки в двора на храма, където са погребани бивши митрополити и свещеници, включително и бившите владици Павел, Климент и Панкратий, както и други хора с големи заслуги към Стара Загора, е на самия Киприан. В годините не се случи той да дирижира изпълнение на Камен Чанев, уточниха от операта.

За да бъде погребан Камен Чанев на това място, съгласие е дал неговият единствен наследник - брат му Здравко, който живее в родния им град Сливен. С оперната певица Таня Иванова Чанев нямаше официален брак, макар двамата да живееха на семейни начала.

Засега не е ясно дали лично дядо Киприан, който наскоро пребори коронавируса, или протосингелът на митрополията архимандрит Богослов, ще води траурната церемония в двора на храма. На нея заради ограниченията покрай заразата ще присъстват само най-близките на певеца.

За почитателите на неговото изкуство и в негова памет ръководството на община Стара Загора, съвместно с Държавната опера в града, организира отделно поклонение. Желаещите да изразят своята почит могат да го направят също в събота от 10 до 13 ч във фоайето на Старозагорската опера.

Всеки ще може да изкаже своите съболезнования в съболезнователната книга и да положи цветя в памет на Чанев. Гражданите ще влизат от западния вход на сградата, намиращ се на бул. "М.М. Кусев", и ще излизат през южния, при строго спазване на всички противоепидемични мерки, съобщиха от общината.

Последното негово изпълнение на сцената на Старозагорското опера, където Камен Чанев се водише на щат от 2016 г., бе на 6 ноември т.г. - той пя заедно с приятелката си сопраното Таня Иванова в операта на Джузепе Верди "Отело". В операта смятат, че след това представление сред колектива е пламната зараза от COVID-19.