Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Всяка смъртоносна епидемия е парализирала човечеството колкото с милионите загинали, толкова и с огромната стъписваща неяснота – откъде идва заразата, как поразява организма, как се пренася, има ли лек?

Науката дори има термин – игнофобия, който обяснява ирационалния страх от незнанието. И той предизвиква ужас, паника, безпокойство, ускорен сърдечен ритъм, учестено дишане, задух и дори сериозни психични заболявания. Незнанието води и до грешни решения, при които хората не само не са спирали вирусите убийци, а дори напротив – спомагали са за още по-бързото им разпространение. Когато например в средата на XIV век чумата от Китай покосява Европа, хората панически започват да избиват кучетата и котките, подозирайки, че точно те разпространяват заразата. В резултат на тази прибързана акция Черната смърт започва да взима двойно повече жертви. Просто кучетата и котките са естествен враг на плъховете, които пък пренасят бълхите – носители на бактерията Yersinia pestis, причинител на чумата. Колко нелепо, нали?
Най-смущаващото с COVID-19 е, че въпреки че сме в началото на XXI век и човечеството е напреднало изключително в науката и технологиите, въпросите около новия коронавирус са много повече от отговорите. Все едно точно по този повод римският учен и историк Плиний Стари е произнесъл знаменитата си фраза: „Единственото сигурно е, че няма нищо сигурно“. Плиний е нямал нещастието да бъде поразен от епидемия. Той умира бързо и героично, докато евакуира с кораби хора при избухването на вулкана Везувий през 79-а година, когато Помпей е изравнен със земята.
Двайсет века по-късно хората са изправени пред още по-тежка драма и неизвестност. Срещата с COVID-19 е като игра на руска рулетка – никой не знае как ще излезе от стаята – безсимптомно или в ковчег. Дали се изгражда стаден имунитет? И дори дали прекаралите болестта, могат да се заразят отново? Единственото сигурно е, че вирусът атакува различно силно кръвните групи, както е било и при чумата и при холерата. Но ако се анализират всички случаи, ще се види, че и в това няма нищо сигурно. И все пак човечеството е мобилизирано. Независимо една от друга в различни точки на света създават общо 164 ваксини, без да броим университетските разработки. 48 са във фаза на клинични изпитания. Невидимо за широката публика се разиграва истинска война на ваксини с всички разузнавателни и контраразузнавателни методи. Залогът в този хиперпечеливш бизнес е огромен и първите ще спечелят най-много. Реално днес все още няма одобрена ваксина, но 3,8 милиарда дози са закупени предварително от по-богатата част на планетата.
В този „Космос“ ще надникнем зад кулисите на фармацевтичния бизнес, за да видим как в разгорещената битка се нанасят удари и под кръста. Ще се издигнем високо в орбита, където в Международната космическа станция екипажът опитва да запуши дупка в корпуса, от която излиза все повече въздух. В далечното минало в Древен Египет ще разбием клишето, че строителите на пирамиди са били изтезавани роби. И ще ви разкажем за кубинския период на Ърнест Хемингуей и неговия риболов за довиждане с Фидел Кастро.