Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Не се събраха 160 депутати да гласуват избори за ВНС

ДПС: Срам ви е от становището на Венецианската комисия и бързате да се отървете от проекта

Къде е проекта за нова конституция на президента, питат пък управляващите

Промени в конституцията няма да има. Това стана ясно днес, след като депутатите не успяха да съберат нужните 160 от 240 гласа за свикване на избори за Велико народно събрание, което да направи промени в конституцията.

Точката с решението бе вкарана изненадващо между разглеждането на бюджетите за 2021 г. Проектът за решение за провеждане на избори за Велико народно събрание пък бе внесен още на 2-и септември от 127 депутати от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля". За да мине то в зала обаче бяха нужни 160 депутатски гласа "за". Още в началото опозиционните партии БСП и ДПС се зарекоха да не подкрепят това предложение. Днес по време на дебатите пък от "Воля" обявиха, че също няма да гласуват за провеждане на избори за ВНС. Така предложението претърпя очакван провал и събра едва 111 гласа "за", 93 "против" и 8 "въздържали се".

Разобличава се до голо самият характер на властта - изчерпана, безидейна, уплашена, но власт готова на всичко да остане на власт, дори да посегне на основния закон в страната, каза по време на дебатите депутатът от БСП Крум Зарков. Припомни, че първоначалната версия на конституцията е била с пропуснат преамбюл, сгрешен герб и др. А освен това проектът бил внесен от депутати, които са признали, че не са го чели (бел. авт. - Веселин Марешки). И запита защо от комисията за конституцията в парламента, която трябваше само да разгледа и обсъди текстовете, но не и да ги гласува, нямало доклад, който да бъде представен. Критикува и, че никоя от промените не касае проблема с главния прокурор и допусна, че това може би е направено съзнателно.

Този проект е опит за ограничаване на основните права на гражданите за първи път в демократичната история на страната, каза пък вече независимият депутат Валери Жаблянов. И критикува бившите си колеги от БСП, че не може единствената им критика да е заради промените по отношение на главния прокурор.

От казаното до тук от колегите от левицата става ясно, че конситутиционният дебат в България би бил изключително труден, защото трудно може да се намери фокуса и темата на разговора. Това по принцип е сериозен проблем за българското бощество, защото то тепърва ще търси място, където да проведе сериозен разговор, каза пък депутатът от ГЕРБ Тома Биков. Подчерта, че се обсъжда само предложението за свикване на ВНС, но от настроението на опозиционните партии виждал, че то няма да се случи.

Вероятно скоро настоящата конституция няма да бъде променяна, защото подобони опити изчерпават обществената енергия за промени и става невъзможен този дебат напред във времето, продължи Биков. Обясни, че продължават да не приемат аргумента, че настоящотото НС няма легитимност да иска процедура по свикване на ВНС.

"Това НС е далеч по-легитимно от 35-ото НС, което бе избрано само с една бюлетина. Не приемам вашите обвинение, че сме погазили конституцията само, защото сме предизвикали дебат по нея. Тази зала е мястото, където тази дискусия трябва да се води - не е на площада, не е на улицата.

Конституцията не е Библия,

за да не може да се променя

Това реално е първата конституция която издържа 30 г. и не е била суспендирана или бламирана от нито едно управление", настоя Биков.

Видяхме оценката на Венецианската комисия, която беше ясна и категорична, че този проект не става. И с това си обясняваме и така прибързаното внасяне днес за разглеждане - срамът ви е толкова голям, че сега се опитвате набързо да се отървете от темата, коментира и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Като припомни, че още в началото от движението са обявили, че няма да гласуват "за" предложението за свикване на ВНС на управляващите.

От партията на Веселин Марешки "Воля" пък заявиха, че няма да подкрепят решението, макар да бяха сред вносителите. Причината - от внасянето на проекта не дошло нито едно предложение от останалите партии, гражданите или неправителствена организация, обясни депутатът от "Воля" Пламен Христов.

Предвид, че господин Марешки подписа проекта за конституция и получи съответните концесии на морето, въпросът ми е следният - искате да четете предложение, а преди това направихте ли си труда да порчетете предложенията за промени?, попита го червеният Стоян Мерчев.

Много ви е удобно да използвате внушения, които преди всичко са медийни публикации. Аз също подкрепих с подписа си тези предложения.  Аз какво получих? Може ли някой от българския народ да излезе и да каже какво получихме всички ние от "Воля". Това, което ние направихме, бе да ви дадем шанс на некадърното предложение да дадете алтернатива. Имате ли достатъчно капацитет да направите едно разумно предложение, което ние да прочетем и да подкрепим? Кой от българските граждани смята, че Веселин Марешки може да бъде купен с нещо подобно? Това е смехотворно, настоя в отговор Христов.

От левицата настояха

премиерът да дойде в

парламента за дебатите

Преди време премиерът беше обещал да си подаде оставката, когато дойде обсъждането за свакването на ВНС. Не знам как така една сериозна тема не се обсъжда в присъствието на министър-председателя? Аз предлагам да го извикате, а ако не може да го включите ето тук на екрана (б.а. - Вигенин показа екрана, на който се показват карантинираните и болни депутати, които участват в заседанието), технологията позволява, от джипката или там където е, настоя червеният Кристиан Вигенин. Според него управляващите трябвало да се извинят на Венецианската комисия, защото ги вкарали в техните вътрешни и партийни цели, както и на българските граждани, защото загубили месеци на България и ако била внесена оставката на правителството, а не проект за нова конституция, сега може би щяло да има ново работещо правителство.

Днес обсъждаме не проекта за конституция, а за свикване на ВНС. Виждам, че колегите много са се старали да четат проекта за конституция и да търсят неговите пропуски. Омръзна ми да слушам как настоящата конституция е някаква свещена крава и ние трябва само да коленичим пред нея и да си бием челата в земята. Нека да припомним кои я приеха - ДПС, БСП и отломки от СДС, които после се оказаха депутати от БСП. Защо я приеха? За да обезпечат дългосрочното оцеляване на БКП, коментира пък зам.-шефът на ВМРО Искрен Веселинов.

Днес

опозицията има шанс

да получи оставката

на премиера Борисов

и много странно, че точно тя се противопоставя на това, каза пък Десислава Атанасова от ГЕРБ.

"Точно преди една година и един ден президентът Румен Радев, след като подписа указа за назначаване на главния прокурор свика кръгла маса, на която запозна всички европейски посланици с идеята си за промени в Конституцията. Тогава уважаеми, не чухме никаква реакция, нито по същество на идеята, нито по  същество на промените, които бяха обявени малко по-късно на брифинг от президента. Помните ли какви бяха тези идеи, зад които застана президентът Радев? Голяма част от тези идеи са искания на гражданското общество, на протестиращите. Тези идеи са и част от проекта, който внесе ГЕРБ, "Обединени патриоти", независими народни представители. Никога до този момент ние не намерихме начин, време, ресурс в един нормален парламентарен дебат да обсъдим всички тези идеи. Тези идеи са и част от становището на Венецианската комисия и противно на всички изказани становища, че тя убива от критики проекта, Венецианската комисия изказва положително становище по отношение на промените, касаещи съдебната власт", каза още Атанасова.