Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пред очите ни е доказателство защо нищо хубаво не ни чака напролет

Едно ме стряска, като се сетя за протеста у нас - фанатичната вяра на неговите лидери в чудото на машината. Тези богомили очакват, че машинният вот ще е като Страшния съд, праведниците ще се възнесат като херувими, а мутрите ще врят в казана. Само дайте машините.

И най-много ме плаши тази люта ненавист към хартиените бюлетини. Докато има хартия, твърдят те, няма демокрация. Махнем ли хартията – пристига демокрацията.

Досега смятах, че това е само поредният глупав мит. Но след последните избори в САЩ взех да подозирам, че работата може да е по-дълбока. Въведем ли машините,

премахнем

ли хартията,

вече нищо не пречи да минем на пряко външно управление.

Това е така, защото навсякъде тази работа се възлага на големи международни фирми с техния хардуер, софтуер и ноухау. Българската държава разполага само с "Ай донт ноу хау".

Епохалният скандал в САЩ има много измерения, но едното от тях е именно компанията за електронно гласуване "Доминиън". Твърди се, че тя осигурява вота в 28 щата, или 40 на сто от избирателите. Според известната адвокатка Сидни Пауъл тази компания е отнела някъде към 7 милиона вота от изборния резултат на Тръмп. Нейните разкрития вървят към съда и потенциално биха могли да дадат победата на Тръмп.

Вероятността това да се случи не е повече от 1 на сто. Но казусът с "Доминиън" е крайно интересен за България – нали и ние въвеждаме машинното гласуване още тази пролет? На коя ли компания ще се възложи? И не е ли за това копнежът за служебно правителство? Дали не е същото като избора между изтребителите "Грипен" и "F-16"?

Според Сидни Пауъл софтуерът на "Доминиън" е създаден специално за да фалшифицира избори във Венецуела по времето на Хуго Чавес. Тя разполагала със заклетите показания на венецуелски офицер, който в момента живее в САЩ. "Ние знаем, че "Доминиън" има дълга история в подправянето на избори, защото за това е създадена – твърди тя в едно от своите интервюта. – Дори създателят на компанията признава, че може да промени милиони гласове, никакъв проблем."

Според Сидни Пауъл

данните от

изборите в САЩ

са отишли в сървъри в Испания и Германия. Из нета тръгна партенка, че или ЦРУ, или американските военни иззели сървъра във Франкфурт. А може и да не е партенка. Освен това лъсна, че голяма част от софтуера на "Доминиън" се разработва от програмисти в Сърбия. Кой знае защо, но Пауъл поиска оставката на директорката на ЦРУ.

Коя е Сидни Пауъл и може ли да се взема на сериозно? Тя е бивш прокурор в Тексас и собственик на сериозна адвокатска фирма, която участва в редица знакови дела през последните 30 години. Миналата година пое защитата на бившия съветник по националната сигурност на Тръмп - генерал Майкъл Флин. Генералът вече се бе признал за виновен и чакаше милостива присъда. Сидни Пауъл го накара да се отметне от признанието и доказа, че той е бил незаконно накиснат от ФБР. Прокуратурата си оттегли обвинението, но съдията се е запънал и в момента нещата висят.

Освен това Пауъл работи по изборните обжалвания паралелно с адвокатския екип на президента, без да е формално част от него, но заедно дават пресконференции. Демократите я обявиха за луда, републиканците я смятат за елитен юрист. Така е всичко в момента в САЩ.

Естествено, фирмата "Доминиън" категорично отрича каквито и да било манипулации. Вярно, тук там има малки бъгове, но те не променят нещата. Кой крив и кой прав – накрая ще го реши Върховният съд на САЩ. Моята тема е съвсем друга – природата на машинното гласуване. Щом то успя да подлуди САЩ, какво остава за България?

Неслучайно машинното гласуване е отменено и забранено навсякъде в Европа. Защо не е отменено и в САЩ? Може би защото това е огромен пазар, в който 3-4 компании си поделят няколкостотин милиона долара обществени пари. Освен това партиите вече са инвестирали милиарди в тези компании чрез втори и трети юридически лица. В политическата борба те са като

ядрената триада

в световния ред

"Доминиън" започва като малка канадска фирма, подкрепяна от либерални фондации. През 2009 г. президент на САЩ става демократът Обама. Скоро след това Министерството на правосъдието се заема да разбие монопола на компанията ES&S, която е лидер на американския пазар. Отнема от нея едно подразделение, в което са около 30 на сто от избирателните системи в страната, и ги предава на нищожно малката "Доминиън". В същото време, пак с помощта на властите, "Доминиън" купува компанията Sequoia, която малко преди това е отцепена от компанията майка Smartmatic.

Smartmatic е британска компания, която наистина преди години брои избори за Чавес във Венецуела. Това е поводът да се търси венецуелска връзка. Разбира се, днес "Доминиън" категорично отхвърля да има нещо общо. Но за темата е важно само това, че тя дължи всичко на Демократическата партия.

През август 2009 г. "Доминиън" изобщо не присъства на американския изборен пазар. На следващата година "Доминиън" вече държи 50 процента от пазара - "демонополизираната" ES&S – 40 процента, и Hart Intercivic – 10 процента. Как се случва този невероятен възход? Компаниите Diebold/Premier и Sequoia/Smartmatic, които през 2009 г. са имали 50 процента, вече са подразделения на "Доминиън". Подарък от Обама.

Ето как работи невидимата ръка на пазара.

Сигурен съм, че на

някои български политици

им текат лигите,

а на някои грантоеди им е подпален фитилът. Машините! Дайте машините! И никаква хартия!

САЩ са федерална република с независимо местно управление. Коя компания ще бъде наета, зависи от местната власт. В Тексас властта е на републиканците и затова щатът 3 пъти отказа да регистрира "Доминиън". Щатът Джорджия пък е на републиканците, но там "Доминиън" бе допусната и спечели Байдън. Според адвокатката Сидни Пауъл това станало с подкупи.

Сега положението е от типа "кака се ожени". Но вместо да успокоят обстановката, тези избори още повече отвориха пропастта между двете скарани половинки на населението в САЩ. Някъде към 70 на сто от избирателите на Тръмп са убедени, че изборите са откраднати.

Изводът е очевиден. Когато броенето става пред очите на всички, взаимното доверие е непоклатимо. Когато го дигитализираме и го скрием в невидими сървъри, то е все едно в покера да раздаваме картите изпод масата. Щом електронният вот успя да разбие доверието във велика демокрация като САЩ, какво остава за малка България?