Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Затварянето на моловете точно преди коледните празници е в състояние да докара много търговци до фалит, твърдят от бранша.

СНИМКА: “24 ЧАСА”
Затварянето на моловете точно преди коледните празници е в състояние да докара много търговци до фалит, твърдят от бранша. СНИМКА: “24 ЧАСА”

Часове преди решението на правителството за локдаун търговци, ресторантьори, хотелиери настояват за компенсации - искат не всичко да е под ключ, държавата да поеме 80% от заплатите,  мораториум върху кредитите за 1 година, без лихви върху данъци от март 2020 г.

Ще затворим, но първо държавата да обяви ясни мерки и правила за конкретна компенсация на бизнеса в търговията, ресторантьорството, туризма. Това е категоричната позиция на големи вериги и професионални сдружения, които от понеделник обсъждат свои предложения към правителството като отговор за възможния локдаун от сряда. Тогава Министерски съвет ще реши дали да приеме предложенията на здравния щаб.

Най-голям проблем ще създаде затварянето на търговски обекти и то точно преди Коледните и Новогодишните празници. Идеята да останат само магазините за хранителни продукти и аптеките означава хората да нямат достъп до стоки, от които също се нуждаят спешно.

“Ако на някого му се спука водопроводна тръба вкъщи, той ще чака локдаунът да свърши и тогава да търси необходимата му част. Тоест не е редно да се затварят всички магазини. Иначе със сигурност мерки трябваше да се вземат и то по-отдавна”, реагира на ситуацията Мариан Колев, собственик на “Хиполенд” и председател на Българската ритейл асоциация. В нея членуват наематели в молове. Личното мнение на Колев е

да има

затваряне,

но не тотално

Търговци предупреждават, че пълното замиране на търговията ще прекъсне всички вериги на доставки, ще пострада държавната хазна и ще удари производството.

Магазини от типа “Направи си сам” се намират и в моловете. Димитър Кехайов, зам.-председател на Българската асоциация на ритейл центровете, предупреждава, че затварянето на тези търговски центрове за втори път след март означава търговците, които работят вътре, да фалират. Особено преди празниците, на които са разчитали.

Моловете са

похарчили

огромни

средства, за да

организират

работата си

по нов начин и да осигурят безопасност за посетителите, без да са получили подкрепа от никого за тези разходи.

Точно толкова сложно и опасна е ситуацията за големите магазини, които не са молове и са в самостоятелни сгради като ИКЕА, “Джъмбо”, “Хиполенд”, “Практикер”, “Технополис”, “Техномаркет” и др.

“Искрено се надявам да не се стигне до мярка, която да затвори абсолютно всичко, особено в навечерието на Коледа”, заяви и изпълнителният директор на “Джъмбо България” Александра Михова.

Браншът обмисля да предложи на правителството такива магазини да останат да работят, тъй като осигуряват стоки, от които хората се нуждаят, особено когато прекарват повечето от времето си вкъщи. Една от идеите е в тези магазини

да се допускат

максимум до

1 човек на всеки

20 квадратни

метра

търговска площ.

Хипермаркети като “Кауфланд”, “Билла”, “Хит”, “Фантастико” често са и наемодатели на малки магазинчета за нехранителни стоки и заведения за хранене, чиято съдба не е ясна.

Българската асоциация на заведенията, Сдружението на заведенията и Българската хотелиеро-ресторантьорска асоциация пишат в писмо до премиера Бойко Борисов, че са съгласни да затворят, но

искат да чуят

как ще бъдат

компенсирани

ресторантите,

а и не само те - каква ще е подкрепата за всички видове бизнеси, на които ще бъде забранено да работят - помощи за персонал, хора, заети в бранша и т.н.

Според трите ресторантьорски организации това е изключително важно, за да са спокойни хилядите им служители при предстоящите тежки месеци.

Те са съгласни, че животът на хората трябва да бъде спасен, но напомнят, че в повечето държави освен за физическото оцеляване на обществото, е било помислено и за икономическото.

Националният борд по туризъм вече обобщи

6 неща, които

браншът иска в

замяна на

затварянето

Да се осигурят 80% от заплатите на служителите на трудов договор, както и на самонаетите лица спрямо осигурителната им тежест и разсрочване на задълженията към бюджета. Да се наложи мораториум върху кредитите на юридическите лица, на наетите и самонаетите в бранша за още 1 година. Да се спре начисляването на лихви върху задълженията към бюджета, натрупани март-декември 2020 г.

Туризмът иска да

се компенсират

20% от оборота от

същия месец

на предишната

година

за периода, в който бизнесът е затворен със заповед. Да се разсрочат такси смет, а общините и държавата да опростят наемите в обекти общинска и държавна собственост за периода, в който обектите са затворени със заповед.

“Нашият бранш практически е в локдаун още от пролетта и не виждам голяма разлика, ако в петък се въведат ограничителни мерки, забраняващи екскурзиите вътре и вън от страната. Лошото е, че още никой не е видял и лев държавна подкрепа – десетте милиона лева, пренасочени от оперативни програми, два месеца пътуват към фирмите и не могат да стигнат до тях”, заяви Димитър Попов, председател на Асоциацията на туроператорите и агенциите.

Неговите данни показват, че

в туристическия

бранш спадът

на оборотите

е 70-80%

В четвъртък на среща в туристическото министерство ще се постави темата за нисколихвени кредити, за да издържи браншът до април. Подобна схема е била подготвена през лятото, но още не е заработила.