Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Янински бе задържан и за взривяване на банкомати.
Янински бе задържан и за взривяване на банкомати.

Сваля бавно очилата си и старателно ги избърсва с кърпичка за еднократна употреба. Преди това е дезинфекцирал ръцете си с гел, но го прави отново, преди да ги постави обратно на лицето си.

"Винаги ползвам такива, тези за многократна употреба само замазват", разяснява тактиката си при чистенето на очила Светослав Петков-Лъвицата. Той е сочен за най-добрия автокрадец в страната, вероятно затова никога не е хващан зад волана на крадена кола. Известен е и с манията си за чистота.

Очилата са най-голямата му болка, свързана с арестите му. При един от тях му конфискуват над 20 броя от марковите аксесоари. Завел е дело, за да си ги върне, и е категоричен, че няма да остави нещата така. Ядосва се, че полицаите са мърлячи. "Тия влизат в нас без никакви мерки. Естествено, че ги накарах да си сложат калцуни", обяснява той за последния си арест. В деня на освобождението от тоталитарния режим - 10 ноември сутринта, Петков беше задържан като лидер на банда за крадени коли. Бе арестуван в дома си. Шокира полицаите с това, че ги накара да си сложат калцуни, за да не му цапат жилището.

Дори те се впечатлили колко подреден е апартаментът му в столичния комплекс "Флора". Калцуните им дал лично - държал ги до вратата си. "Поне да изчистя, преди да тръгнем", напразно поискал Петков на излизане от жилището с белезници на ръцете.

Той твърди, че единственото вярно от всичко изписано за него във вестниците в последните години е прякорът му Лъвицата. "И там бъркане", разказа той пред "168 часа". "Не идва от анимационното филмче за Елза. Това са измислици на някой, който не ме познава. Приличам ли ви на мъж, който се възбужда от детски филмчета?", ядосва се той и обяснява, че като дете често седял в опасна близост пред клетката на лъвовете в Софийския зоопарк. Дразнел ги и веднъж лъвицата скочила към решетките. Успяла да докопа с лапа и разкъсала раницата му, но той се отървал без наранявания.

От дете е приятел с Даниел Димитров-Данчо Релето, осъден от бандата на Наглите. Именно с него е и първият му арест. Двамата са задържани през 2005 г. за кражбата на рейндж роувъра на Тодор Батков. Автомобилът обаче не е открит и делото се проваля. Години по-късно това ще изиграе лоша шега на Петков. Той е арестуван през 2010 г. по обвинение, че е крал колите, с които Наглите отвличали жертвите си. Поради липса на доказателства и този процес е прекратен.

С годините обаче Петков се специализира и все повече се отдалечава от затвора. Почва да работи само с Георги Воденичаров-Кико и няколко близки софиянци. Дружбата му с Кико му се отблагодарява.

Макар никога да не е хващан зад волана на краден автомобил, Петков е засичан от полицията в такъв. През май 2015 г. полицаят Асен Ушатов, разследващ автокражби, се прибира от дискотека в 3 часа през нощта. Денят е петък срещу събота. Вижда Петков в джип и веднага го разпознава.

"Ей, Лъв, тая кола крадеш ли я?!",

пита Ушатов. "Не, бе, не съм!", отвръща Петков и натиска газта. Ушатов тръгва след него, обажда се и на колегите си. Личният фолксваген на полиция обаче не смогва и Петков се измъква. Междувременно той е уведомил колегите си, че и Кико е на паркинга. Двамата крадат заедно - Петков отключва колата и я привежда в движение, а Кико кара. Ушатов обаче ги е засякъл преди да си сменят местата. Заради гоненето на Лъвицата полицаите неглижират Кико и той също се измъква.

Лъвицата има няколко дела, но нито една присъда.
Лъвицата има няколко дела, но нито една присъда.

Приятелството им обаче заработва. Петков е пуснат за издирване и след 5 дни се предава сам. Вади бележка, че е бил във варненски хотел. Записи от камерите му няма. Оказва се, че хотелът е собственост на майката на Лора - дългогодишната приятелка на Воденичаров. Така

процесът срещу Лъвицата буксува

в Софийския районен съд.

През 2018 г. обаче пак са на път да го хванат. С Кико крадат джип беемве. Полицаите ги следят, Кико е хванат зад волана на автомобила. Петков се измъква с работната кола, която изоставя, а МВР открива. По нея има негова ДНК. Лъвицата се предава след месец, бил в болница и се лекувал, защото имал множествена склероза.

"Откриха моя ДНК в колата на Кико? Е? Това е нормално, играем заедно футбол всеки четвъртък, виждаме се в квартала", коментира доказателствата на прокуратурата Лъвицата. Но удобно пропуска факта, че по ключа, с който е запалено краденото беемве, също има негова ДНК.

С Кико са подсъдими и по друго дело - за банда за кражби на коли. Тя действала от 2003 до 2005 година. Сочени за членове заедно с Лъвицата са Георги Воденичаров-Кико, Ярослав Димитров-Яро, който ядоса премиера Бойко Борисов с това, че задигна кола, докато бе под домашен арест.

Лъвицата се чувства онеправдан и по този процес: "Пореден парадокс - по това дело ме обвиняват, че съм крал кола с другите, при условие че по същото време съм под домашен арест, за който не е установено да съм го нарушавал.

Кико и останалите, с които съм обвинен, са ми приятели, които ми идваха на гости да ми носят кафета и сокове, защото бях възпрепятстван. Всички дела срещу мен са по този начин - нелепост до нелепост. Може би съм единственият в България, на когото изготвиха ДНК експертиза за 8 часа, при условие че подобни изследвания отнемат по 5-6 месеца".

Сега пък го обвиняват за лидер на банда за кражби на коли. Макар автомобилът да не е открит, едно от нещата, за които е подведен под отговорност, е за супер нагла кражба на джип от паркинга на столичното 4-о РУ. Колата е на молдовец, задигната е от паркинга на хотел. МВР я открива, но още същата вечер е задигната от паркинга на районното. Обвинението сочи Лъвицата за извършител.

В новата банда освен Петков и Кико участват и Петър Тодоров-Софиянеца, Георги Михайлов-Гопето, Асен Колев-Хастара, Радостин Тодоров-Радо, Ивайло Стоев-Джери, Димитър Ладжов-Митко и Светлин Христов-Чекията.

Кико носи прякора си от дете, така го наричала майка му. Асен Колев пък получил прозвището си също като дете заради едно яке.

"Носеше го толкова дълго, че накрая тотално го изтърка като хастар, затова всички почнаха да му викат Хастара", казва негов другар.

Колев никога не е държал на външния си вид и ходел с едни и същи дрехи. Единственото, което го вълнувало, били колите. Той дори се хранел в автомобил, като редовно бил засичан да си купува фастфуд и да ръфа сандвичите на предната седалка, докато оглежда следващия джип за крадене.

Хастара дори задигна колата на действащ шеф на ДАНС и избяга от МВР с нея.
Хастара дори задигна колата на действащ шеф на ДАНС и избяга от МВР с нея.

Гопето носи прозвището си още от времето, когато ритал футбол за различни отбори. Това обаче останало далеч в миналото му.

Пепи пък бил наречен Софиянчето, когато заедно със семейството си се преселил от столицата в Перник. Именно негови приятели от миньорския град започнали да го наричат Софиянчето. Няколко години по-късно обаче семейството се върнало в София, но прякорът си останал.

Едно от най-екзотичните прозвища на бандит от групата е Чекията. Носителят му Светлин сам се хвалел в целия ъндърграунд, че псевдонимът му е свързан с любим навик на ръката и нямал нищо общо с ножовете.

Друг от легендарната банда е Джери. Той е родом от Пернишко, където имал и цех за рязане на крадените коли.

Още от малък започнали да му викат така, защото приличал поразително на мишката от детското “Том и Джери” – бил нисък и с по-големи уши.

Като тартори на бандата са сочени Лъвицата и Софиянеца. Под тях били Хастара, Чекията, Радостин, Митко, които крадели колите. Петков само ги консултирал как да действат. По оперативни данни криминално проявеният Джери режел откраднатите джипове в сграда в бивше ТКЗС край Перник. Това ставало само с по-старите модели. Номерата на рамата на по-новите се пренабивали, а колите били продавани в прибалтийските републики и страни от бившия Съветски блок.

Кико пък ги прекарвал от един таен гараж на бандата в друг, за да не бъдат засечени от ченгетата. Ползвали се и пароли. “Маргелица” значело “Мерцедес”, а “Олимпиада” - “Ауди”. “Пастет” пък не било храна, а “Фолксваген Пасат”. С “1 на 0” член на групата казвал на другарите си, че е откраднал една кола.

От цялата банда с най-чисто досие е Петков. Той няма нито едно осъждане. Кико е с 4 - за кражба, задигнане на коли и за шофиране пиян. Той обаче е реабилитиран. Пепи Софиянчето има присъди за кражби на коли, Хастара доскоро бе в затвора. Той бе вкаран там, след като бе осъден за кражба на автомобил. Укри се и дори пак крадеше Задигна джипа на Костадин Казаков, тогава шеф на ДАНС, и си спретна гонка с МВР. Измъкна се, но след месеци го хванаха. Другите мъже също са с присъди за кражби на коли.

Георги Воденичаров-Кико
Георги Воденичаров-Кико

Макар да са осъждани, всички бяха пуснати от съда. Оказа се, че при акцията не е открита нито една крадена кола. Според Лъвицата всичко се крепи на показанията на един таен свидетел. Дори се знае кой е той - Иван Янински-Шумахера. Единствената конкуренция на Петков за най-добър автокрадец в страната.

Двамата се ненавиждат от няколко години. Тогава Шумахера дръзна да открадне джип, който Лъвицата бе задигнал и скрил в таен гараж. Светослав се ядосал на Янински и го питал защо го е направил. Тогава Шумахера побеснял. Говори се, че пребил Лъвицата, а за да замаже срама за пред хората, пуснал мълвата, че пребитият бил първият му лейтенант - Георги Воденичаров-Кико.

Всъщност кражбата на джипа е странна. Янински и Петков са коренно различни.

Янински е мърляч, Лъвицата е обсебен от чистотата. Шумахера няма семейство, Петков се грижи за сина си, вече пълнолетен, както и за дъщеря си. Шумахера дори не ходи на фитнес, Лъвицата го прави, играе и футбол. Янински е закръглен и тъмнокос, Петков е русоляв и строен.

Двамата нямат общо дори в кражбите. Шумахера краде по няколко коли седмично и ги дава на автоморгите, които ги продават на части.

Лъвицата задига по един джип, обикновено рейндж роувър или инфинити. Рамата се пренабива и колата се продава в чужбина. При Шумахера кражбите са страст, прави го заради самото престъпление, а не заради 1500-те лв. на кола. Лъвицата го удря на живот с парите, по около 20 000 лв. на джип. Янински задига с различни партньори, Петков действа само с Кико и близките си. И докато Шумахера сам кара крадените коли, Лъвицата само ги отключва и привежда в движение, след това зад волана застава Кико.

Георги Воденичаров-Кико бе задържан и през 2018 г.
Георги Воденичаров-Кико бе задържан и през 2018 г.

Издаването на единия от другия не е новост. Само преди 3 седмици Шумахера също бе задържан. Хванаха го зад волана на крадена тойота. Янински, в чието досие личат задигане на автомобилите на Младен Михалев-Маджо и този на племенника на премиера, рязане на уши и взривяване на банкомати, бе задържан на 2 ноември зад волана на "Тойота Ярис", собственост на кримигероя Иван Коняров. Той също се занимава с кражби на автомобили, но дръзнал да задига в района на Шумахера.

Янински решил, че се е подсигурил, защото подменил регистрационните номера на тойотата. Сигналът за откраднатото возило бил подаден преди две седмици от Коняров. Полицаите веднага започнали работа по случая, но безрезултатно. Едва на 2 ноември автомобилът бил засечен. Той бил с други регистрационни номера, но полицаите се усъмнили в шофьора, тъй като разпознали Янински зад волана.

Според мълвата в подземния свят точно Лъвицата е насочил полицаите към тайните гаражи на Янински, в които престъпникът укрива крадените коли. Веднага след засечката започнала бясна гонка, в която Шумахера не успял да оправдае прякора си и бил заловен след преследване.

Той редовно е залавян в крадени коли. Последния път преди ареста на 2 ноември дори това бе само допълнителното престъпление. Арестът стана през февруари 2017 г. Тогава 4 групи взривяваха банкомати.

 2 бяха разбити, лидерът на третата загина в катастрофа и остана само бандата на Шумахера. Тя попаднаха в полицейската клопка при взривяване на банкомат в Елин Пелин, откъдето родом е другарят му в това престъпление Ялиан Ценев-Байката.

По време на полицейското преследване зад волана на крадено ауди бе именно Шумахера. Шофьорските умения му изневериха като женена рок звезда на турне. Оказа се, че бандитите са изхвърлили парите, но въпреки това полицията ги откри. Специфичното мастило, с което банкоматите са защитени срещу кражба, свърза задържаните с откраднатата сума от 10 хиляди лева. Заради това Шумахера остана над година в ареста.

Смята се, че това е най-дългото му време без престъпление, макар мълвата да гласи, че в панделата е завъртял бизнес с алкохол и цигари сред съкилийниците си. Веднага след като излезе, Шумахера напомни за себе си и скорострелно се върна към престъпния си начин на живот, но извади късмет и белезниците не щракнаха на ръцете му.

Ванко започва да трупа стажа си като бандит едва 14-годишен. Обучен е от друго популярно име - Радослав Цурковски, по прякор Чичо Цък. Янински посяга основно на автомобили, които пласира в автоморгите, а те търгуват с частите им.

Няма постоянен партньор в кражбите. Никога не съдейства на полицията, но парадоксално веднъж се предаде сам от страх.Случва се, след като задигна луксозна лимузина Audi S8. Убягна му обаче фактът, че превозното средство е собственост на Младен Михалев-Маджо.

Заради това прекара няколко месеца зад решетките. По това време му приписаха и задигането на аудито на Юлияна Плевнелиева, тогава първа дама. Шумахера нямаше нищо общо със случая, а после се оказа, че автомобилът е на съименничка на бившата съпруга на Росен Плевнелиев.

Иван Янински все пак има в сивито си и случай на задигнат автомобил на близък до властта. Той е единственият заподозрян за кражбата на джипа BMW X6 на Димитър Иванов - син на сестрата на Бойко Борисов д-р Красимира Иванова. Янински обаче не е обвинен за престъплението.

Шумахера ме натопи, казва Лъвицата.
Шумахера ме натопи, казва Лъвицата.

Той има над 50 висящи дела основно за кражби на коли. Сред процесите обаче има и такива за телесни повреди, както и хулиганство. Парадоксално по делото за вандализъм подател на сигнала бе именно самият Ванко. Тогава той се сдърпа с бизнесмен на пътя край Ябланица. Започнал да блъска колата му, мъжът му отвърнал. Затова Шумахера побързал да подаде сигнал срещу него. Това обаче не му помогна и бандитът лежа година в затвора.

Той излезе, след като сключи споразумение с прокуратурата.

То бе за затвор колкото Янински бе прекарал в ареста и така излезе бързо. При друго спречкване на пътя пък Шумахера слязъл бесен от колата си. Извадил нож и отрязал ухото на съперника си. И по този процес мъжът сключва споразумение и прекарва не повече от година зад решетките.

И докато Лъвицата ще се бори да изчисти името си, Янински пак ще търси споразумение. Заради новото си обвинение той рискува присъда от 1 до 6 години затвор. Очаква се Янински да сключи споразумение за около година и половина с държавното обвинение. Ще настоява да ги излежи в “Казичене” при лек режим, като ще работи през цялото време, за да може да смъкне присъдата си - в затвора два дни работа са равни на три дни зад решетките.

Шумахера приложи и друга тактика. Той поиска от съда по време на мярката си за неотклонение да не го задържат под стража, а да е под домашен арест. Това означва, че всеки два дни, които прекара под ключ у дома, ще му се зачитат за ден зад решетките. Така целта на Янински е да прекара в затвора не повече от три месеца. Причината - веднъж попаднал там, той ще се възползва от правото си да поиска предсрочно условно освобождаване при изтърпяна половин присъда. Петков обаче ще иска оправдателна присъда. Може дори да настоява процесът срещу него да бъде прекратен, както се е случвало в миналото.

Теодора Златева не поиска от съда да остави за постоянно в ареста Лъвицата.
Теодора Златева не поиска от съда да остави за постоянно в ареста Лъвицата.

Преди това обаче трябва да отърве ареста. Макар да бе пуснат от спецсъда, му предстои мярка пред апелативните магистрати. Ако го пратят зад решетките, това ще е първият път, в който Лъвицата е заключен за повече от 72 часа. Той обяснява това с простия лаф "силен ми е вратарят в прокуратурата". Тази мисъл доби обществена популярност през 2018 г. Тогава на втора инстанция прокурорката от Софийската градска прокуратура Теодора Златева изненадващо не поиска постоянен арест за Лъвицата, макар колегите й от Софийската районна прокуратура да бяха протестирали пускането му. Тя оправда постъпката си с липса на уличаваща ДНК експертиза по делото, която да свързва Петков с кражбата. Всъщност по ключа, изработен, за да се запали краденото беемве, има негов генетичен материал. Но и това, както често се случва в този бизнес, се оказа недостатъчно и делото буксува.

А ако не бъде задържан в четвъртък, Петков вече знае къде ще е. Още същата вечер ще играе футбол с Кико в "Драгалевци", а по-късно през нощта... никой не знае.

Засега полицията успява да го спира от кражбите за не повече от 3 дни.