Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кметът на София Йорданка Фандъкова СНИМКА: Архив
Кметът на София Йорданка Фандъкова СНИМКА: Архив

Още 189  легла за лечение на болни от коронавирус ще бъдат разкрити в следващите дни в общинските болници в София. В момента в градските столични лечебни заведения има общо 129 легла. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова в началото на сесията на Столичния общински съвет.

"От средата на октомври в София започна бързо покачване на броя на новозаразените и хората, които се налага да бъдат лекувани в болници. На 28 октомври преминахме прагът от 1000 нови случаи за денонощие. На 4 ноември регистрирахме пик от 1619 новозаразени. След това в последните 7 дни има стабилизиране на броя на новите случаи, но нивата остават твърде високи, макар и без резки пикове. Затова предприехме спешни мерки, за да намалим натискът върху болниците и да осигурим по-добра медицинска грижа за по-леките случаи, които са на домашно лечение. Разкриваме ковид зони в поликлиниките. От сряда вече работят акива зони в три ДКЦ-а и днес пред фургоните чакат голям брой хора да бъдат прегледани и да им бъде направен антигенен тест. От днес ковид зони се разкриват в 8-мо, 20-о и 22-ро ДКЦ. В петък ковид зона отваря и в 18-о ДКЦ. Възложила съм на всички управители на ДКЦ-а в София да подготвят разкриването на ковид зони.Следващата седмица ще има общо 10-11 такива ковид зони", обясни Фандъкова.

Тя подчерта, че към момента не се налага въвеждането на нови мерки и рестрикции в столицата.

Фандъкова напомни, че с решение на щаба в сряда са удължени с две седмици забраната за работа на нощните заведения, намаляване на работното време на ресторанти и кафенета до 23,30 ч, забрана непълнолетни без придружител да посещават молове и зелен коридор за хора над 65 г., които да пазаруват между 8 и 10 ч. Освен това учениците от 6-и до 12-и клас преминават на онлайн обучение, което ще продължи 2 седмици.

"Всички тези мерки са придружени от строг контрол. Включили сме в него всички общински структури. За последния месец са направени над 14 300 проверки на търговски обекти и са съставени 12 акта. СДВР е проверила над 6600 души, поставени под карантина. Само във вчерашния ден Столичният инспекторат е проверил 793 търговски обекта и е съставен само един акт. В последната седмица санкциите са изключително малко, което означава, че правилата се спазват и хората са дисциплинирани", каза Фандъкова.

Тя подчерта, че дезинфекцията в града - на обществени места и в градския транспорт не е спирала. Възобновена е и доставката на храна и лекарства на възрастни хора и на такива, които са под карантина. С над 2,5 млн. лв. е подкрепен малкия бизнес в столицата чрез различни мерки - намаляване или освобождаване от общински наем, такса тротоарно право и други.

В последните отново има драстичен спад на пътниците в градския транспорт. Пътниците в метрото са 40% от обичайния поток. Това означава, че ще имаме нови проблеми с финансирането на градския транспорт и ще са нужни нови мерки в подкрепа на сектора", подчерта Фандъкова.