Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Започва цунами от съдебни дела

Байдън е новият президент на САЩ. Но дали това е окончателно? Повторните преброявания и съдебните дела ще отнемат още поне месец, ще се намеси и Върховният съд на САЩ, а там съотношението е 6:3 в полза на републиканците.

През 2000 г. повторното преброяване само в щата Флорида забави официалния резултат с цели 37 дни. Накрая Върховният съд го прекрати и обяви Джордж Буш-младши за президент. И до днес демократите са убедени, че са измамени.

Любопитното е, че трима от днешните върховни съдии тогава са били адвокати на Буш. Но това още не значи, че ще разглеждат жалбите безпринципно.

И без да водят дела, републиканците имат автоматично право на повторно преброяване в 5 щата, защото разликата е в рамките на 1 процент - Джорджия, Аризона, Уисконсин, Пенсилвания и Невада. А само 2 или 3 от тях биха могли да обърнат изборите.

Адвокатът Руди Джулиани, който ръководи юридическия екип на Тръмп, се заканва да внесе

10 съдебни иска

за груби

нарушения

Става дума за тези щати, в които демократите командват броенето. Първият иск е срещу властите в щата Пенсилвания. Там според него 600 000 бюлетини са преброени, без да се допускат наблюдатели от републиканците, а предимството на Байдън (засега) е едва 45 727 гласа.

Джулиани твърди, че 50-60 прогонени наблюдатели са готови да свидетелстват. Ако се докаже, че нарушенията биха могли да променят резултата, може да се стигне до повторни избори в Пенсилвания. И не само там.

“Има силни доказателства, че

изборите са

откраднати в

поне 3 или

4 щата,

а възможно е и в 10 – заяви Джулиани пред “Фокс нюз”. - Това значи, че са базирани на фалшиви гласове. Не може да се допусне такива избори да останат в историята, без да са оспорени!”

Големият проблем на тези президентски избори е гласуването по пощата. Заради COVID-19 така гласуваха над 70 милиона, или 45 на сто от избирателите. Но вотът по пощата е труден за контролиране, особено в такива мащаби. Заради епидемията тази година демократите либерализираха правилата в своите щати и на практика разпратиха бюлетини на всички избиратели.

Бюлетините са защитени с индивидуален баркод, за да не може да се печатат допълнително. Но никой не може да проследи къде са отишли, кой ги е получил и дали някой не се е възползвал. Някои хора са починали, други са се преселили. Кой гласува от тяхно име? Представете си, ако у нас гласуват така наречените фантоми.

Това създава сюжет за всевъзможни конспиративни теории. Една от тях е, че COVID-19 e пуснат нарочно от милиардерския елит, за да се гласува по пощата. Само така изборите може да бъдат манипулирани във вреда на Тръмп.

Още от пролетта Тръмп започна да твърди, че гласуването по пощата носи огромни рискове: “Пощенски кутии ще бъдат обрани, бюлетини ще бъдат фалшифицирани и дори отпечатани нелегално, подписани с измама...”

На 30 юни Тръмп дори предложи отлагане на изборите и, естествено, си навлече вълна от хули и обиди. В официалните медии се възцари убеждението, че дори да загуби, той ще откаже да си тръгне. Тогава ще се наложи военните да го изхвърлят насила.

Медиите в САЩ много напомнят България от 1990 година. Те налагат два напълно различни и несъвместими мита. Населението също е разцепено – едните вярват на “Фокс нюз”, другите на “Ню Йорк Таймс”. Страната е обхваната от манихейски дуализъм.

“Изборите по пощата често показват значителни измами и принуда, - заяви на 2 септември главният прокурор на САЩ Бил Бар. – Например ние обвинихме един човек в Тексас, който е събрал 1700 изборни книжа от хора, които не могат да гласуват, попълнил ги е и е гласувал за своя кандидат.”

После се оказа, че нещата не стоят съвсем така. Става дума не за 1700, а за 700 бюлетини на местни избори преди две години в едно от графствата в Тексас. Според един от помощниците на прокурора в Далас: “Това не беше въпрос на изборна измама, това бе случай, в който политически оператор се опита да измами кандидатите, за да наемат неговите услуги. Те обаче не се поддадоха.”

Може да не са се поддали, но осъден има. Където има пари, има и желание. Това лято демократите разполагат с огромни бюджети и са наели стотици хиляди „политически оператори“, които да агитират хората по домовете, да им помагат в попълването на бюлетините и да ги пускат в пощата или в специалните кутии пред секциите.

Борбата за повече гласове се води в САЩ от много десетилетия. За демократите това е борба за равенство и братство, а републиканците го наричат “жънене на вот”.

Много интересна практика е

“лекуването”

на бюлетините

Да речем, че ѝ липсва подпис, или нещо друго е сбъркано. У нас в такъв случай бюлетината се обявява за невалидна. В щатите на демократите тя се взема от “политическия оператор”, той се свързва с избирателя или дори отива на място и му помага да си поправи грешката. Това, разбира се, може да се изтълкува като чиста манипулация. Най-малкото не може да става и дума за някаква тайна на вота.

Проблемът не е толкова в методиката на работата с бюлетините, колкото в пълната загуба на доверие между двата електората.

Те сякаш живеят на две различни планети. След лятото на бунтовете в САЩ всякаква надпартийност става невъзможна и политическият актив се води от максимата “Ако не си с нас, значи си против нас”.

Активът на демократите си спечели много лоша слава още през 2016 г. по време на първичните избори. Както е известно, тогава “Уикилийкс” публикува имейли от партийния сървър и лъсна, че Деби Шулц, председателката на партията, е разпратила указания на актива по места да пречи на Бърни Сандърс. На конгреса през същото лято част от депутатите освиркаха Щулц и я принудиха да се оттегли.

Тази година се случи същото – уж правилата за първичните избори бяха променени за добро, а пак заработиха срещу Бърни. В някои щати той излизаше на първо място по брой гласове, но се оказваше втори по делегати. На 3 март, така наречения супервторник, гласуваха наведнъж 10 щата. 6-има водещи кандидати се отказаха неочаквано в самото навечерие на вота и призоваха да се гласува за Байдън. Както казват в колоезденето,

те са участвали,

за да “цепят

въздуха”

на кандидата на статуквото. Затова пък сенаторката Елизабет Уорън, която делеше буквално същия електорат с Бърни, не се отказа. Ако беше го направила, демократическият социалист Бърни днес щеше да е президент.

Щом апаратът на демократите прави такива номера на своите, какво остава за Тръмп?

След като чакал 2 часа на опашка да гласува, управителят на графство Съфолк в щата Ню Йорк Стив Белоун се оплака пред в. “Ню Йорк пост”, че изборните комисари се назначават от партийните лидери (в случая от демократите) и че те наемат безпринципно както постоянните служители в избирателните комисии, така и временно наетите.

“Отдавна трябваше да реформираме избирателните бордове – споделя той. - Те не трябва да изглеждат като патронажните операции на Тамани Хол!”

“Тамани Хол” е пословично корумпираната политическа машина на нюйоркските демократи от XIX и началото на XX век. А самият Белоун е една от звездите на демократите. Щом той сравнява днешната организация на изборите с онази легендарна епоха, значи има нещо гнило в Дания.

Който е гледал “Бандите на Ню Йорк” с Леонардо ди Каприо в главната роля, знае нещо за Тамани Хол. В сравнение с онова време нашите Дочоолу и Чочоолу са лирични поети.