Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сред тях е Пламен Митрев, който държа в плен и с вериги четири момичета през 1997 г.

Бегълци още са тунизиец, отвлякъл и принудил жена да проституира, и датчанин с голяма компания, посягал на малолетни

В списъка попадат италианец, представящ се за кинезитерапевт, и руснак, съхраняващ 5701 файла с детска порнография

В началото на ноември 2019 г. 18-годишно момиче от Варна опитва да се самоубие, поглъщайки 10 таблетки аспирин. Прави го малко след като е пристигнала в апартамента на приятеля си. Състоянието й се влошава много бързо. Той веднага я води в спешен център, където медици успяват да я стабилизират.

Чак тогава момичето признава, че е посегнало на живота си заради собствения си баща. В същия ден той блудствал с нея, въпреки че тя му оказала съпротива, а след това я изнасилил. После я заплашил, че трябва да мълчи.

В крайна сметка насилникът бързо е изправен на подсъдимата скамейка. Но все още няма присъда. Този случай обаче не е прецедент. Подобни истории ще се повтарят отново и отново.

"В Европейския съюз на всеки две минути в полицията се подава жалба за сексуално престъпление", обясняват представители на правоприлагащата агенция Европол.

Според данни, разпространени от Европейската комисия, 33% от жените в ЕС са били подложени на физическо или сексуално насилие, а 55% са били жертва на сексуален тормоз. Практиката показва, че в повечето случаи те решават да замълчат от страх, че ще бъдат укорени и отхвърлени от обществото. Статистиката сочи, че повече от 80% от всички изнасилвания никога не са били докладвани, а 60% от пострадалите познават своите насилници, но се притесняват да разкрият имената им. Тези, които все пак са проявили смелостта да говорят, се молят извергите, които са им посегнали, да получат възможно най-суровата присъда.

Това все още чакат и жертвите на модния ас и продуцент на телевизионното предаване "Блясък" Пламен Митрев. През 1997 г. страната ни беше шокирана от случилото се с четири момичета на възраст между 18 и 22 години, открити в къща в софийското село Градец. Разследването тогава установи, че в продължение на няколко дни те са били пребивани от бой, връзвани с вериги, събличани чисто голи и многократно изнасилвани. Шокиращо в цялата история обаче се оказа името на човека, който стои зад всички издевателства. Задържан в къщата на ужасите беше именно Митрев - близък до много звезди, редовен гост на хайлайф партита, човек с две висши образования, едно от които право.

До онзи момент никой от близките и познатите му не подозира, че у него се крие истински звяр, способен на отвратителна агресия. Благодарение на своето положение и доказано име той успява да манипулира девойките с обещанието, че ще станат супермодели в замяна на един-единствен подпис с голяма модна агенция. Момичетата се съгласяват веднага и падат лесно в капана, тъй като и четирите желаят по-силно от всичко да станат известни манекенки. Една след друга те отиват във вилата на Митрев, където той им съобщава, че вече са негови робини и трябва да правят каквото им нареди. Връзва вериги на краката им и белезници на ръцете им. Дори ги кара да го наричат "шефе".

Заплашва ги с пистолети и ножове, казва им и че ще ги залее със сярна киселина. Това обаче не е всичко, на което ги подлага. Модният ас стига и много по-далеч. Той започва да предлага жертвите си и на свои познати в замяна на определени суми.

По-късно ще стане ясно, че издевателствата върху четирите момичета, отвлечени и държани в плен от него, са били брутални. Те ще споделят, че са изпитвали прекалено силен страх, който е заглушавал желанието им да се опълчат, а да избягат, е било невъзможно заради оковите. Целият този кошмар все пак има щастлив край за тях. Къщата на ужасите е разкрита благодарение на приятеля на една от жертвите, който решава да действа, след като тя не се прибира няколко дни поред. Той сигнализира на властите и къде е мястото. Научава го от позната на гаджето си, пред която тя сама споделила, че ще отиде, за да сключи сделка с Пламен Митрев.

Така на 10 ноември полиция нахлува във вилата на продуцента и го арестува. Изкарват и отвлечените девойки, които тотално са изгубили представа за времето. Не можели да познаят навън ден ли е, или нощ.

Митрев е изправен бързо на съд, но процесът срещу него се точи цели 17 години. Накрая е признат за виновен и е осъден за всяко едно от престъпленията. Получава 14 години затвор, но прекалено късно. Когато разбира каква ще бъде най-вероятната развръзка на събитията, той тихомълком напуска страната.

И до днес местонахождението на бруталния изнасилвач е неясно. Следите му се губят безвъзвратно, а сигнали за това, че той е забелязван някъде у нас или в чужбина, изобщо няма. Близките му също твърдят, че не ги е търсил и нямат идея къде може да се е покрил. Съмняват се, че вече може да е променил външността си.

За жертвите му няма никакво възмездие. Момичетата, които днес вече са жени, силно вярват, че някой ден той ще попадне в затвор, тъй като е особено опасен.

Митрев обаче не е единственият, който се спасява по този начин. Стотици са всички мъже в ЕС, посягали сексуално на жени или деца, които успяват да избягат от правосъдието, използвайки вратички в законите или решавайки да се укрият в други страни. Преди броени дни Митрев доби световна популярност, попадайки в листа на Европол за най-издирваните сексуални престъпници в Европейския съюз. В класацията с него се нареждат още 17 души от най-различни националности. Сред тях - французи, африканци, германци, италианци и други. Той обаче е единственият българин там.

За част от мъжете например дори има информация, че се укриват в конкретна страна. Сигнали са подавали лично граждани, които са разпознали бегълците. Проверки на властите обаче не са дали конкретни резултати, а престъпниците така и не са били откривани.

Предполага се, че повечето отдавна са напуснали родните си места, където всеки може да ги разпознае и издаде. В собствените си страни имената на някои от тях са добили много голяма популярност.

Такъв е случаят със 72-годишния италианец Лучано Шибилия. Най-вероятно повечето хора от Ботуша са чували неговата история, която става известна преди повече от 10 години. Мъжът е разследван и осъден през 2007 г. за сексуално малтретиране на пет момичета, сред които и доведената му дъщеря. Всичко започнало, след като той заживял с приятелката си, която вече имала дете от първия си брак. То било спортист, а Шибилия се представил за кинезитерапевт. Казал на момичето, че ако има някакви болки, той може да ги излекува. Обяснил и че може да помогне на нейни приятелки.

Така децата, които били под 14 години, започнали да ходят при него едно след друго. В началото лечението, което италианецът прилагал, се състояло само в масажи. По-късно обаче той започнал да ги насилва сексуално. Манипулирал ги, като им казвал, че те сами са го принудили да го направи и родителите им ще бъдат много разочаровани от тях.

В един момент обаче мъжът проявил и агресия. Започнал да бие децата, когато те отказвали да му се подчиняват. Това, разбира се, не останало незабелязано и малко по-късно те разказали на какво са били подложени.

В крайна сметка за всички тези гаври Шибилия получава 6 години и 2 месеца, от които обаче не е лежал дори и една трета. Към днешна дата местоположението на мъжа е напълно неизвестно, а сигнали за това къде е избягал няма.

Редом до неговото име в класацията на най-издирваните сексуални насилници се нарежда и Юлий Сериков. Името на руснака нашумява през 2008 г., когато властите в Кипър гръмко съобщиха, че са иззели преносим компютър, в който са съхранявани цели 5701 файла с детска порнография. По време на разследването става ясно, че мъжът, който тогава е на 23 години, е придобил всички материали онлайн, използвайки личния си IP адрес. Съдържанието, с което Сериков разполагал, властите определили като "изключително гнусно" заради сцените в него. На тях присъствали деца от различни краища на земята, с които се извършвали нечовешки гаври. Тогава разследващи имат съмнения и че извергът е част от цяла мрежа за педофили в интернет, които препродават и разменят детско порно в мрежите. Това обаче така и не е доказано, тъй като самият Сериков изчезва малко преди да стане ясна присъдата.

За съжаление, статистиката за децата - жертви на сексуални издевателства в ЕС, расте главоломно с всеки изминал ден. Оказва се, че от 2010 г., когато сигналите за такъв вид насилие са били 23 хил., към 2019 г. те вече са достигнали над 725 000. Цифрата на иззетите от властите изображения и клипове, на които се вижда сексуално посегателства над непълнолетни, надхвърля 3 милиона.

От всичко това Съветът на Европа заключава, че Европейският съюз се явява най-голямото хранилище на материали, показващи сексуално насилие над деца в световен мащаб. Изчисленията пък категорично сочат, че всяко пето дете в ЕС под някаква форма става жертва на сексуално насилие.

Друг, който е издирван от Европол и попада в списъка на извергите, е 69-годишният Франк Сайед Мохамад Садех Хескер. Освен за детска порнография датчанинът е осъден и за експлоатация. Според доказателствата мъжът е извършил нападенията в периода 1988-1998 г. Една от неговите жертви била на 6 години, а друга - на 9.

През 1993 г. той основава компания, в която има немалко служители, и поема поста директор. На следващата година по необясними причини решава да подаде оставка. Странното в цялата ситуация с Хескер било, че за издевателствата върху невръстните деца станало ясно приблизително 20 години по-късно. Чак през 2014 г. властите получават първия сигнал за изнасилване и обявяват престъпника за издирване.

Преди това никой от родителите на жертвите не прави опит да се свърже с органите на реда. Разследващи не изключват броят на насилваните деца да е по-висок, но част от тях просто да са решили да премълчат случилото се.

Сред най-опасните сексуални престъпници се нарежда и тунизиец на име Мохамед Херци. 61-годишният мъж е обявен от малтийските власти за "особено опасен". Той се издирва за отвличане, вземане на заложник и трафик на хора.

Една от жертвите му е италианка,на която обещава да намери работа в Малта. Жената заминава заедно с него, но в момента, в който пристигат, Херци я затваря в апартамента си. Следват побой и изнасилване. По-късно й съобщава, че тя ще трябва да работи като проститутка, за да може да събере достатъчно пари и да си тръгне от него. След няколко неуспешни опита отвлечената все пак успява да избяга от дома му. Съобщава, че е похитена от Мохамед, казва и къде точно е държана. Властите обаче се задействат прекалено късно. Той така и не е открит. Според тях мъжът отдавна е напуснал границите на Малта.

Издирван за изнасилване в списъка на Европол е и 32-годишният Сохейл Омид Холосиан. Той е обвинен в посегателство над 16-годишно момиче в Кьолн през 2017 г. Малко след като се запознават съвсем случайно на централната гара в града, двамата си разменят телефоните. Според полицията Сохейл наложил психологически натиск върху нея и накарал момичето да излезе с него. По време на срещата мъжът я изнасилил. Той дори продължил да й пише дори след като тя се прибрала вкъщи. Сохейл казал, че ще сложи край на живота си и тя ще бъде виновна. Успял да я убеди, че трябва да се видят спешно още веднъж, за да не се самоубие. Обяснил й, че се чувства зле и иска тя да отиде в дома му. В мига, в който прекрачила прага на апартамента му в град Керпен, отново я изнасилил. Тя се оплакала в полицията, но било прекалено късно. Той изчезнал без следа.

Особено интересни се оказват и насилници, за които властите имат съмнения, подкрепени с не едно доказателство, за мястото, на което се укриват.

Такъв например е случаят на 42-годишния Мохамед Башарат. Мъжът е издирван за нападение и изнасилване на жена в Амстердам през 2007 г. Чак през юни 2015 г. той получава присъда, но два месеца по-късно напуска Холандия. По време на разследването властите установяват, че насилникът има съпруга и деца в Пакистан и най-вероятно се е върнал при тях. Те са почти сигурни, че към днешна дата той живее някъде в ислямската република. Сигнали за местонахождението му обаче не са получавани. В списъка на Европол има още много имена. Техните случаи са подобни на тези, които вече разказахме. Дали някой от издирваните насилници ще бъде разпознат и арестуван, тепърва ще става ясно.

Подобна кампания, която агенцията проведе преди няколко години, доведе до задържането на 91 бандити, търсени преди това неуспешно дълги години.