Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Авторът
СНИМКА: Авторът

Руси Русев почина от рак на белия дроб, този път наистина

С окончателна диагнози "карцином на белия дроб" си тръгна от този свят 72-годишният бивш военен метеоролог Руси Русев от Сливен, който по погрешка бе обявен за мъртъв още на 13 октомври. Мъжът почина в събота сутринта във вътрешното отделение на областната болница "Д-р Иван Селимински", без да дойде в съзнание. Това потвърди днес за "24 часа" зам.-директорът на болницата по лечебната част д-р Хрисант Хрисантов. Погребението на Русев е насрочено за утре, вторник, от 13 часа в гробищата на родното му село Дражево, Ямболско.

Точната причина за истинската смърт на мъжа била потвърдена след аутопсия. Бил се стопил до 32 килограма, макар че и приживе бил много слаб - хранел се здравословно и тренирал йога въпреки напредващата си възраст. За него се знаеше, че имал диабет.

На 13 октомври приятел на Руси трябвало да го заведе на лекар. Тъй като той не отговарял на позвъняванията му по телефона и на входната врата на апартамента в сливенския квартал "Дружба", човекът извикал полиция, пожарна и Спешна помощ. След като пожарникари разбили вратата и влезли в жилището към 11 часа, стопанинът му бил намерен паднал в банята. Пристигналата с линейката фелдшерка от Спешния център в Сливен констатирала смъртта на Руси Русев и написала съответния първичен документ - че е починал от инфаркт. С него приятелят на "починалия" взел съобщение за смърт от личния лекар на метеоролога, а след това - и смъртен акт от община Сливен.

С акта служители на сливенска погребална агенция отишли в апартамента, за да приберат трупа. Те го намерили в банята така, както го открили и пожарникарите около 6 часа по-рано. Всички мислели, че човекът е починал или от инфаркт, или от дълбоката диабетна кома, в която бил изпаднал. При нея състоянието на болния е близко до това на починалите - много трудно се долавят пулса и дишането без обстоен медицински преглед.

"Чудото" станало към 17,30 часа, когато погребалните агенти положили тялото върху специална маса за обличане на мъртъвци, за да го подготвят за последния му път. След това трябвало да го положат в ковчег и хладилна камера, където мъртвецът да изчака завръщането на най-близките му от чужбина за погребението.

Руси първо отворил очи, после размърдал и ръката си. Така хората от погребалната агенция разбрали, че си имат работа с жив човек и веднага извикали отново линейка от Спешна помощ, дошла и полиция. "Възкръсналият" веднага бил приет в интензивното отделение на сливенската областна болница, а смъртният му акт - анулиран.

Той остана в болницата в кома цели 18 дни, без да дойде в съзнание. Оказало се, че мозъкът на мъжа е увреден изцяло, той бил загубил и дъвкателните си рефлекси. Трябвало да го хранят със системи. В началото се пусна слух, че Руси Русев ще бъде изписан, но после стана ясно, че състоянието му не позволява да бъде лекуван вкъщи.

Погребението му било възложено на същата погребална агенция, в ръцете на чийто служители мъжът "възкръсна" на 13 октомври.

Синът и съпругата на починалия се прибраха по спешност от САЩ, където живеят и работят, дъщеря му си дойде от Англия. Те обявиха, че ще дочакат края на досъдебното производство за смъртта на мъжа, което Окръжната прокуратура в Сливен образува още при първото съобщение за неговата смърт и в зависимост от резултата ще преценят дали да съдят фелдшерката, обявила по погрешка Руси за мъртъв. Те смятат за фатални тези 6 часа между намирането на падналия в банята мъж и "събуждането" му на масата на обличане на мъртъвци. Убедени са, че техният баща и съпруг вероятно е имал и инсулт, освен диабетната кома, и вярват, че ако му е била оказана навреме медицинска помощ, той е можел да има друга съдба.

От Спешния център в Сливен още в началото на драмата съобщиха, че правят вътрешна проверка по случая, но до момента резултатът от нея не е обявен публично.