Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Безхаберие в областта

на високата правна материя,

но в материята правен

лобизъм – доктор на науките

Предвижда се отмяна на сегашната дължима такса от 5 процента върху приходите от продажбата на електроенергия за централи, ползващи възобновяема енергия, за да може България да изпълни изискваните екологични цели от Европейската комисия. Това обясни председателят на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов от ГЕРБ, който ще внесе тази и още няколко поправки в Закона за енергетиката.

Това наистина е чудесна навременна мярка. Така ще се насърчат инвестициите в тази толкова важна сфера на стопанството ни. Така парламентът ни ще покаже, че може да приема смислени закони. Казвам го изрично, тъй като безпощадно съм критикувал качеството на законотворчеството ни. И... с основание.

Що се отнася до висшата математика в правото, Народното събрание почти винаги е действало като слон в стъкларски магазин. Така преди близо 11 години сътвори безумието 2 лв. капитал на дружествата с ограничена отговорност. Очевидно е, че парламентът ни и хабер си няма що е то капитал на търговско дружество и какви са неговите функции.

Подобно безумие е замислено и по отношение на т.нар. абсолютна давност. Покрай рационалното зърно в идеята непознаването на действието на закона във времето може да доведе до това парламентът да сътвори поредната правна нелепица. Некадърността в правната област проличава и по отношение на това как и защо се прави, внася и... евентуално приема нова конституция.

Съвсем друго е, когато се отнася до опитите за насърчаване на бизнеса, какъвто е случаят с идеята за отпадането на 5-процентовата такса за т.нар. зелени централи, ползващи възобновяема енергия. Там парламентаристите са абсолютно наясно какви да са законите. Те трябва да насърчават бизнеса, но... ИЗБИРАТЕЛНО. Забележете: отпадането на таксата ще е САМО за влезлите в експлоатация централи след 1 януари 2021 г.!?!

Това е “ювелирна” идея. Заварените централи ще се таксуват, а новоизградените – не. Не знам защо, у мен се поражда въпрос. Да не би някои видни гербери да подготвят изграждането на такива мощности, което начинание трябва да бъде насърчено? Признавам си, че нямам идея дали това е така, но ... съмнението гложди. Тогава бизнесът в екологичното производство на електроенергия ще е на две скорости. На мъчителната първа скорост за заварените случаи и на директна – за новоизлюпените бизнесмени в тази област.

Така се разкриват двете лица на законодателите ни – безхаберие в областта на високата правна материя, но в материята правен лобизъм – доктори на науките.