Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Облекчен режим за отчитане на болниците въвежда здравната каса, заради затруднена епидемична обстановка. От понеделник лечебните заведения ще могат да разпределят всичките си налични легла според нуждите си за прием на пациенти с COVID, без да се налага да получават одобрение от касата. Так ще могат да приемат повече заразени пациенти, ако се налага.

Това ще стане с промяна в контрола, който ще осъществява обществения фонд към болниците. От 2 ноември НЗОК ще следи за заетостта на леглата на ниво лечебно заведение, т. е. за общия брой легла, за които то има сключен договор с касата, а не както досега на ниво отделение и структури.

"Това се отнася и за клинични процедури № 3 „Интензивно лечение, мониторинг и интензивни грижи с механична вентилация и/или парентерално хранене“ и № 4 „Интензивно лечение, мониторинг и интензивни грижи без механична вентилация и/или парентерално хранене“, посочват от касата.

Това ще позволи на директорите на лечебните заведения за болнична помощ оперативна гъвкавост и възможност без допълнителни административни усложнения да вземат съответните решения относно организацията за хоспитализацията на пациентите, които се нуждаят от болнична помощ. НЗОК/РЗОК няма да изисква допълнително уведомяване за всяка промяна при преструктуриране на леглата в лечебните заведения от общия брой легла по договор с касата, както и допълнителна промяна на сключените договори до момента, касаещи дейността по хоспитализирането на пациентите с COVID-19, допълват от здравната каса.