Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Зам.-кметът на Русе Енчо Енчев, който е първият повторно заразен у нас.
Зам.-кметът на Русе Енчо Енчев, който е първият повторно заразен у нас.

Отменят операция на сърцето на 70-годишен мъж у нас, защото скенерът показва огнище на COVID-19. Той обаче е напълно безсимптомен и 3 месеца по-късно

България беше една от страните, в които досега нямаше регистриран случай на повторно заразен с коронавирус човек.

На 20 октомври обаче стана ясно, че зам.-кметът по хуманитарните дейности на Русе Енчо Енчев е първият човек у нас, който за втори път преминава през COVID-19.

Той е постъпил в Белодробната болница в града ден по-рано, след като се почувствал зле. Изследванията му показали, че е

развил двустранна пневмония,

но по време на престоя в клиниката бил в добро състояние.

Любопитното в случая е, че при първото му боледуване през юли инфекцията е преминала без никакви симптоми.

Този път обаче положението било доста по-сериозно.

"Сегашното усещане е съвсем различно - обясни Енчев. - Първия път нямах никакви симптоми. Сега обаче разбрах каква е разликата. Болката е различна. Висока температура, малко над 39 градуса, и невъзможност да се свали, силна отпадналост, болки във всички мускули и стави. Мисля, че предприех правилното решение, като отидох в диспансера. Направено беше най-доброто за моето лечение, с най-добрите медикаменти. Всеки ден имах по няколко вливания, антибиотици, хапчета - така в продължение на 7 дни.

Заболяването не е безопасно

Спазвайте мерките."

Зам.-кметът на Русе вече е изписан и е вкъщи.

Повторното заразяване не беше предвидено от световните медици, затова и първият изолиран случай в света буквално шокира вирусолозите.

Той бе регистриран през август в САЩ. Това е 25-годишен мъж от Невада, който получава леки симптоми при първата инфекция в края на март. Имал възпалено гърло, кашлица, главоболие, гадене и диария. Благодарение на бързата намеса на лекарите той е излекуван напълно в края на април.

На 28 май обаче 25-годишният отново развива симптоми, които този път включват

треска, главоболие,

световъртеж, кашлица, гадене и диария. След положителния тест се оказва, че е хипоксичен и има ниско съдържание на кислород в кръвта със задух. Лекарите коментират, че преминава през COVID-19 по-трудно от първия път и е заразен с различен щам. Те правят анализ дали инфекцията му е латентна, но сравнението н

генетичните кодове на вируса,

взети по време на всеки пристъп, показва, че те са твърде различни, за да бъдат причинени от една и съща инфекция.

Няколко дни след този случай данни за повторно заразени се появиха и в Белгия и Хонконг.

Именно тогава вирусологът Марк ван Ранст алармира, че щом хората могат да се разболеят отново, това означава, че антителата, изработени при първата инфекция не са достатъчни, за да предотвратят

ново заразяване

с различна мутация на вируса

Любопитното обаче е, че пациентът в Хонконг бил обратният случай на този в САЩ. При него втората инфекция минала безсимптомно за разлика от първата.

Учените от СЗО тогава обясниха, че нямат данни дали второто боледуване минава по-леко, или по-тежко. Имат основание да смятат, че ако организмът е изградил достатъчно антитела при първата инфекция, които да подсигурят имунитета, COVID-19 ще протече без сериозни усложнения.

"Нашите открития сигнализират, че предишна инфекция не е задължително да предпазва от бъдеща", обяснява д-р Марк Пандори от университета в Невада.

Едно обаче е ясно - новият коронавирус все още не може да бъде разгадан напълно от световните учени и именно това води до изучаването на различни любопитни случаи, които нямат своето логично обяснение.

Такъв е и казусът със 70-годишен мъж, на когото му предстояла операция за смяна на сърдечна клапа в столична болница. При скенер на белия дроб обаче лекарите са шокирани, когато забелязват огнище на COVID-19. Оказва се, че човекът изобщо не подозирал, че е болен от коронавирус. Докторите отменят интервенцията, докато се изясни лечението му. Три месеца по-късно 70-годишният мъж повторно се връща в болницата за операцията, а скенерът

отново показва гнездото на вируса

PCR тестът му обаче е отрицателен и това позволява интервенцията. Липсва информация дали той е заразил някого от контактните си лица.

Подобен е случаят и на 17-годишно момиче в Китай, което е напълно безсимптомно и не знае, че е носител на вируса.

Тя обаче заразява родителите си, а те - цялата фабрика за облекло в северозападната част на Синдзян, където работят. Новината за 137 инфектирани

всява паника в Кашгар,

където за няколко часа внезапно са отменени всички полети, а полицейските власти публикуваха и след това изтриха съобщение в социална мрежа, напомнящо на хората да носят маски и "да не вярват или да разпространяват слухове".

По-късно там стартираха програма за тестване на 4,75 милиона души в региона. Добрата новина е, че няма бум на заразяването.

Тези данни показват, че COVID-19 ще продължава да ни поднася изненади.

Повторното боледуване повдига много въпроси около ваксините и терапиите за лечение.
Повторното боледуване повдига много въпроси около ваксините и терапиите за лечение.