Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Намушках я, защото ме напсува, обясни в залата непълнолетният извършител

Състав на Окръжния съд в Стара Загора уважи искането на прокуратурата и наложи днес най-тежката мярка за неотклонение - задържене под стража, на 14-годишния Тунджай Индризов от павелбанското село Скобелево.

Той е обвинен, че умишлено е убил с нож 13-годишната си съселянка Диана. Служебният защитник на непълнолетния обвиняем тепърва ще преценя дали да обжалва мярката пред Апелативния съд в Пловдив, срокът за това е 3-дневен.

Според обвинението, Тунджай, който е неосъждан и без криминални прояви до момента, можел да разбира свойството и значението на деянието си и да ръководи постъпките си. Това било заключението на назначената по делото психолого-психиатрична експертиза на момчето, която все още била в суров вид и все още не е приложена към делото.

Съдебното заседание обаче се проведе в присъствието на психолог, който, след като чу обясненията на непълнолетния обвиняем, изрази становище, че той дава достоверни сведения за случката и има ясен спомен за нея. По разказа на Тунджай, момичето го напсувало след като се скарали за запалката и това го предизвикало да я наръга. По думите му, ножа той взел от къщата на Диана, а не го носел предварително в джоба си. След като я пробол, Тунджай не се скрил, а отишъл да рита топка в училищния двор. Когато видял пристигналите за него полицаи, сам отишъл при тях и се предал.

Съдът, след като взе предвид материалите, приложени по досъдебното производство, стигна до извода, че са налице достатъчно доказателства, от които може да се направи обоснованото предположение, че именно Тунджай е извършил деянието. За да определи най-тежката мярка за неотклонение, съдът взе предвид и характеристичните данни на обвиняемото лице - по неофициална информация IQ-то за интелигентност на осмокласника било 60 точки при средно 100 на човек у нас. Отчетена беше и изключително високата обществена опасност на постъпката му. Съдебният състав намери, че е налице реална опасност той да се укрие, да извърши друго престъпление или да се опита да осуети установяването на обективната истина по делото, ако не бъде задържан.

За това престъплението, по което е обвинен Тунджай, законът предвижда наказание от три до десет години лишаване от свобода за непълнолетни извъшители.

14-годишният Тунджай Индризов бе докаран в съда в Стара Загора под конвой и с белезници на ръцете.  Снимка Ваньо Стоилов.
14-годишният Тунджай Индризов бе докаран в съда в Стара Загора под конвой и с белезници на ръцете. Снимка Ваньо Стоилов.